ÖsszefüggésekTiltott légi permetezés

2007. október 30., kedd, Gazdakör
Az Európai Unió tagországaiban betiltják a repülőgéppel (helikopterrel) történő növényvédelmi eljárásokat. Máris nagy a riadalom.

Valamennyi tagállam mind ez idáig jelentős mértékben a nagy kultúrákban alkalmazta a kis porítású (kis mennyiséggel történő) légi permetezést. Ennek számos előnye volt (van): elkerülhető a talaj gépekkel történő és porózusságát rontó, szerkezeti károsítása, illetve a kultúrákban — járatás során — az akaratlan kártétel a kezelt növényekben, a gépek meghibásodásából, a kiinduláskor keletkezett egyenetlen vegyszerkijuttatást pedig a légi kezelés egyaránt kiiktatja.

A légi vegyszerkijuttatásnak viszont nálunk is tapasztalt hátrányai vannak. Ezek sokkal többe kerülnek, mint a földi gépekkel történő kezelés, nem lehet tökéletesen (már a viszonylag enyhe szélfúvások esetén sem) csak a kijelölt parcellát permetezni. Ezért károsodhatnak a szomszédos kultúrák. Mivel nem biztosítható a kellő szelektivitás, megporzó rovarok és a hasznos rovar- és atkaragadozók eshetnek a légi permetezés áldozatául.

Csakhogy a magyar és más országokbeli turizmus a folyók, a tavak (Balaton, Velencei-tó stb.) és a tenger mentén a szúnyogok elleni védekezést kötelezően feltételezi. Kidolgozott biológiai módszer (pl. a lárvákat pusztító halak telepítése) még nincs. A turisták akár el is kerülhetik az ilyen kényelmetlen helyeket. Ugyanakkor a több száz hektáros gabonatáblákat (pl. a gabonapoloskák ellen), a burgonyatáblákat (a kolorádóbogár ellen) és más nagy kiterjedésű kultúrákat a légi kezelésre állították be. Földi célgépek vagy biológiai módszerek még csak jelentős többletbefektetéssel alkalmazhatók. Hasonló a helyzet az erdészeti kártevők esetében is.

Riadalom ide vagy oda, néhány év türelmi idő után igazodni kell az európai elvárásokhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2007-10-30: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Konferencia Kolozsváron (Biogazdálkodás)

Október 20—21-én a mezőgazdasági és erdészeti egyetem aulájában szépszámú részvétellel került sor a VIII. Bioterra Konferenciára. Első alkalommal azóta, hogy Románia teljes jogú uniós tagállam.
2007-10-30: Gazdakör - x:

Hírlugas

Bukarestben tüntettek a háromszéki gazdák
Országos szinten a gazdák elégedetlenségét váltotta ki a három szarvasmarha után járó támogatások kifizetésének megkésése és az ágazati stratégia hiánya. Ezért a szarvasmarhatartók országos szakszervezete, amelyhez a megyei egyesület az erdélyi föderáció révén csatlakozott, többnapos tüntetéssorozatba kezdett a szakminisztérium előtt. Ha a tüntetéseknek nem lesz kézzelfogható eredménye, október 31-én a nemzetközi utak és a vámok blokádjára is számítani lehet.