Szóvá tesszükSzemét ügy

2011. szeptember 2., péntek, Nyílttér

Augusztus elején hat magyarországi társammal együtt kitisztítottuk a hatodi Utász borvízforrást – gondolom, a kedves olvasók közül sokan ismerik, ittak finom vizéből –, de amikor egy hónap múlva visszatértem, elképesztő szemét fogadott.

Jómagam hobbikerékpározó vagyok, szívesen karikázom a környékünkön található borvizek felé. A Hatod egyik kedvencem, amikor arra járok, gyakran kipucolom a lefolyó medrét, de mindig zavar a sok szemét, az esőzések alkalmával odahordott föld, a felnőtt gaz.
A Diakónia Keresztyén Alapít­vány önkéntestábort szervezett Uzonkafürdőn magyarországi, illetve erdővidéki fiataloknak, akik környezetszépítő munkát végeztek, időseket látogattak meg. Fel­kérésemre hatan, pihenőnapjukat feláldozva, velem tartottak, hogy együtt tisztítsuk ki az említett borvízforrást. Amikor megérkeztünk, lehangoló látvány fogadott, a sok szemét, a széttört kuka, a gaz között még egy eldobott televíziókészüléket is találtunk. Rengeteget dolgoztunk. Kiszéle­sítettük a lejáratot, kipucoltuk a forrás környékét, több mint tíz zsák szemetet gyűjtöttünk össze. Közben sokan megálltak borvízért, fiatalok, idősek, mindenki elismerően nyilatkozott a vízről és a munkánkról is.
A tábor véget ért, magyarországi barátaink hazautaztak. Nemrég felpattantam vasparipámra, és mintha gyorsabb tempóban, mint szoktam, vágtattam a Hatodon fölfelé. A szívem egyre gyorsabban vert, ahogy a forráshoz közeledtem. Kár volt. Csupa szemetet láttam. Pillepalack, műanyag zacskó stb. az asztal és a két szék mellett – ezt takarítottuk mi tisztára, előtte azt sem lehetett tudni, hogy a föld, a gaz s a szemét alatt betonlap van, most WC-nek használták. El­képesztő élmény. Ilyen emberek közt élünk? – merült fel bennem a kérdés. Felültem a biciklire, és hazamentem. Nem fogom elmesélni a magyarországiaknak. Bennük legalább maradjon tiszta a forrás.

Tóth Pál, Oltszem

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2011-09-02: Nyílttér - :

Az utca hangja

BAKA ÁKOS, Kézdivásárhely. A szervezők hibájából sokadmagammal lemaradtam a magyarországi Kampec Dolores koncertjéről az Őszi sokadalom alkalmából.
2011-09-02: Nyílttér - :

Szegény Csíki negyed

Nem vagyok szőrszálhasogató, mindig próbáltam elfogadni mindenkit olyannak, amilyen, és tudom, aki dolgozik, csak az téved.