Belföldi hírek

2007. október 30., kedd, Belföld

Sztrájkkal fenyegetőző szakszervezetek

Ha a munkáltatók november elsejéig nem egyeznek bele abba, hogy az országos minimálbér 640 lej legyen, a szakszervezetek kirobbantják a munkakonfliktust, és ez akár általános sztrájkhoz is vezethet — figyelmeztetett tegnap Petru Dandea, az Alfa Kartell Szakszervezeti Tömb alelnöke. Az érdekvédelmi szervezetek és a munkáltatók tegnap ismét a minimálbérről próbáltak megegyezni, sikertelenül azonban. A vállalkozók képviselői ugyanis nem hajlandók 480 lejnél magasabb minimálbért biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 440 lejről jövőre kevesebb, mint 10 százalékkal emelkedne az a fizetéshatár, amely alatt nem alkalmazhatnak munkásokat a vállalatok. A szakszervezetek ellenben azt szeretnék, ha a minimálbér 640 lejre emelkedne.

Vidéki településeket korszerűsítenének

A környezetvédelmi minisztérium jövő évi költségvetése 18 százalékkal nagyobb a 2007-esnél, és az 1,82 milliárd lej értékű összeg nagy részét elsősorban a vidéki települések korszerűsítésére szeretnénk elkölteni — jelentette be tegnap Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Mint mondta, a nagy projektek megvalósításában jelentős segítséget nyújthat a kormány által már jóváhagyott 2008-as költségvetés. A tárcavezető kifejtette: ma Romániában hét falusi lakos közül csak egy jut vezetékes vízhez. A 2008-as költségvetésből 112 millió lejt szeretnének a közhatóságok részére bocsátani környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésre. Ez az összeg 78 százalékkal nagyobb a 2007-ben ilyen jellegű befektetésekre fordítottnál, és 133 új beruházást tesz lehetővé — mondta a miniszter. Korodi kitért arra is, hogy a költségvetésnek a vízügyi munkálatokra fordított része 2007-hez képest 130 százalékkal növekszik. Ezenkívül a Duna-delta megőrzésére is nagy összegeket fognak költeni, és az időjárás-előrejelzések javítására is szeretnének többet fordítani.

Băsescu nem váltja le Ţuluşt

Visszautasította Traian Băsescu államfő Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter azon kérését, hogy váltsa le Doru Ţuluşt, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség egyik ügyosztályának vezetőjét. A korrupcióellenes ügyészségnél a Ţuluş vezette ügyosztály vizsgálja azokat az ügyeket, amelyekben bizonyos politikusok — többek között Dan Voiculescu, Markó Béla — is érintettek. Az igazságügyi azzal indokolta lépését, hogy a legutóbbi vizsgálat során a részlegen nagy hiányosságokra derült fény, melyek veszélyeztetik a korrupcióellenes igazgatóság Ţuluş vezette osztályának tevékenységét, az intézmény hitelét, a korrupcióellenes harcot. A miniszter kérte, hogy az intézmény az ismert szabályok, eljárások alapján működjék, s ne politikai érdekek befolyásolják tevékenységét. A miniszter rosszallta azt is, hogy a korrupcióellenes ügyészség dossziéit nem kezelik bizalmasan, sok minden a sajtó tudomására jut. Traian Băsescu tegnap este bejelentette: a tárcavezető kérése megalapozatlan, annál is inkább, mivel a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács sem értett egyet Chiariu szándékával. Az államfő szerint éppen az igazságügyi miniszternek kellene benyújtania lemondását.

Négy gyorsforgalmi út épül 2010-ig

A kormány négy gyorsforgalmi út megépítését tervezi 2010-ig, ebből három erdélyi nagyvárosokat köt majd össze. Az összesen 415 kilométer hosszúságú négy különböző gyorsforgalmi út megépítése az előzetes tervek szerint több mint 1,2 milliárd euróba kerül. Az Arad és Nagyvárad közötti út költségeit 392 millió euróra becsülik, az építés pedig várhatóan 2008-ban kezdődik. Az ország északi részén halad át majd a Szatmárnémetit Nagybányával összekötő, 65 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út, amely a román—magyar határon lévő Pete határátkelőtől indul, s összeköttetésben lesz Halmi határátkelővel is, amely Ukrajna felé biztosítja majd a megfelelő átjárhatóságot. Ez a szakasz gyakorlatilag az M49-es magyarországi autópálya meghosszabbítását jelenti, építési költségeit 550 millió euróra becsülik. A harmadik gyorsforgalmi út Szászsebest és Tordát köti majd össze. A 73 kilométer hosszú szakasz költségei elérik a 686 millió eurót. Ez kötné össze majd a Bors és Brassó között haladó észak-erdélyi autópályát a dél-erdélyi autópályával. A kabinet a Craiova és Piteşti közötti 120 kilométeres nyomvonalra tervezi a negyedik gyorsforgalmi utat. Mind a négy gyorsforgalmi út jelenleg még csak a tervezés szakaszában áll, folyamatban a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-10-30: Közélet - Kuti János:

Népszavazni jaj de jó! (A múlt hét)

Nem is értem, minek vannak négyévente a választások. Elmegyünk választani, megválasztjuk a magunk és népünk képviselőit. Aztán négy éven keresztül mintha nem a mi érdekeinket képviselnék.
2007-10-30: Belföld - x:

Hírsaláta

MENJEN EL FUNAR. Ellentmond az alkotmány szabad gondolkodásra és véleménynyilvánításra vonatkozó előírásainak Gheorghe Funar nagyromániás szenátor törvényjavaslata, miszerint minden romániai magyarnak, aki nem ismeri el az 1918-as egyesülést, ezer eurót, az áttelepítési költségek fedezését és az itt hagyott ingatlanért járó kártérítést kellene juttatnia az államnak, és át kellene telepítenie őket Magyarországra — vélte Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.