A népi fafaragás vonzásában

2011. augusztus 27., szombat, Közélet

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete szervezésében került sor István Sándor népi fafaragó egyéni tárlatának megnyitójára a Vigadó földszinti kiállítótermében tegnap délután.

  • Haszmann Pál, Vetró András, István Sándor és Fülöp Magdolna
    Haszmann Pál, Vetró András, István Sándor és Fülöp Magdolna

A faragó életének hatvan esztendeje a székely népművészet bűvkörében telt el, harminc éve próbál konok kitartással, nagy-nagy szerénységgel és alázattal valamit továbbadni abból az örökségből, amit elődeink az évszázadok során ránk hagytak. Mostani tárlatán székely népi faragott bútorokat, használati tárgyakat, asztalt, kontyos székeket, bokálytartókat, saroktékákat, fogasokat és bölcsőket állított ki. A falakon mintákat, rajzokat tett közszemlére. Kiállítását Fülöp Magdolna, a nők egyesületének elnöke nyitotta meg, majd felkérte Vetró András szobrászt és Haszmann Pált a munkák és alkotójuk méltatására. A megnyitó végén az egyesület fiatal tagjai verssel és énekszóval tették ünnepélyesebbé az eseményt. A kiállítás vasárnap estig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2011-08-27: Közélet - Iochom István:

Könyvtári nyílt napok

A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár a sokadalom ideje alatt egész sor rendezvényt szervezett.
2011-08-27: Múltidéző - Kádár Gyula:

Az erdélyi magyarság (1918–2011)

1948 és 1968 között
Miután a kommunisták átvették az ország irányítását – 1948 és 1952 között –, börtönbe vetették a Magyar Népi Szövetség vezetőit és a magyar kultúra jeles személyiségeit. Az MNSZ 1953-ban feloszlatta önmagát, javait a Román Munkáspárt vette át.