Eric Clapton lemezen, könyvben

2007. október 30., kedd, Magazin

Pályafutását összefoglaló, dupla albummal és önéletrajzzal jelentkezett Eric Clapton sűrű két esztendő, turné, lemezek után. Rövidesen megjelenik az idei nyári Crossroads Fesztivál legszebb pillanatait összegyűjtő, kétlemezes DVD-je is.

A rock háromszoros halhatatlanja, a sokszoros Grammy-díjas Clapton most először tárja rajongói elé teljes zenei munkásságát ― olvasható a Lassúkezűnek becézett gitáros honlapján. A The Complete Clapton albumon található, valóban fontos harminchat dal csupán keresztmetszetét adja egy nagyon gazdag pályának. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy Clapton ezüstjubileumára 1988-ban megjelent hat ,,bakelitlemezen" és négy CD-n a Crossroads, amely az addigi legteljesebb gyűjtemény volt Claptontól. A mostani összeállítás a Creamtől indul, s a Blind Faith-en, a Derek and The Dominoson át egészen a szólópályafutásig terjedő időszakból válogat.

A napokban a boltokba került Clapton-önéletrajz (The Autobiog-raphy) már csak azért is érdekes, mert nemrégiben jelent meg Patti Boydnak, Clapton volt feleségé­nek a visszaemlékezése. Ebben a Lassúkezűvel töltött időből nemcsak a közös szép napokra emlékezik a Layla című Clapton-örökzöld ihletője. Eric nem akar vitába szállni Patti véleményével, hanem, ha úgy tetszik, ,,brutális" őszinteséggel ,,kanalaz" múltjában.

Eredetileg rádióinterjúk láncolatából készült volna egy pályakép, de Clapton elégedetlen volt az eredménnyel, és átírta az egészet. A könyv fejezetei Clapton pályájának legfontosabb állomásaival egyeznek meg. Clapton elismeri, hogy a hatvanas évek végétől egészen a nyolcvanas évekig erősen hiányosak az emlékei zenész- és magánéletéről. Arra azonban emlékszik, hogy Mick Jagger egyszer lecsapta kezéről aktuális barátnőjét, s ettől teljesen becsavarodott, talán meg is ölte volna a Rolling Stones frontemberét. A nyolcvanas évekből származó memoárjáról elismerte: akkoriban egyik kezében a toll volt, a másikban az ital. Clapton egy interjújában arról mesélt, hogy zsúfolt napokat él: a család mellett ott vannak koncertjei és a Crossroad nevű rehabilitációs központjának ügyei. A központot csaknem tíz évvel ezelőtt hozta létre, hogy segítse a drogfüggő zenészeket. Idén nyáron ― nem először ― hatalmas fesztivált rendezett a központ helyzetének stabilizálására. Olyan kitűnő blueszenészek léptek fel, mint B. B. King vagy Buddy Guy. A fesztiválról DVD készült, amely november közepén jelenik meg.

Clapton nem készül nyugdíjba. Nem hagyom abba a koncertezést. Felelősséget érzek azért, hogy játsszam az embereknek ― fogalmazott nemrégiben.

Kovács Miklós

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2007-10-30: Gazdakör - x:

Hírlugas

Bukarestben tüntettek a háromszéki gazdák
Országos szinten a gazdák elégedetlenségét váltotta ki a három szarvasmarha után járó támogatások kifizetésének megkésése és az ágazati stratégia hiánya. Ezért a szarvasmarhatartók országos szakszervezete, amelyhez a megyei egyesület az erdélyi föderáció révén csatlakozott, többnapos tüntetéssorozatba kezdett a szakminisztérium előtt. Ha a tüntetéseknek nem lesz kézzelfogható eredménye, október 31-én a nemzetközi utak és a vámok blokádjára is számítani lehet.
2007-10-30: Magazin - x:

Mi van az üvegben?

Moszkvai tudósok olyan szerkezetet alkottak, amely két másodperc alatt megállapítja, hogy mi van egy zárt tartályban.