Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Középkori zafírköves gyűrű

2011. augusztus 3., szerda, Magazin

Csodaszép, középkori, kék zafírral ékesített aranygyűrűt talált egy amatőr régész Yorkshire grófságban, az ékszer egy angolszász nemesé lehetett.

A gyűrű 10,2 grammot nyom, átmérője 25,5 milliméter, 90 százalék aranyat, 8 százalék ezüstöt, valamint 2 százalék rezet tartalmazó ötvözetből készült. A kék zafíron kívül vörös üvegdarabkák díszítik – olvasható a The Independent (http://www.independet.co.uk) online kiadásában.
A gyűrűt 35 ezer fontért megvásárló Yorkshire-i Múzeum többféle vizsgálatnak veti alá a ritka ékszert. Mindenekelőtt azt kutatják, hogy milyen technológiával hozták létre az aranyötvözetet, de megkísérlik megállapítani a zafír eredetét is. Ehhez speciális szkennelő elektronmikroszkóppal vizsgálják a drágakövet, a benne lévő zárványokat. Előfordulhat, hogy a drágakő eredetileg Srí Lankáról vagy Indiából származik. A középkorban a zafírt mágikus tulajdonsággal ruházták fel – a közvé­lekedés szerint megóvhatta az uralkodókat az orgyilkosoktól vagy a méregtől.
Nagy valószínűséggel az ékszert a 10–11. században készítették, de előfordulhat, hogy sokkal korábban, a római korban került Britanniába. Évszázadokon át viselték, míg valaki ezer évvel később York városától délre elvesztette.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 727
szavazógép
2011-08-03: Magazin - :

Az intelligens busz nem tud latinul

Modern technológiával sem lehet kikerülni a hibákat, ez a tanulsága a Rómában közlekedő új autóbusznak, melyen számítógép mondja be a megállók nevét. A római számokat azonban nem ismeri.
2011-08-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Filmvetítés a múzeumban
Sepsiszentgyörgyön a Szé­kely Nemzeti Múzeumban továbbra is látható az ipartörténeti kiállítás, amely a kávé eredetétől, előállításától, fogyasztásától a kávéházi szokásokig tár a látogató elé egy csodálatos világot, látványos gyűjteményt.