Kötelező magánnyugdíjTöbb mint egymillió csatlakozó

2007. október 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az egy hónappal ezelőtt elindított nyugdíjreform részeként egymilliónál többen csatlakoztak a magánnyugdíj-biztosítási alapokhoz — közölte Mircea Oancea, a nyugdíjbiztosítókat felügyelő hatóság (CSSPP) elnöke.

Romániában szeptembertől vezették be a hárompillérű nyugdíjrendszert. Ez úgy működik, hogy a 35 évnél fiatalabb alkalmazottak járulékának egy része az állam kezelésében marad, másik része pedig átkerül magánbiztosítókhoz. Jövő évtől minden befizető nyugdíjjárulékának a két százalékával gazdálkodhatnak a biztosítók, de az összeg évente 0,5 százalékkal nő, amíg az államtól átkerül a befizetett teljes összeg hat százaléka. Ez jelenti a második pillért, amelyhez csak a 35 év alattiaknak kötelező csatlakozni. A rendszer harmadik pillérét a fakultatív magánnyugdíjak képezik, amelyek senki számára sem kötelezőek.

A felügyelő hatóság adatai szerint a négymilliót meghaladó potenciális ügyfélnek több mint harminc százaléka csatlakozott már a piacon működő tizennyolc magánbiztosítóhoz. Oancea becslése szerint januárig több mint hárommillió dolgozó lép majd be a rendszerbe.

Az eddig regisztrált alkalmazottak nyolcvanhat százalékát öt biztosító gyűjtötte össze. Toronymagasan vezet az ING, amelyhez a magánnyugdíjrendszerbe belépett ügyfelek több mint negyven százaléka (kb. 450 000 személy) iratkozott. Az OTP Garancia Biztosító október 15-ig valamivel több, mint 9300 romániai ügyféllel kötött szerződést, míg a az MKB Romexterra 132 szerződéskötést jelentett a biztosítást felügyelő hatóságnak. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1289
szavazógép
2007-10-31: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Milyen úton jutunk Vidombákra?

A kérdés nem költői, és Rosner Herman kamaraelnöktől származik, aki egy Brassó környéki repülőtér létesítésében látja a háromszéki gazdaság felemelkedésének, elsősorban a turizmus fejlesztésének egyik legfontosabb kulcsát.
2007-10-31: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Takarékos szemléletet követel az élet

Október utolsó munkanapja takarékossági világnap. Nem a kényszerű kuporgatásé, nem is a zsugoriságé, annál inkább egy napjainkban felértékelődött fogalomé, aminek ésszerűségét nálunkfelé még sokan alábecsülik. A pénzügyek szakértője a takarékosság számos célja közül az öngondoskodás lehetővé tételét emeli ki.