A ló nem hibás, a gazdát nem büntetik

2011. augusztus 26., péntek, Nyílttér

Térden felül érő lucernában legelnek a lovak. Amelyik jóllakott, a hűvös kóstba fekszik, mások desszertként a tavasszal ültetett szilvafacsemeték friss hajtásait harapdálják. Szemmel láthatóan jól érzik magukat.

Nem úgy a kert gazdája. A lovak az éj leple alatt, kerítést törve foglalták el a bennvalót. A lucernában esett kár nem jelentős, inkább erkölcsi szempontból nagyobb a gond: miért lehetséges Zágonban, hogy az utcákon kényükre-kedvükre sétálhatnak, kerteket rombolhatnak a gazdátlan, szinte félvad jószágok? Ne adj’ isten!, hogy gyerek, idős ember kerüljön elébük, akár nagy baj is történhetne. Az eset nem egyedi, sokan panaszkodnak garázda lovak miatt.
A községben tanácshatározatot fogadtak el arról, hogy a kóbor lovakat befoghatják, istállóba zárhatják, ahonnan tulajdonosa csak váltságdíj, büntetés ellenében viheti el. Ha nem fizet, a jobb sorsra érdemes állat akár a vágóhídon is végezheti. De csak fejüket vakarják az illetékesek, mert istálló ugyan lenne, de nincs, aki enni és inni adjon a befogott állatoknak, őrt sem tudnak állítani az ajtó elé. Falra hányt borsó marad a törvény, a lovak tovább járhatják az utcákat, a gazdák pedig alvás helyett éjjelente őrizhetik saját bennvalójukat. Nyilván, a ló nem hibás, ha megkívánja a kert zöld füvét. De az a gazda, aki a Fennvalóra bízza jószágát, inkább ne tartson állatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2011-08-26: Nyílttér - Puskás Attila:

Birtalan Ákos a mi képviselőnk volt

Tegnap értesültem Birtalan Ákos halálhíréről, s a városban járva megdöbbenéssel láttam, hogy nem tűztek ki halottunkat gyászoló zászlót sem a városházára, sem a megyei tanács épületére.
2011-08-26: Nyílttér - Józsa Zsuzsanna:

Cserkész-emléktábor

Több mint ötven résztvevővel, a Hargita oldalában fekvő Szederjes pusztáján, a csapat táborozóhelyén tartotta meg augusztus elején tíznapos emléktáborát a sepsiszentgyörgyi 40-es számú Szent György Cserkészcsapat, amely húszéves múltra tekint vissza.