Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az intelligens busz nem tud latinul

2011. augusztus 3., szerda, Magazin

Modern technológiával sem lehet kikerülni a hibákat, ez a tanulsága a Rómában közlekedő új autóbusznak, melyen számítógép mondja be a megállók nevét. A római számokat azonban nem ismeri.

Melyik római autóbuszon a legszórakoztatóbb utazni? A 881-esen – írta a Corriere della Sera napilap római kiadása. Az újság szerint rómaiak és turisták szívesen szállnak fel a most forgalomba állított kényelmes, légkondicionált autóbuszokra, melyek ráadásul jókedvre is derítik az utasokat. A 881-es autóbuszokon ugyanis nem előre regisztrált emberi hang, hanem számítógép mondja be a járműben levő kijelzőn is olvasható megállók nevét. Tökéletes olasz nyelven mindaddig, amíg olyan utcanévhez nem ér, melyben római szám is található. Ezt a komputer nem ismeri, így a római hetest például vi-nek olvassa megduplázva az i-t. Mivel a 881-es autóbusz a Vatikán szomszédságában halad, és a VII. Gergely pápáról elnevezett úton tizenhét megállóban áll meg, éppen tizenhétszer hallható a "vii Gergely".
Az Atac római közlekedési vállalat azonnali válaszában jelezte, hogy ezt az autóbuszjáratot egy másik cég üzemelteti, mely még nem reagált az utasok panaszára.
Sárközy Júlia

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2011-08-03: Magazin - :

Felújították Nagybánya egyik jelképét

Befejeződött a Nagy­bánya egyik jelképének számító Mészárosok bástyája restaurálása. A belső felújítással várhatóan ősszel készülnek el.
2011-08-03: Magazin - :

Középkori zafírköves gyűrű

Csodaszép, középkori, kék zafírral ékesített aranygyűrűt talált egy amatőr régész Yorkshire grófságban, az ékszer egy angolszász nemesé lehetett.