Hírlugas

2007. október 30., kedd, Gazdakör

Bukarestben tüntettek a háromszéki gazdák

Országos szinten a gazdák elégedetlenségét váltotta ki a három szarvasmarha után járó támogatások kifizetésének megkésése és az ágazati stratégia hiánya. Ezért a szarvasmarhatartók országos szakszervezete, amelyhez a megyei egyesület az erdélyi föderáció révén csatlakozott, többnapos tüntetéssorozatba kezdett a szakminisztérium előtt. Ha a tüntetéseknek nem lesz kézzelfogható eredménye, október 31-én a nemzetközi utak és a vámok blokádjára is számítani lehet.

A szakszervezet vezetősége egyebek mellett a három szarvasmarha után járó támogatás jelentős emelését, az egy-két tehenes gazdák 100—150 lejes támogatását, a hegyvidéken gazdálkodók kiemelt támogatását, a hizlalt bikaborjak 300 lejes vágási jutalmazását, a tejkvóták megemelését követelik a szakminisztertől. Ugyanakkor kérik az érvényes támogatási igénylések harminc napon belüli kifizetését.

Az országos tüntetés keretében a terv szerint a háromszéki termelők múlt kedden vettek részt a fővárosi megmozduláson. Az egyesület vezetősége, Ötvös Mózes alelnök a támogatók jóvoltából buszt szerzett a megfelelő számú küldött részére. A személyes meghívások ellenére többen hiányoztak az értesítettek közül, amit az alelnök egyrészt az őszi munka sokaságával, másrészt a gazdák érdektelenségével magyaráz. Elmondása szerint kedden sikerült tárgyalni a minisztérium vezetőivel. A tüntetők ígéretet kaptak, hogy a három tehén után járó eddigi 240 lejt 350 lejre emelik, sőt, szerda este a kereskedelmi televíziókban a miniszter már tehenenként 490 lejt ígért. Az egy-két tehenes gazdák esetében viszont nem sok biztatót mondtak, hiszen a támogatások kifizetését az uniónak külön jóvá kell hagynia. A tejtermelők szervezete a többi kérelemre még nem kapott érdemi választ.

Incze Péter, MSZH

Riadót fúj az EP

Az emelkedő élelmiszer- és takarmányárakról adtak ki közös állásfoglalást az Európai Parlament politikai csoportjai. Előrejelzések szerint nyolcmillió tonnával kevesebb gabonát takarítanak be az idén, ami a takarmányárak növekedése miatt a hús árát akár harminc százalékkal is megnövelheti. A parlament az élelmiszerhiánnyal küszködő országok érdekében megfelelő ellátást garantáló állandó mechanizmusokat is el tudna képzelni. Az állattenyésztők számára a képviselők megelőlegeznék a közvetlen kifizetéseket, a tejkvótát pedig ideiglenesen megemelnék.

Az elmúlt hónapokban a gabona világpiaci ára drasztikusan megemelkedett, a gabonakészletek elérték az elmúlt negyven év legalacsonyabb szintjét, és becslések szerint a huszonhét tagállamban hozzávetőlegesen nyolcmillió tonnával kevesebb gabonát takarítanak be idén. A takarmány árának növekedése következtében a hús és a húsipari termékek ára akár harminc százalékkal is növekedhet 2008-ban, mivel a baromfitenyésztőknek 40—60 százalékkal többet kell fizetniük a takarmányért, mint egy évvel ezelőtt. A parlament ugyanakkor egyetért az EU mezőgazdasági minisztereinek közelmúltbeli határozatával, miszerint ,,2008-ra felfüggesztik a területpihentetési kötelezettségeket — ez a lépés körülbelül 2,9 millió hektár földterületet fog felszabadítani a gabonatermelés számára, és körülbelül tízmillió tonnával növeli a 2008-as betakarítást". Ezenkívül a képviselők ösztönzik a második generációs bioenergia használatát, mely trágyát és mezőgazdasági hulladék anyagot dolgoz fel.

Átláthatóság

Politikai megállapodásra jutottak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei, hogy jövőre nyilvánosságra hozzák, kik és milyen mértékben részesülnek uniós mezőgazdasági kifizetésekből. Bár a vidékfejlesztési kifizetések eddig is nyilvánosak voltak, mostantól a közvetlen — területalapú vagy állatlétszámú — támogatásokat is közzé fogják tenni. Az uniós agrárfinanszírozásnak jelenleg két formája van: bizonyos pénzeszközöket központilag és közvetlenül a bizottság kezel (ilyenek a kutatás területéhez kapcsolódó források), míg mások — például a közös mezőgazdasági politika pénzeszközei — kezelése megoszlik az unió és a tagállamok között. Eddig az EU-tagországoknak csupán kis része hozta nyilvánosságra ezeket az adatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2356
szavazógép
2007-10-30: Gazdakör - Puskás Attila:

Tiltott légi permetezés (Összefüggések)

Az Európai Unió tagországaiban betiltják a repülőgéppel (helikopterrel) történő növényvédelmi eljárásokat. Máris nagy a riadalom.
2007-10-30: Magazin - x:

Eric Clapton lemezen, könyvben

Pályafutását összefoglaló, dupla albummal és önéletrajzzal jelentkezett Eric Clapton sűrű két esztendő, turné, lemezek után. Rövidesen megjelenik az idei nyári Crossroads Fesztivál legszebb pillanatait összegyűjtő, kétlemezes DVD-je is.