Hírsaláta

2011. július 26., kedd, Belföld

NEHÉZ A ROMÁNIAI ÍROTT SAJTÓ HELYZETE. A román politikusok hiteltelenítik a sajtót, azokat az újságírókat, akik mernek bírálni, perbe fogják, és aberráns kártérítésekkel fenyegetik, megszorító törvényeket próbálnak elfogadtatni a sajtó ellen, a tévés és rádiós igazgatókat politikai kritériumok alapján nevezik ki – áll a Riporterek határok nélkül nevű szervezet éves jelentésében.

Amikor Románia 2007-ben az unióhoz csatlakozott, még a 42. helyen állt az éves elemzésben, ma az 50. helyre csúszott. A jelentés lesújtóan értékeli a Legfelsőbb Védelmi Tanács ama következtetését, miszerint a sajtó nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, szerintük ez ellentmond a demokratikus elveknek. A jelentés szerint a sajtó folyamatos romlása annak tulajdonítható, hogy a hatalmi harcok gyengítik a média hatását, az érdekek ütközése visszahat arra.
MÉG NAGYOBB BAJBAN SEVERIN. Bűnvádi eljárás indult Adrian Severin európai parlamenti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzt fogadott el egy törvénymódosító indítvány benyújtásáért. Mentelmi jogát június 23-án vonta meg az Európai Parlament, így lehetségessé vált a politikus elleni büntetőjogi eljárás indítása. (Puterea)
MORAR CSAK HISZI. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elutasította Daniel Morarnak, a Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének Borbély László ügyében megfogalmazott panaszait, a testület szerint a romániai politikusoknak a környezetvédelmi miniszterrel kapcsolatos nyilatkozatai nem tekinthetők a közvádlókra gyakorolt nyomásként. Egy héttel ezelőtt Daniel Morar többek között az RMDSZ-t is nevesítette ama alakulatok között, amelyek részéről szerinte politikai nyomás nehezedett a Korrupcióellenes Ügyészségre abban a korrupciógyanús ügyben, amelyben bűnvádi eljárás indult Szepessy Szabolcs, a környezetvédelmi miniszter tanácsosa és Ioan Ciocan Szatmár megyei üzletember ellen.
ÁLLAMCSÍNYRE KÉSZÜL A HATALOM. Varujan Vosganian liberális alelnök úgy véli, ha a kormánykoalíciónak sikerül a parlamenten keresztülvinnie a külföldön élő román állampolgárok levélben szavazását, akkor 1990-hez hasonlóan újra kell kezdeni az Egyetem téri tüntetéseket. A politikus szerint a jelenlegi hatalom eme elképzelése felér egy államcsínnyel. (Realitatea)
BĂSESCU NÁCI ESZMÉKET TERJESZT. Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-megbízottja kifejtette, a Norvégiában történt terrorista támadás forrása a náci eszmék terjedése. Némely politikusok, köztük Traian Băsescu is, kacérkodnak eme ideológiával – nyilatkozta a The Voice of Russiának az orosz politikus.
UDREA NAGYRA TÖR. Megunta a sportcsarnok- és jégpálya-építéseket Elena Udrea, újabban nagyranéző tervet dédelget: fel kell építeni a Duna–Fekete-tenger csatornát. S hogy vágyai a napi politikába is jól illeszkedjenek, kifejtette, ezt csak az ország új területi-közigazgtási átszervezése révén lehet megvalósítani. (Ziare.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2011-07-26: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Növekvő tartozások
A lakosság 90 napot meghaladó hitelhátralékai 4 százalékkal, 4,5 milliárd lejre nőttek májusban, így újabb történelmi csúcsot értek el a Hitel-felügyeleti Iroda adatai szerint, amelyeket tegnap tett közzé a Román Nemzeti Bank (RNB).
2011-07-26: Közélet - Iochom István:

Francia vendégek Ozsdolán

Ozsdola önkormányzata és polgármesteri hivatala a múlt hét végén tizedik alkalommal szervezte meg a Kun Kocsárd-iskola udvarán és a tornateremben az idei falunapokat. A franciaországi Tiercé testvérközségből harmincöten érkeztek kilenc napra, ozsdolai családok adnak nekik szállást. A kézdiszéki község 2007 óta ápol testvértelepülési kapcsolatot Tiercével, kölcsönösen látogatják egymást.