Lépés a tüdővizsgálatban

2007. október 30., kedd, Közélet
Hét év szünet után újból lesz bronchoszkópos vizsgálat a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban.

A három Rotary Klub összefogásából született adomány értéke 48 450 amerikai dollár, a készülék üzembe helyezésével havonta legkevesebb ötven beteg szabadul meg attól, hogy más megyébe kelljen utaznia a vizsgálat elvégzéséért.

A Rotary-klubok együttműködésében bevett gyakorlat, hogy egyik társaság felajánlja a másik országbelinek: adott cél érdekében adományt gyűjt, s anyagilag támogatja a Nemzetközi Rotary Alapítvány is. Ez történt most is, a német Schwalmstadt Rotary Klub a sepsiszentgyörgyi szervezet közbenjárásával tájékozódott a helyi igényekről, és tegnap átadta a 113 000 lej értékű bronchoszkópot a tüdőgyógyászati osztálynak.

Dr. Sipos András osztályvezető tüdőgyógyász szakorvos lapunknak elmondta, hogy a bronchoszkópos vizsgálat nélkül egy sor betegség nem diagnosztizálható, ezért amikor erre szükség volt, a betegeket más megye kórházaiba kellett küldeniük. A bronchoszkóp óriási szerepe, hogy segítségével szövetminta vehető a tüdőből, melynek elemzésével nyolcvan százalékban megállapítható a tüdőrák, ezt ezentúl Sepsiszentgyörgyön is el tudják végezni a készülék és a kórház három szövettanásza segítségével. A készülék idegen test kivételére is alkalmas, főként gyermekek esetében van erre szükség, akik gyakran lenyelnek különböző apró tárgyakat. Az adomány tartalmaz egy másik értékes felszerelést is, mely a vér oxigén- és szén-dioxid-tartalmának vizsgálatára alkalmas.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 988
szavazógép
2007-10-30: Közélet - Iochom István:

Tőkés László kampánykörútja

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, független EP-képviselőjelölt november elején Háromszéken folytatja erdélyi kampánykörútját.
2007-10-30: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Bököly havában a Mezőföldön

A régi székely kalendárium októbert Bököly vagy Mindenszentek havának is nevezte. ,,Bökölyös, göröngyös, feltört, hepehupás ilyenkor a határ, főleg ott, ahol még nem járta meg az eke" — mondták a régiek.