Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A hatalom sáfárai

2007. október 27., szombat, Máról holnapra
Farcádi Botond

Az oktatási reformra vonatkozó törvénycsomag vitájának elhalasztása, valamint a kabinet felelősségvállalása a választási reformért tükrözi, mennyire felemás helyzetben van az RMDSZ a kormányon belül.

Miközben az EP-választásokra készülő szövetség vezetői a kormányzati részvétel korlátlan előnyeiről próbálják meggyőzni választóikat, útjavításokkal, sztrádaépítéssel, iskolák felújításával példálózva, néha-néha kibújik a szög a zsákból, és világossá válik: a politikai célkitűzések többségének megvalósítására esély sincs. És még csak nem is területi autonómiáról vagy önálló székelyföldi régióról beszélünk, hanem olyan ,,apróságokról", mint hogy a magyar diákok anyanyelvükön tanulhassák Románia földrajzát és történelmét, a román nyelvet pedig külön tanterv alapján oktassák. A román sajtó szerint a kormány Markó Bé­láék nyomására halasztotta el a jogszabálycsomag vitára bocsátást.

Az eset két dologra világít rá: az RMDSZ-nek rendelkezésére állnak azok az eszközök, amelyekkel nyomást gyakorolhat koalíciós partnereire. Ugyanakkor azonban a szövetség késve látott hozzá az érdekérvényesítéshez: erélyesebb fellépéssel a törvénycsomagba jóval korábban is bekerülhettek volna az említett jogokat biztosító cikkelyek, és ezzel talán elejét vehették volna a kampány idején egyre nacionalistább hangot megütő román pártok tiltakozásának.

Ugyancsak az RMDSZ kormányon belüli helyzetét tükrözi a vegyes választási rendszer bevezetéséről szóló törvény. A szövetség ebben az esetben kétszeresen is elérte célját: a vegyes választási rendszer ugyanis a kisebbségek számára is biztosítja a parlamenti képviseletet, és az újraosztott mandátumok révén nem csökkenne az RMDSZ súlya a törvényhozásban, mint megtörténhetne például a Traian Băsescu által szorgalmazott többségi rendszer esetén. Az új tervezet ugyanakkor fenntartja azt a diszkriminatív előírást, miszerint a parlamenti képviselettel nem rendelkező kisebbségi szervezetek csak abban az esetben vehetnek részt a választásokon, ha tagjaik között tudják az illető kisebbség legkevesebb tíz százalékát. Ezen cikkely jelentősen csökkenti annak lehetőségét, hogy az RMDSZ-en kívül más magyar kisebbségi szervezet is versenybe szálljon a parlamenti mandátumokért — nem véletlenül fogadták el éppen a 2004-es választások előtt, megakadályozva, hogy a magyar ellenzék jelölteket állíthasson.

Az oktatási és a választási jogszabály sorsa azt jelzi tehát, hogy a szövetségnek van ugyan hatalma, az érdekképviselet azonban valahogy mégis hatékonyabb, ha nem az erdélyi magyarságról, hanem saját szervezetükről van szó.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1126
szavazógép
2007-10-27: Közélet - Mózes László:

Gázolaj ömlött ki Bereck határában

Csütörtökön késő este, tíz óra után Bereck határában felborult egy gázolajat szállító tartálykocsi. Az Argeş megyei hivatásos sofőr által vezetett, Bákó irányába haladó pótkocsis nyerges vontató egyik kereke durrdefektet kapott, irányíthatatlanná vált, és sáncba borult.
2007-10-27: Közélet - Hecser László:

Vihar után — vihar előtt

Ezzel a címmel tartott előadást Erdővidék Múzeumában az 1956-os magyarországi és erdélyi események jó ismerője, Benkő Levente. Az ötvenegy esztendővel ezelőtti eseményeket kutató újságíró az 1956 februárjában tartott moszkvai pártkongresszustól októberig történteket boncolgatván fedte fel, mi is vezetett el a forradalom kitöréséig.