Belföldi hírek

2007. október 31., szerda, Belföld

Tőkés csapatát hibáztatja Frunda

Frunda György szenátor, az RMDSZ EP-jelöltlistájának vezetője tegnap kijelentette: a magyar választók nincsenek tisztában azzal, hogy a közös lista létrejöttét Tőkés csapata utasította el. ,,Nem jutott el a választókhoz elég információ arról, hogy az RMDSZ minden tőle telhetőt megtett a közös lista létrejöttéért, és arról, hogy ezt a püspök úr és a mögötte álló csapat utasította el. Ezt sok helyen meglepődve vették tudomásul, egyszerűen nem tudták. Az emberek döntését ez befolyásolja, és egészen más helyzetet hoz létre" — mondta Frunda György a kampánykörúton tapasztalt élményeit mesélve. Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke Frunda kijelentéseire reagálva leszögezte: az RMDSZ akkor kérte fel a püspököt, hogy szerepeljen a szövetség jelöltlistáján, amikor népszerűsége három százalék alá csökkent. A NewsIn hírügynökségnek Szilágyi elmondta: közös EP-jelöltlista azért nem jött létre, mert a szövetség csak nyilatkozatok szintjén híve a pluralizmusnak.

Egyfordulós választást szeretnének

Az RMDSZ az egyéni körzetes rendszernek azon változatát támogatja, amelyért a kormány felelősséget vállalt — jelentette ki tegnap Bukarestben Markó Béla szövetségi elnök. Mint mondta, a kétfordulós választásba nem egyeztek volna bele, de a megyeitanács-elnökök esetében elfogadott egyfordulós, egyéni körzetes szavazást a jövőben ki szeretnék terjeszteni a polgármesterekre is. Szerinte ez nagyban megkönnyítené a választás menetét. Markó ugyanakkor leszögezte: az RMDSZ az európai parlamenti választásokra és nem a népszavazásra összpontosít a választási kampányban. Véleménye szerint a népszavazás okafogyottá válik, ugyanis a kormány felelősségvállalással elfogadta a választási törvény módosítását, és ez azt jelenti, hogy amint a jogszabály életbe lép, Romániában már egyéni körzetes választási rendszer lesz érvényben, amely ugyanakkor az arányos képviseletet is biztosítani fogja. Markó Béla elmondta, ezzel a rendszerrel a magyar közösség számára biztosítható a parlamenti képviselet, miközben a kétfordulós egyéni körzetes rendszer oda vezetne, hogy a magyarságnak legfennebb egy-két képviselője lenne a román parlamentben, ,,vagy rossz esetben teljesen kimaradnánk". A szövetségi elnök úgy értékelte, mesterséges dilemmával állunk szemben, a népszavazás és az európai parlamenti választások összevonása ugyanakkor mindkét kérdés fontosságát csökkenti.

Tăriceanu visszavág

,,Arra kérem önt, hogy ne használja fel politikai célokra az egyéni választókerületes szavazási rendszerről szóló népszavazást. Kérem, hogy ne ossza meg Románia lakosságát a kérdés kapcsán" — áll abban a levélben, amelyet Călin Popescu Tăriceanu kormányfő küldött tegnap Traian Băsescunak. Az államfő ugyanis egy nappal korábban felszólította a kormányt: teremtse meg annak feltételeit, hogy a választók egy szavazóhelyiségben voksoljanak az európai parlamenti jelöltekre, és válaszoljanak arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e a kétfordulós többségi választási rendszer bevezetésével. ,,Furcsállom az ön kérését, hiszen ismernie kellene a népszavazásról szóló törvény előírásait. Biztosíthatom azonban, a kormány nem követ el törvénysértést" — szögezte le a miniszterelnök, jelezve, hogy november 25-én külön szavazóhelyiségekbe kell majd menniük azoknak, akik az EP-választásokon és a többségi választási rendszerről szóló népszavazáson is részt szeretnének venni. A kormányfő egyúttal emlékeztette Băsescut: a kabinet által felelősségvállalással elfogadott vegyes választási rendszert a civil szféra és a parlamenti pártok többsége is támogatta.

Nulláról indul a Tamara-ügy

A bűnvádi eljárás újrakezdéséről döntött tegnap a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék az Adrian Năstase volt kormányfőt érintő, Tamara-ügyként elhíresült perben. A döntés ellen fellebbezést nyújthatnak be az ügyészek. A Tamara nagynéni örökségeként ismert ügyben Adrian Năstase egykori miniszterelnököt megvesztegetéssel vádolják az ügyészek. Az elmúlt időben különben négy nagy korrupciós botrányban döntötte el a bíróság a bűnvádi eljárás újrakezdését. Hasonló döntés született egy másik, Năstase elleni perben, valamint a Dinu Patriciu és George Copos üzletembereket érintő ügyekben. Emiatt Laura Codruţa Kövesi főügyész bejelentette: kérni fogja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot, indítson vizsgálatot az ügyben.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-10-31: Belföld - x:

Hírsaláta

KELETI NYOMORÚSÁG. Karl Peter Schwarz a Frankfurter Allgemeine Zeitung Keleti nyomorúság című vezércikkében arra keresi a választ, mit tenne az EU, ha ma újra mérlegelhetné Szlovákia és Románia csatlakozását. Részletesen elemzi a jelenlegi politikai helyzetet, s megállapítja, a bukaresti kormány mindent megtesz, hogy aláaknázza azokat a reformokat, amelyek lehetővé tették az ország csatlakozását.
2007-10-31: Közélet - Albert Levente:

Új honfoglalás

A berlini Reichstagot nem volt alkalmam látni a negyvenes évek elején sem egyszerűen, sem feldíszítve, bármennyire is kíváncsi lettem volna, hiszen később születtem, ellenben a nyolcvanas években a sepsiszentgyörgyi szakszervezetek művelődési házán számtalanszor megcsodálhattam Ceauşescu óriási méretű képmását, de még ő sem tudta annyira megölni azt az épületet.