ÖsszefüggésekTiltott légi permetezés

2007. október 30., kedd, Gazdakör
Az Európai Unió tagországaiban betiltják a repülőgéppel (helikopterrel) történő növényvédelmi eljárásokat. Máris nagy a riadalom.

Valamennyi tagállam mind ez idáig jelentős mértékben a nagy kultúrákban alkalmazta a kis porítású (kis mennyiséggel történő) légi permetezést. Ennek számos előnye volt (van): elkerülhető a talaj gépekkel történő és porózusságát rontó, szerkezeti károsítása, illetve a kultúrákban — járatás során — az akaratlan kártétel a kezelt növényekben, a gépek meghibásodásából, a kiinduláskor keletkezett egyenetlen vegyszerkijuttatást pedig a légi kezelés egyaránt kiiktatja.

A légi vegyszerkijuttatásnak viszont nálunk is tapasztalt hátrányai vannak. Ezek sokkal többe kerülnek, mint a földi gépekkel történő kezelés, nem lehet tökéletesen (már a viszonylag enyhe szélfúvások esetén sem) csak a kijelölt parcellát permetezni. Ezért károsodhatnak a szomszédos kultúrák. Mivel nem biztosítható a kellő szelektivitás, megporzó rovarok és a hasznos rovar- és atkaragadozók eshetnek a légi permetezés áldozatául.

Csakhogy a magyar és más országokbeli turizmus a folyók, a tavak (Balaton, Velencei-tó stb.) és a tenger mentén a szúnyogok elleni védekezést kötelezően feltételezi. Kidolgozott biológiai módszer (pl. a lárvákat pusztító halak telepítése) még nincs. A turisták akár el is kerülhetik az ilyen kényelmetlen helyeket. Ugyanakkor a több száz hektáros gabonatáblákat (pl. a gabonapoloskák ellen), a burgonyatáblákat (a kolorádóbogár ellen) és más nagy kiterjedésű kultúrákat a légi kezelésre állították be. Földi célgépek vagy biológiai módszerek még csak jelentős többletbefektetéssel alkalmazhatók. Hasonló a helyzet az erdészeti kártevők esetében is.

Riadalom ide vagy oda, néhány év türelmi idő után igazodni kell az európai elvárásokhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1802
szavazógép
2007-10-30: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Konferencia Kolozsváron (Biogazdálkodás)

Október 20—21-én a mezőgazdasági és erdészeti egyetem aulájában szépszámú részvétellel került sor a VIII. Bioterra Konferenciára. Első alkalommal azóta, hogy Románia teljes jogú uniós tagállam.
2007-10-30: Gazdakör - x:

Hírlugas

Bukarestben tüntettek a háromszéki gazdák
Országos szinten a gazdák elégedetlenségét váltotta ki a három szarvasmarha után járó támogatások kifizetésének megkésése és az ágazati stratégia hiánya. Ezért a szarvasmarhatartók országos szakszervezete, amelyhez a megyei egyesület az erdélyi föderáció révén csatlakozott, többnapos tüntetéssorozatba kezdett a szakminisztérium előtt. Ha a tüntetéseknek nem lesz kézzelfogható eredménye, október 31-én a nemzetközi utak és a vámok blokádjára is számítani lehet.