A felelősséghárítás kampánya

2007. október 29., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Hivatalosan csak három napja kezdődött meg a kampány, de tulajdonképpen hetek óta másról sem szól a politikai élet, mint a választók meggyőzéséről. Populista szónoklatok, ötletek, egymás gyalázása, az ellenfél sárba tiprása — mindez már hétköznapi jelenséggé vált Romániában. Nincs ez másképp a magyarság esetében sem, új helyzettel, megmérettetéssel kellett szembesülniük politikusainknak, s bármennyire fogadkoztak, hogy pozitív kampányt folytatnak majd, ennek reménye napról napra tűnik tova.

Látványos kampánykaravánnal, ünnepi műsorokkal, indult körútra az RMDSZ. Teheti, hisz van pénze és jól kiépített apparátusa Erdély-szerte. Sokkal szerényebb eszközökkel rendelkezik Tőkés László, településről településre utazva fórumokon, istentiszteleteken igyekszik meggyőzni a szavazókat. Az RMDSZ hetente dicsekedhet újabb és újabb kormányzati sikerekkel, hol az egyházak számára utal ki a kabinet jelentős támogatást, hol az iskolák felújítására érkezik ,,eddig soha nem látott nagyságrendű összeg". Sportcsarnokokat avatnak, autópálya-építést látogatnak, s várható, hogy a következő hetekben tovább növekszik a beruházások összege. Ám miközben a kormányzati szerepvállalás sikereiben tündökölnek, bizony a kudarcokkal is számolniuk kell. Hiába ülnek miniszteri, államtitkári székekben immár majd’ három éve, jelentős, nemzetpolitikai kérdésekben nem sikerült eredményeket elérniük. A kisebbségi törvény megszavazására már esély sincs, és a magyar gyerekek oktatásának helyzetén sem sikerült javítani. Markó Béla szavaival élve, ,,kétnapi feszült, kemény hangoktól sem mentes" tárgyalásra volt szükség, hogy megakadályozzák a jelenlegi, nem túl rózsás helyzet további romlását, azaz a tanügyi reformtörvények nyilvános vitájának megkezdését. Az RMDSZ elnöke ügyes retorikai fordulattal igyekszik a kedvezőtlen helyzetet szövetsége előnyére kovácsolni. Pénteken Kolozsváron egy értelmiségiekkel folytatott beszélgetésen hosszasan magyarázza, hogy román partnereik a magyarság megosztottságát igyekeznek kihasználni, ahogy nőnek a belső ellentétek, úgy csökken az RMDSZ érdekérvényesítő képessége és politikai tekintélye. Tőkés Lászlót teszi felelőssé bukaresti ballépéseikért, s megfeledkezik arról, hogy még szó sem volt külön indulásról, amikor a kisebbségi törvényt már rég lesöpörték a román pártok, és az inkriminált tanügyi törvénytervezetek sem tegnap születtek, hosszas előkészítőmunka, s számos vita előzte meg őket, egy olyan minisztériumban, ahol magyar államtitkár és magyar igazgatók tevékenykednek.

Az RMDSZ kampányszónoklatainak van egy nagy buktatója: a sikerek felnagyítására és a felelősség teljes elhárítá­sára épül. Eredmények vannak, bár sok esetben ezek is vitathatóak, ellenben felelősségük vitathatatlan. A bukaresti kudarcok miatt éppen úgy, mint az erdélyi magyarság megosztottságáért. A színes, zenés-táncos, tulipánhagymás és C-vitaminos kampány ezt nem teheti semmissé.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2007-10-27: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Hlinkát magasztalta a szlovák parlament
A szlovák parlament tegnap törvényben rögzítette az ellentmondásos szlovák pap-politikus, Andrej Hlinka nemzetegyesítő és államalapító érdemeit, majd a Hlinkával szorosan összefüggő csernovái tragédia, a száz évvel ezelőtti ,,magyar csendőrsortűz" évfordulója alkalmából is megszavaztak egy nyilatkozatot.
2007-10-29: Közélet - Sylvester Lajos:

Egy szelet Székelyföld

Néztem az emeletes Székelyföld-tortát — ilyent kért Peti unokánk a hatodik szülinapjára —, s néztem a hölgyet, aki tortavágó késsel addig kerülte a torta emeleti szintjét, amely a Székelyföld folyóirat szerkesztőit, alkotóit és témáit ezzel az édességműfajjal cukrozta elénk, és úgy tűnt, a torta ,,földszinti", ,,félemeleti" rétegeit áldozza fel az édesszájú ínyencek számára, de a tortaemelet felső szintjét késsel a kezében védi.