Röviden

2007. október 27., szombat, Világfigyelő
Hlinkát magasztalta a szlovák parlament

A szlovák parlament tegnap törvényben rögzítette az ellentmondásos szlovák pap-politikus, Andrej Hlinka nemzetegyesítő és államalapító érdemeit, majd a Hlinkával szorosan összefüggő csernovái tragédia, a száz évvel ezelőtti ,,magyar csendőrsortűz" évfordulója alkalmából is megszavaztak egy nyilatkozatot.

A hivatalos szlovák történetírás a magyar erőszak áldozataiként tartja számon a csernovái áldozatokat, a hazafias szlovák politika pedig minden lehetséges alkalommal ,,a vérengző magyar virtus" bizonyítékaként emlegeti fel a tragédiát. A lex Hlinka a ,,második fejezete" annak a sorozatnak, amelynek kezdeteként az SNS szorgalmazására a szlovák parlament nem magyar nemzetiségű honatyái határozatban mondták ki a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztásához törvényi alapot teremtő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.

Bocsánatkérésre vár Lech Kaczynski

Szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől Lech Kaczynski lengyel elnök azóta, hogy a múlt heti parlamenti választásokon konzervatív pártjának ellenlábasa, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) aratott győzelmet. Az államfő ikertestvérének, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnöknek a választási veresége óta az elnöki hivatal erejéből mindössze két sovány közleményre futotta. Lech Kaczynski mindmáig nem állt ki a nyilvánosság elé, hogy elmondja, mikorra tervezi az új kormány beiktatását. Az elnök viselkedésére a leköszönő kormányfő adott magyarázatot, amikor az államfő nevében bocsánatkérést követelt Donald Tusktól, a PO vezetőjétől, azt hangoztatva, hogy ez feltétele miniszterelnöki beiktatásának. Mint azt Jaroslaw Kaczynski kifejtette, az elnök sértve érzi magát a PO-nak a kampányban tanúsított ,,faragatlan" magatartása miatt, ezért ,,az illem" azt diktálja, hogy Tusk kérjen bocsánatot az államfőtől.

Vajdasági házösszeírások

A Vajdasági Magyar Szövetséget változatlanul aggasztja, hogy a szerb rendőrség összeírja a Vajdaság területén található lakatlan házakat — jelentette ki tegnap újvidéki sajtóértekezletén Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke. A vajdasági magyar politikusok hetek óta rendszeresen felvetik az összeírás kérdését, mert attól tartanak, hogy az üres házakba — az EU-vízumkönnyítés fejében — Szerbiába visszatoloncolandó menekülteket, a folyamatosan ismétlődő megfogalmazás szerint ,,főleg koszovói romákat" telepítenek.

Moszkva összehangolná az EU-val a válságmegoldásokat

Oroszország kész arra, hogy az EU-val összehangoltan keresse a kiutat az iráni és a koszovói válságból — jelentette ki tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök a portugáliai EU—orosz csúcsértekezlet után. A Mafrában tartott találkozó után Putyin úgy vélekedett, az energiabiztonság érdekében Moszkvának és Brüsszelnek előre jelző rendszert kell kiépítenie, amely energiaválság esetén információkat szolgáltatna az orosz energiahordozók szállításáról és keresletéről. Putyin javaslatot tett az emberi jogok kérdésével foglalkozó kétoldalú orosz—EU bizottság létrehozására, az uniós tárgyalópartnerek pedig üdvözölték a kezdeményezést — közölte a csúcsértekezlet után José Socrates portugál miniszterelnök, az EU soros elnöke.

Irán más, mint Irak

A washingtoni Fehér Ház elutasította tegnap, hogy bármilyen párhuzamot lehetne vonni az Egyesült Államoknak az iraki háborúhoz vezető és az Iránnal szemben folytatott politikája között, és leszögezte: az amerikai kormány ,,teljesen elkötelezett" az iráni atomválság diplomáciai úton való megoldása mellett, noha fenntartja a katonai lépés eshetőségét. ,,Nem hiszem, hogy bármilyen párhuzamot vonhatnánk, és már több ízben elmondtuk, hogy elkötelezettek vagyunk a diplomáciai folyamat továbbvitele mellett. Meghozunk minden olyan kétoldalú intézkedést, amelyet a hatékonyság érdekében meghozhatunk, és többoldalú alapon is azon vagyunk, hogy Iránnal szemben hatékonyan lépjünk fel" — jelentette ki Tony Fratto fehér házi szóvivő sajtóértekezletén az Irán elleni újabb amerikai szankciókat firtató kérdésekre válaszul.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2007-10-27: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Mégsem reptetik el a budai turulmadarat (Határhelyzetek)

Kicsit magunkénak is érezzük azt a győzelmet, amelyet a budai, XII. kerületi képviselő-testület korábbi önmaga fölött aratott, s helyén hagyja a Böszörményi meg az Istenhegyi út találkozásánál szárnyait óvóan széttáró turulmadarat, a magyarság ősi jelképét.
2007-10-29: Máról holnapra - Farkas Réka:

A felelősséghárítás kampánya

Hivatalosan csak három napja kezdődött meg a kampány, de tulajdonképpen hetek óta másról sem szól a politikai élet, mint a választók meggyőzéséről. Populista szónoklatok, ötletek, egymás gyalázása, az ellenfél sárba tiprása — mindez már hétköznapi jelenséggé vált Romániában. Nincs ez másképp a magyarság esetében sem, új helyzettel, megmérettetéssel kellett szembesülniük politikusainknak, s bármennyire fogadkoztak, hogy pozitív kampányt folytatnak majd, ennek reménye napról napra tűnik tova.