Belföldi hírek

2007. október 27., szombat, Belföld
Szabadulna a magyaroktól Funar

Ezer eurót, útiköltséget, illetve házaikért kártérítést fizetne a román állam a Magyarországra áttelepedni kívánó magyaroknak, ha a parlament elfogadja Gheorghe Funar szenátor erről szóló törvénytervezetét.

A Nagyrománia Párt törvényhozója tegnap jelentette be, hogy benyújtotta tervezetét a parlamentben. Elmondta: a jogszabály minden olyan romániai magyarra vonatkozna, aki nem ismeri el Románia Erdéllyel való egyesülését. ,,Figyelembe vettem egyesek honfoglalási szándékát, vannak, akik nem ismerik el az egységes román nemzetállamot" — nyilatkozott Funar, utalva arra, hogy az RMDSZ európai parlamenti választási kampányának jelszava: Új honfoglalás. ,,Nem mentünk el, nem is áll szándékunkban elmenni, nem akarunk innen semmit elvinni, csupán elkobzott vagyonunkat, erdeinket, földjeinket, ingatlanainkat és szellemi javainkat — jogainkat, szimbólumainkat akarjuk visszaszerezni, mindazt, ami biztosítja az egyenjogúság feltételeit" — jelentette ki tegnap Kolozsváron Markó Béla.

Rossz az egyidejű szervezés

Az EP-választások és a referendum egybeesése miatt a belföldi problémák kerülnek előtérbe a kampányban, és háttérbe szorítják az európai kérdéseket — jelentette ki Markó Béla Kolozsváron. Elmondta, aggódik, hogy ez az egybeesés megfosztja a politikai pártokat annak lehetőségétől, hogy programokra és az európai kérdések vitájára alapozott kampányban vegyenek részt. Az RMDSZ elnöke úgy véli, nem az a gond, hogy a két választást egy időben szervezik meg, hanem az, hogy emiatt csökken az EP-választások fontossága. Markó ugyanakkor kijelentette, az RMDSZ első perctől ellenezte az egyéni választókerületes rendszer bevezetését, ,,amely nem oldja meg a politikai osztály reformját", de végül elfogadta a Pro Democraţia Egyesület kompromisszumos megoldását. Markó elmarasztalta a Traian Băsescu államfő által javasolt variánst, amelyről azt mondta, oda vezethet, hogy csupán két párt nyer parlamenti képviseletet.

Băsescuval zárna kampányt az RMDSZ

Meghívja marosvásárhelyi kampányzáró rendezvényére Traian Băsescu államfőt az RMDSZ — jelentette be Borbély László, a szövetség ügyvezető alelnöke. ,,Úgy vélem, az államelnök úrnak lehetősége lesz részt venni az RMDSZ november 18-án a marosvásárhelyi sportcsarnokban tartott kampányzáróján. Valószínűleg meghívjuk. (…) Demokratikus ország vagyunk, és az RMDSZ egy nyílt alakulat" — mondta Borbély. A bejelentés azt követően érkezett, hogy csütörtökön délután Băsescu részt vett az SZDP kampánynyitó rendezvényén.

Az EU nem a Szovjetunió

Az Európai Unió nem a Szovjetunió, ezért Romániának nem kell mindig azt tennie, amit Brüsszel mond, hanem saját érdekeit is szem előtt kell tartania — jelentette ki Bukarestben az Európai Parlament volt elnöke, Pat Cox. Románia teljes körű jogokkal rendelkezik, a román állampolgároknak ki kell állniuk igazukért — mondta a politikus egy szeminárium keretében, amelyet a mezőgazdasági minisztérium szervezett. Pat Cox szerint örvendetes, hogy a gazdálkodók hallatják hangjukat. A nemzetközi parlament egykori elnöke nem tartja valószínűnek, hogy Brüsszel életbe lépteti a védzáradékot Romániával szemben a mezőgazdaság területén. Szerinte hamarosan pozitív változási folyamat indul be az országban. Pat Cox október 25—27-ig tartózkodik Romániában.

Bankhitelből pénzelik a katonaságot

Lesz pénz a katonaság finanszírozására, ha másképp nem, bankhitelt vesz fel a kormány bizonyos befektetések fedezésére — jelentette ki Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter. ,,A 2008-as költségvetési tervezetben a GDP 1,91 százalékát utaltuk ki a védelmi tárcának, és nem 2,38 százalékot, ahogy kérték. A 0,47 százalékos különbséget költségvetésen kívüli finanszírozási módszerrel hidaljuk át" — magyarázta Vosganian egy iaşi-i sajtótájékoztatón.

Nő a külföldi befektetések értéke

Rekordértékű, kilencmilliárd eurót is meghaladó külföldi befektetésekre számít idén Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök. Tavaly kilencmilliárd eurós külföldi befektetést jegyzett az ország, ez idén sokkal több lesz — vélekedett a miniszterelnök egy üzletember-találkozón.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-27: Belföld - x:

Hírsaláta

KINEK DOLGOZNAK A KÉPVISELŐK? Módosította a képviselőház jogi bizottsága a BTK-t, mely e formájában megkeseríti az újságírók életét, de jó a fehér galléros és más bűnözőknek.
2007-10-27: Világfigyelő - x:

Zavargások Budapesten

Gyakorlatilag végigkergették Budapest egyik legforgalmasabb útvonalán a tegnap reggel hídfoglalással próbálkozó tüntetőket a rendőrök.