Hírsaláta

2007. október 31., szerda, Belföld
KELETI NYOMORÚSÁG. Karl Peter Schwarz a Frankfurter Allgemeine Zeitung Keleti nyomorúság című vezércikkében arra keresi a választ, mit tenne az EU, ha ma újra mérlegelhetné Szlovákia és Románia csatlakozását. Részletesen elemzi a jelenlegi politikai helyzetet, s megállapítja, a bukaresti kormány mindent megtesz, hogy aláaknázza azokat a reformokat, amelyek lehetővé tették az ország csatlakozását.

Leírja, Năstase idejében a korrupció értékes festményekben és ingatlanügyekben volt mérhető, Tăriceanu alatt egy minisztert meg lehet vásárolni néhány ezer euróval, pár liter töménnyel és néhány méter kolbásszal. A jelenlegi kormányból négy miniszter ellen folyik eljárás korrupció gyanújával, ráadásul Chiuariu igazságügyi miniszter akadályozza a politikai elit ellen folytatott vizsgálatokat. A cikkíró szerint a legnagyobb gondot az a politikai kudarc okozza, amely a politikai elit tanulásképtelenségéből adódik: ,,A keleti válság a helyi elit válsága. Senki nem menti őket meg, nekik maguknak kell leszámolniuk ezzel a nyomorúságos helyzettel." Lengyelországnak ez sikerült, az ő példáját kellene követniük. Schwarz szerint tévedés lenne azt állítani, hogy a válsághelyzet az antidemokratikus és önkényuralmi tendenciáknak köszönhető. A demokrácia nagyon népszerű e térségben is, elsősorban azért, mert nem avatkozik bele az állampolgárok ügyeibe. (România liberă)

…ÉS MAGABIZTOSSÁG. Călin Popescu Tăriceanu nem vette szívre a FAZ vezércikkírójának súlyosan elmarasztaló véleményét, a România Liberănek adott rövid nyilatkozatában azt fejtegette, Románia és politikai vezetésének megítélése nem egyes személyek véleményének a függvénye, hanem az Európai Bizottság és Parlament értékelése számít.

REKTOROK MARADNÁNAK. Olyan törvény elfogadását kezdeményezte egy maroknyi képviselő és szenátor, mely lehetővé tenné, hogy az egyetemek jelenlegi rektorai életük végéig megőrizzék funkcióikat. Ugyanakkor azt is javasolták, hogy az egyetemi tanárok csak 75. életévük betöltése után menjenek nyugdíjba. A diákok, a fiatalabb egyetemi tanárok elutasítják ezt a lehetőséget, szerintük a hatvanötön felüli generáció zöme elfáradt, és tudásuk sem kifogástalan. A minisztériumnak már a nyár elején lépnie kellett volna, és kiírnia a rektorválasztásokat, de nem tette, így Ecaterina Andronescu SZDP-képviselő és rektor, a Rektorok Országos Egyesületének elnöke önös érdekből vált a törvénytervezet szószólójává. Nemcsak a rektori rangról van szó, hanem nagy pénzekről is, az egyetemek vezetői 6000―8000 lejt keresnek havonta. (Cotidianul)

KÉTÉLŰ SZIGORÍTÁS. Felére csökkent az örökbefogadások száma, miután az év elejétől megváltoztak az erre vonatkozó törvények. A bonyolult eljárás előfeltétele, hogy az első és a másodfokú rokonok is lemondjanak a gyermek neveléséről. Ezek után megközelítőleg tizenöt találkozásra van szükség, amikor a nevelőszülőknek a hatóságokkal és a szociális tanácsadókkal kell konzultálniuk. Tehát több hónapig is elhúzódhat az örökbefogadás. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-10-31: Közélet - Iochom István:

Kampányolnak (Kézdiszéki polgármester-találkozó)

Tegnap a lemhényi községháza gyűléstermében tartották meg a kézdiszéki polgármesterek e havi találkozóját, melyen meghívottként Baka Mátyás, a megyei tanács alelnöke, az RMDSZ kézdiszéki szervezetének elnöke és Tamás Sándor parlamenti képviselő is jelen volt.
2007-10-31: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Tőkés csapatát hibáztatja Frunda
Frunda György szenátor, az RMDSZ EP-jelöltlistájának vezetője tegnap kijelentette: a magyar választók nincsenek tisztában azzal, hogy a közös lista létrejöttét Tőkés csapata utasította el. ,,Nem jutott el a választókhoz elég információ arról, hogy az RMDSZ minden tőle telhetőt megtett a közös lista létrejöttéért, és arról, hogy ezt a püspök úr és a mögötte álló csapat utasította el. Ezt sok helyen meglepődve vették tudomásul, egyszerűen nem tudták. Az emberek döntését ez befolyásolja, és egészen más helyzetet hoz létre" — mondta Frunda György a kampánykörúton tapasztalt élményeit mesélve. Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke Frunda kijelentéseire reagálva leszögezte: az RMDSZ akkor kérte fel a püspököt, hogy szerepeljen a szövetség jelöltlistáján, amikor népszerűsége három százalék alá csökkent. A NewsIn hírügynökségnek Szilágyi elmondta: közös EP-jelöltlista azért nem jött létre, mert a szövetség csak nyilatkozatok szintjén híve a pluralizmusnak.