Középkori zafírköves gyűrű

2011. augusztus 3., szerda, Magazin

Csodaszép, középkori, kék zafírral ékesített aranygyűrűt talált egy amatőr régész Yorkshire grófságban, az ékszer egy angolszász nemesé lehetett.

A gyűrű 10,2 grammot nyom, átmérője 25,5 milliméter, 90 százalék aranyat, 8 százalék ezüstöt, valamint 2 százalék rezet tartalmazó ötvözetből készült. A kék zafíron kívül vörös üvegdarabkák díszítik – olvasható a The Independent (http://www.independet.co.uk) online kiadásában.
A gyűrűt 35 ezer fontért megvásárló Yorkshire-i Múzeum többféle vizsgálatnak veti alá a ritka ékszert. Mindenekelőtt azt kutatják, hogy milyen technológiával hozták létre az aranyötvözetet, de megkísérlik megállapítani a zafír eredetét is. Ehhez speciális szkennelő elektronmikroszkóppal vizsgálják a drágakövet, a benne lévő zárványokat. Előfordulhat, hogy a drágakő eredetileg Srí Lankáról vagy Indiából származik. A középkorban a zafírt mágikus tulajdonsággal ruházták fel – a közvé­lekedés szerint megóvhatta az uralkodókat az orgyilkosoktól vagy a méregtől.
Nagy valószínűséggel az ékszert a 10–11. században készítették, de előfordulhat, hogy sokkal korábban, a római korban került Britanniába. Évszázadokon át viselték, míg valaki ezer évvel később York városától délre elvesztette.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 404
szavazógép
2011-08-03: Magazin - :

Az intelligens busz nem tud latinul

Modern technológiával sem lehet kikerülni a hibákat, ez a tanulsága a Rómában közlekedő új autóbusznak, melyen számítógép mondja be a megállók nevét. A római számokat azonban nem ismeri.
2011-08-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Filmvetítés a múzeumban
Sepsiszentgyörgyön a Szé­kely Nemzeti Múzeumban továbbra is látható az ipartörténeti kiállítás, amely a kávé eredetétől, előállításától, fogyasztásától a kávéházi szokásokig tár a látogató elé egy csodálatos világot, látványos gyűjteményt.