Milyen úton jutunk Vidombákra?

2007. október 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A kérdés nem költői, és Rosner Herman kamaraelnöktől származik, aki egy Brassó környéki repülőtér létesítésében látja a háromszéki gazdaság felemelkedésének, elsősorban a turizmus fejlesztésének egyik legfontosabb kulcsát.

A témában egyébként a kamara megbeszélést tervez az érintett intézményekkel, elsősorban a megyei tanáccsal, illetve az országos útgondnoksággal. Most, amikor a Vidombák közelében tervezett nemzetközi repülőtér megvalósítása konkrét formákat kezd ölteni, jó lenne olyan tervekről hallani, amelyek annak elérhetőségét teszik majd lehetővé — mondta a kamara elnöke. Szerinte ugyanis a készülő légikikötő, illetve a már épülő autópálya csak akkor érezteti jótékony hatását megyénkben is, ha megfelelő infrastruktúrával tudunk kapcsolódni azokhoz.

A tervek szerint 2009 végén, 2010 elején már működhet a légikikötő. A Brassó—Nagyvárad autópálya befejezése is erre az időszakra tehető. Vajda Lajos megyei alelnök kérdésünkre elmondta, két változatról gondolkodnak, a legrövidebb Előpatak felé, ám ott a hidvégi kitérőt jó lenne lerövidíteni, Árapatakról az Olt mentén, egyenesen Földvárig kellene új szakaszt építeni. A másik útvonal Botfalu felé teremthetne összeköttetést, főként, mert a Brassónak tervezett körgyűrű állítólag Prázsmár—Hermány—Botfalu térségét is érintené. Ám ebben az esetben Erdővidékről lenne nehezebb megközelíteni a két létesítményt. A megye elsősorban lobbitevékenységgel tudja segíteni a folyamatot — mondta az alelnök —, konkrét lépésként az előpataki 13E utat országúttá minősítették, hogy állami költségvetésből lehessen rá pénzt szerezni.

Az országos útgondnokság helyi vezetője azonban nem ismer olyan tervet, vagy legalább előtanulmányt, amely akár a repülőtér, akár az autópálya megközelítését célozná. Sorin Stoican úgy tudja, az idei foltozás után jövőre korszerűsítik a 13E országutat, de ez nem a repülőtér és az autópálya vonatkozásában jön létre.

Mint ismeretes, az Intelcan kanadai cég ez év közepén megszerezte a nemzetközi repülőtér felépítésének jogát. A közel százmillió eurós fejlesztés forgalma szempontjából az Otopeni nemzetközi repülőtérhez lesz hasonlítható, és majdnem azonos lesz az ottawai légikikötővel. Ronald Weissberger Intelcan-elnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy az építkezés akár két-három hónapon belül, tehát már az idén megkezdődhet. A napokban azonban a terület haszonbérbe adása körül újabb akadály merült fel. A kormány ugyanis korábban sürgősségi rendelettel adta át a Brassó megyei tanácsnak a területet, ennek parlamenti jóvá­hagyása most a mezőgazdasági bizottságban akadt el — mondta kérdésünkre Ioan Toma, a beruházást lebonyolító AIBG Rt. igazgatója. Pedig a finanszírozás érdekében már november 10-én megkapják a bankoktól az ajánlatokat, és beruházóként egy tőkeerős londoni cég is beszállt.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1290
szavazógép
2007-10-31: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Időben nyílnak meg a határok
Pozitív eredménnyel fejeződött be a külső határellenőrzések értékelése az Európai Unió belső határok nélkül működő, úgynevezett schengeni övezetéhez csatlakozni szándékozó országokban. Így ezek felzárkózása a tervezett időben, december 21-én megtörténhet. Az EU-tagországok magas rangú belügyminisztériumi tisztviselői múlt hét végi prágai találkozójukon jelezték, hogy az értékelés lezajlott, és már csak az Európai Parlament hozzájárulására van szükség ahhoz, hogy karácsony előtt megnyithassák a schengeni határt. A repülőtereken csak a jövő nyári menetrend életbelépésével, március végén válik procedúramentessé az utazás a schengeni övezetben.
2007-10-31: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Több mint egymillió csatlakozó (Kötelező magánnyugdíj)

Az egy hónappal ezelőtt elindított nyugdíjreform részeként egymilliónál többen csatlakoztak a magánnyugdíj-biztosítási alapokhoz — közölte Mircea Oancea, a nyugdíjbiztosítókat felügyelő hatóság (CSSPP) elnöke.