Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az intelligens busz nem tud latinul

2011. augusztus 3., szerda, Magazin

Modern technológiával sem lehet kikerülni a hibákat, ez a tanulsága a Rómában közlekedő új autóbusznak, melyen számítógép mondja be a megállók nevét. A római számokat azonban nem ismeri.

Melyik római autóbuszon a legszórakoztatóbb utazni? A 881-esen – írta a Corriere della Sera napilap római kiadása. Az újság szerint rómaiak és turisták szívesen szállnak fel a most forgalomba állított kényelmes, légkondicionált autóbuszokra, melyek ráadásul jókedvre is derítik az utasokat. A 881-es autóbuszokon ugyanis nem előre regisztrált emberi hang, hanem számítógép mondja be a járműben levő kijelzőn is olvasható megállók nevét. Tökéletes olasz nyelven mindaddig, amíg olyan utcanévhez nem ér, melyben római szám is található. Ezt a komputer nem ismeri, így a római hetest például vi-nek olvassa megduplázva az i-t. Mivel a 881-es autóbusz a Vatikán szomszédságában halad, és a VII. Gergely pápáról elnevezett úton tizenhét megállóban áll meg, éppen tizenhétszer hallható a "vii Gergely".
Az Atac római közlekedési vállalat azonnali válaszában jelezte, hogy ezt az autóbuszjáratot egy másik cég üzemelteti, mely még nem reagált az utasok panaszára.
Sárközy Júlia

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2011-08-03: Magazin - :

Felújították Nagybánya egyik jelképét

Befejeződött a Nagy­bánya egyik jelképének számító Mészárosok bástyája restaurálása. A belső felújítással várhatóan ősszel készülnek el.
2011-08-03: Magazin - :

Középkori zafírköves gyűrű

Csodaszép, középkori, kék zafírral ékesített aranygyűrűt talált egy amatőr régész Yorkshire grófságban, az ékszer egy angolszász nemesé lehetett.