Hírsaláta

2007. október 30., kedd, Belföld
MENJEN EL FUNAR. Ellentmond az alkotmány szabad gondolkodásra és véleménynyilvánításra vonatkozó előírásainak Gheorghe Funar nagyromániás szenátor törvényjavaslata, miszerint minden romániai magyarnak, aki nem ismeri el az 1918-as egyesülést, ezer eurót, az áttelepítési költségek fedezését és az itt hagyott ingatlanért járó kártérítést kellene juttatnia az államnak, és át kellene telepítenie őket Magyarországra — vélte Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

Asztalos szerint, ha figyelembe vesszük az 1918-as egyesülés dokumentumába foglaltakat, éppen Funarnak kellene beállnia elsőként a pénztár előtti sorba, tekintettel, hogy az egyesülési szerződésben külön kitétel rendelkezett arról, elismerik a kisebbségek identitását, és biztosítják számukra az anyanyelvű oktatást. (Rompres)

AZ ÚJSÁGÍRÓK HÚZZÁK A RÖVIDEBBET. A BTK-módosítások, melyeket a parlament jogi bizottsága dolgozott ki, a bűnözőknek kedveznek: őket ugyanis ezután előre kell értesíteni arról, hogy lehallgatják telefonjaikat, illetve házkutatást tartanak náluk. Ráadásul a továbbiakban nem lehetséges a Remeş miniszter ügyéhez hasonló leleplezés, mivel az az újságíró, aki ilyen anyagokat közzétesz, hét év börtönbüntetést is kaphat. A módosításokat jóvá kell hagynia az államfői hivatalnak, illetve neki van lehetősége visszaküldeni átdolgozásra azokat. (Hotnews)

NEM JÓ A MAGYAROKNAK. Hátrányos helyzetbe hozza az RMDSZ-t a Traian Băsescu államelnök által javasolt egyéni választókörzetes rendszer. Ennek alkalmazása után jó esetben csak a székelyföldi magyaroknak lesz parlamenti képviseletük ― mondta Winkler Gyula távközlési miniszter. Az RMDSZ azt az egyéni körzetes választási variánst támogatja, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlamentben. (Mediafax)

SZOCIÁLIS SEGÉLY ÖZVEGYEKNEK. Elfogadták a 2004/548-as törvényt, amely előírja, hogy a kis jövedelmű özvegyek 2008-tól kezdődően szociális segélyben részesülnek. A törvény értelmében a városon lakó, és legtöbb 364 lejt kereső, illetve a falvakon lakó, 140 lejt kereső túlélő házasfelek részesülnek majd segélyben. Előbbiek 90 lejt, utóbbiak 35 lejt kapnak. (Mediafax)

VESZÉLYBEN AZ ORSZÁG. George Bush amerikai elnök szerint Irán olyan nagy hatótávolságú rakétákkal rendelkezik, amelyekkel több NATO-szövetségest is el tud érni, köztük Romániát. Bush ezért úgy véli, minél hamarabb létre kell hozni a rakétavédelmi pajzsot. A román hadsereg napja alkalmából tartott beszédében Traian Băsescu megerősítette, hogy Románia megtartja a szövetségesekkel szembeni ígéreteit, és részt vesz Koszovó, Afganisztán és Irak demokratikus újjáépítésében. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-30: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Sztrájkkal fenyegetőző szakszervezetek
Ha a munkáltatók november elsejéig nem egyeznek bele abba, hogy az országos minimálbér 640 lej legyen, a szakszervezetek kirobbantják a munkakonfliktust, és ez akár általános sztrájkhoz is vezethet — figyelmeztetett tegnap Petru Dandea, az Alfa Kartell Szakszervezeti Tömb alelnöke. Az érdekvédelmi szervezetek és a munkáltatók tegnap ismét a minimálbérről próbáltak megegyezni, sikertelenül azonban. A vállalkozók képviselői ugyanis nem hajlandók 480 lejnél magasabb minimálbért biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 440 lejről jövőre kevesebb, mint 10 százalékkal emelkedne az a fizetéshatár, amely alatt nem alkalmazhatnak munkásokat a vállalatok. A szakszervezetek ellenben azt szeretnék, ha a minimálbér 640 lejre emelkedne.
2007-10-30: Közélet - Bodor János:

Kovászna: Folyik a ,,meccs” a városházán

A kovásznai polgármesteri hivatal jegyzője, Vasilica Enea felkérte Zsuffa Levente polgármestert: a 2007/833-as kormányhatározat értelmében nevezzen ki a hivatalon belül paritásos bizottságot, melynek többek között feladata, hogy kidolgozza a helyi közigazgatásban dolgozó alkalmazottak kollektív munkaszerződését, részt vesz a bértárgyalásokon, beleszól a munkakörülmények javítását célzó pénzalapok felhasználásába, a munkaprogram meghatározásába stb.