Marad a kormány!

2007. október 26., péntek, Nyílttér

Kérem szépen, a mostani román kormány egy jó kormány. Ilyen gondoskodó kormány e mioritikus tájon még nem volt. Büszkék lehetünk, ez a kormány félig magyar — a mi érdekképviseleti szövetségünk kormánytagsága által. Őt illeti a kormánykerék melletti ülés. Még tekergetheti is, általában, amikor a masina áll.

És ezt a kormányt akarták megdönteni politikánk sötét erői, hát nem abszurdum…?!

Még hőn szeretett elnökünk is köztük agitált, de nem ment, nem is mehetett! Szé­gyellje magát!

Mondják, melyik kormány ért el ilyen gyönyörű eredményeket? Megemelte az alacsony béreket és a nyugdíjakat. Ez óriási vívmány, ilyen méretűt még egy kormány sem produkált, emellett egészen eltörpül az a kis szépséghiba, hogy még nem tudja, miből fogja fedezni. Lehet, megtáltosodik a gazdaság, lám, a lej milyen tökös még most is. Vagy egyszerűen beveszik a kormányzáshoz Becali vitéz-vajdát, arkangyalt, a román nemzetség makedón főjuhászát (kiléte még nem teljesen tisztázott) — ő majd csak úgy, lajbizsebből fogja állni a költségeket.

Meglátják, az egészségügyi gordiuszi gumókórral is elbánik. Komoly lépéseket is tett ez irányban. Csak az ingyenes és teljes laboratóriumi felülvizsgálatot említem — igaz, csak kisebbik felében ingyenes, de ez csak részletprobléma. Na meg az oltalmazó anyai keze, mikor intve int, hogy egészségünk érdekében tartózkodjunk a túl édes, túl sós, túl zsíros ételektől. Rádión, tévén, újságokon keresztül. Minap már a vasalóm is ezt fújta...

De ez a kormány, kérem, nem csak dumál, ez intézkedik is. Láthatják, hogy az olaj ára a felhőket karcolja már (európai szinten a legmagasabb), rohamosan nő az ártalmas, rákkeltő szénhidrátok (cukor, liszt, származékok) ára is. Ezeknek az áraknak általában garantált a fogyasztáscsökkentő hatásuk.

Ez az első lépés, a második már drasztikusabb lesz; végül, nincs kizárva, egészségünk érdekében fűrészkorpából (abból van elég minden útszélen) fogjuk sütni a kenyerünket, ásványi olajjal rántunk, szacharinnal édesítünk, mindhárom kalóriamentes. Így aztán elérjük az ideális negyvenkilós etiópiai testalkatot.

Ceauşescu racionális táplálkozásmodellje kismiska volt emellett...

Nem is egyedülálló kormányunk ezen intézkedése: úgy halottam, egészségünk érdekében ezután a gyógyszereket csak kimondottan orvosi receptre fogjuk kapni. Vége az önpusztító vitaminszedéseknek, kábító- és ajzószerek szabad használatának!

Ez igen, egy lövéssel három találat! Megmagyarázom: a recepteket, ugyebár, a családorvos írja fel, tehát egy krónikus beteg a kötelező havi egy vizit után többször sorba fog állni, sze’ nem tudhatja előre, hogy még milyen nyavalyája kerül egy hónap leforgása alatt.

Mivel törvény szerint egy hónapban csak egy vizit ingyenes (ha van biztosítása), a többit megfizeti. Így fog megoldódni a biztosító örökös pénzhiánya is.

Sokan a sorbaállásra allergiásak, vagy egyszerűen nincs idejük, ezek inkább, ha fogcsikorgatva is, lemondanak az orvosságról, lesz, ami lesz. Hát nem fog csökkenni ezzel is a gyógyszerhasználat?

A harmadik találat — a munkanélküliség csökkentése. Minden családorvos kénytelen lesz legalább két íródeákot alkalmazni, mivel már most is tollal meg számítógéppel gyógyít.

Hogy amúgy is röhejes béréből miként fizeti ezeket, az ő baja, oldja meg, nem favágó ő, hanem orvos. Orvosolja ezt is.

Mint kormányunk elkötelezett híve, nem csak dicsérettel, hanem egy-két tanáccsal, ötlettel jönnék segítségére.

A vízhasználatot is ésszerűsíteni kell. A víz, az vegyszer: H2O, kicsapódik belőle a vízkő, s dugulást okozhat a szervezetben, éppúgy, mint az agyhúgykő.

Sokak szerint a víz hizlal. Szerintem is, például ha kétaraszos flekkenre isszuk.

Igaz, hogy van, ahol már a fogyasztását racionalizálták, főleg ahol nincs, mire inni. Ott még a budit is csak ritkán kell lehúzni. Az ár is kemény érv ez ügyben (a nyugdíjasok jól elzárják a csapokat, különben egy-két óra alatt elfolyhat a havi nyugdíj), mégis túl sok fogy belőle, lám, már fogytán, a nyáron is alig esett. Ami pedig a jéghegyekből olvad, az már túl sok lesz, mire ideér.

A levegő nem hizlal, de azt is tanácsos volna receptre adni, főleg az ózondús változatát, mert mind kevesebb van belőle, meg az ózon is mérgező lehet nem megfelelő adagolásban. Egészséges embernek legyen elég egy-egy szájjal reggel, délben és este. Szemerja lakóinak dupla adag dukál, mert ott bűzlik az állatfarm.

Mindenki tudja, hogy tűző napon az ember napszúrást kaphat, ha nincs ésszerűen adagolva az ibolyántúli sugárzás. Mese nincs, a napsugarat is receptre kell adni. Földművesnek jó az itthoni, a mezei, kaphat is belőle, amennyit bír. Újgazdagnak csak az egzotikus fajtája ajánlott, a hazaitól köhög.

Hogy víz-, levegő-, napsugárreceptet ki fog adni, az már a kormány dolga, oldja meg ő, azért fizetem.

Dezső Bernát, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2007-10-26: Közélet - x:

A hadsereg napján

Idén díszszemle nélkül ünnepelték a román hadsereg napját. Tegnap öt helyszínen egy időben, 13 órakor emlékeztek arra, hogy 1944. október 25-én befejeződött Románia teljes területének ,,idegen uralom alóli felszabadítása".
2007-10-26: Nyílttér - x:

Több fát és kevesebb követ a parkba!

Kezdetnek megnyírták a gesztenyefákat, mint a fagyalbokrokat, állítólag ezzel megmentik őket. Persze, nem így történt. Párat máris kivágtak. Az idén a lányaimmal megszámlálgattuk a gesztenyefákat a parkban. Sőt, mindegyikről fényképet készítettünk.