Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A hétvége hírei

2007. október 29., hétfő, Közélet

Tőkés méltó az erdélyi magyarság európai képviseletére

Az erdélyi magyaroknak nem szabad beletörődniük abba, amit a mai Magyarországból észlelnek, szívükben meg kell látniuk azt is, hogy milyen lehetne majd ez az ország, ha a magyarság összefog, és méltó vezetőket választ — fejtette ki vasárnap Avasújvárosban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A volt miniszterelnök a Tőkés László református püspök európai uniós választási kampányát megnyitó rendezvényeken vett részt a hét végén a Partiumban, Máramarosban és a Szilágyságban. Szombaton a két politikus a máramarosi Avasújváros szőlősgazdáinak ünnepén beszélt. Azért járom most Erdélyországot, hogy mindenhol, ahol lehet, elmondjam a magyaroknak, s megkérjem, ne törődjenek bele abba, amit látnak, ne adják fel, ne engedjék, hogy úrrá legyen Önökön az apátia — hangoztatta a Fidesz elnöke. Leszögezte: az Erdélyben élő magyar közösségeknek elsősorban autonómiára van szükségük, arra, hogy saját életük legfontosabb ügyeit saját kezükbe vegyék. Az autonómiát azonban nem fogják ajándékba kapni Brüsszelből, azt ki kell harcolni — tette hozzá. Ezért arra biztatta a romániai magyarokat: olyan embert küldjenek az Európai Parlamentbe, aki képes képviselni az autonómia ügyét. Tőkés László szerint az RMDSZ vezetőit súlyos felelősség terheli, amiért most, a rendszerváltás után közel tizennyolc évvel sincs még Romániában állami finanszírozású magyar egyetem, s hogy a romániai magyaroknak nincs még autonómiájuk.

Markó az oktatási törvénytervezetről

Az RMDSZ erélyes fellépése nyomán döntött úgy a kormány, hogy elhalasztja az új közoktatási törvény közvitára bocsátását — jelentette be Markó Béla szövetségi elnök a Kolozsváron tartott értelmiségi találkozón. Közölte, erre a lépésre azért volt szükség, mivel az új tervezet nemhogy nem tartalmazta az RMDSZ által szorgalmazott, a kisebbségi oktatási jogok további bővítését célzó rendelkezéseket — amelyekben már előzőleg egyezség született —, de hiányzott belőle több, már 1999-ben kivívott jog is, többek között az anyanyelvű felvételi és anyanyelvű vizsga joga. Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt közötti megállapodás értelmében az új jogszabálynak tartalmaznia kellett volna azt a rendelkezést, melynek értelmében a nemzetiségi iskolákban a román nyelvet első osztálytól a tizenkettedikig sajátos tankönyvek és tanterv alapján kell tanítani. Markó Béla megerősítette: az RMDSZ két napig tartó, feszült, kemény hangoktól sem mentes tárgyalást folytatott a miniszterelnökkel és az oktatási miniszterrel, amelynek az lett az eredménye, hogy visszakerültek a jelenleg érvényben lévő jogok, a román nyelv sajátos oktatására vonatkozó célkitűzést azonban nem sikerült elfogadtatni a kormánypartnerrel. Miután nem sikerült dűlőre vinni e kérdést, a szövetségi elnök egyértelművé tette, az RMDSZ számára elfogadhatatlan egy olyan tervezet, amely nem hoz előrelépést a kisebbségi oktatásban, és választás elé állította a liberálisokat: vagy beiktatják az említett rendelkezést a törvény szövegébe, vagy pedig ,,a két párt útjai különválnak". A miniszterelnök megértette ezt, és leállította a törvénytervezet beiktatását — mondta el az RMDSZ elnöke. Álláspontja szerint ez az eset egy aggasztó jelenségre világít rá: arra, hogy amint erősödik a vita és a megosztottság az erdélyi magyar politikában, úgy csökken az RMDSZ érdekérvényesítő képessége és politikai tekintélye. Úgy értékelte, e tekintetben figyelmeztetésül szolgálnak a Konzervatív Párt heti gyakorisággal benyújtott, demagóg és súlyosan magyarellenes törvénytervezetei is, amelyek fogalmazása szerint ,,ma még csak heccnek tűnnek", de politikai képviselet nélkül könnyen valósággá válhatnak, és az eddig elért eredmények visszafordíthatóak lesznek.

Egy napon, de külön

Cristian David belügyminiszter elmondta: november végén az egy napon tartott két voksoláson külön szavazókörzetekben bonyolítják le a népszavazást és az EP-választásokat, s a szavazatok számlálása is külön folyik majd. Ezt törvény írja elő, de célszerű azért is, mert így kiküszöbölhetik a csalás lehetőségét. Elmondta: a szervezési kérdéseket az e heti kormányülésen döntik el, de nem lesznek gondok, törvény szabályozza, hogyan kell megszervezni egy referendumot, illetve egy választást. A tárcavezető szerint külön bizottságok lesznek referendumra, és külön az európai parlamenti választásokra, és külön számítógépes programmal számlálják majd a szavazatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2286
szavazógép
2007-10-29: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyen betörtek a Háromszék főtéri újságárudájába

Péntekről szombatra virradó éjszaka eddig ismeretlen személy az áruda fal felőli oldalába lyukat vágott, majd bemászott lapunk kézdivásárhelyi főtéri újságárudájába, ahonnan cigarettát és bankkártyákat vett el, de érdekes módon azokat nem vitte magával, hanem eldugta az újságáruda és a szomszédságában lévő épület közé, ahol másnap meg is találták.
2007-10-29: Sport - Áros Károly:

Az iskolai sport nemzeti olimpiája (Atlétika)

Nemzeti diákolimpia (tudja ég, miért, de nekem ez szebben cseng) — és nem olimpiász, mert az olimpiász magyarul a két olimpia közötti négyéves időszakot (!) jelenti —, egy figyelemre méltó versenysorozat az iskolai sportéletben.