Hírbörze

2007. október 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Európa lemaradhat a globális versenyben

Európa rosszul áll a turistákért folytatott globális versenyben, félő, hogy veszíteni fog piaci részesedéséből. Mindamellett az Európai Unió nem is törekszik mindenáron idegenforgalmi vonzerejének növelésére, igyekszik egyensúlyban tartani a versenyképesség javítását és a környezet védelmét — jelentette ki az ENSZ idegenforgalmi szervezete, a WTO főtitkárhelyettese Portugáliában a 6. európai idegenforgalmi fórumon.

A tanácskozáson elhangzott: miközben globális méretekben öt százalékkal nőtt idén a beutazó turisták száma, Európában csak három százalék volt a növekedési ütem. Ugyanakkor az ágazat a WTO elemzése szerint a pénzügyi válság ellenére meg tudta őrizni a gazdasági növekedésben játszott fontos szerepét, s csak minimális volt a gyengülés.

Bár a beutazók száma a világ többi részéhez képest kisebb mértékben nőtt Európában, a kontinens évi 230 millió turistával még mindig a világ leglátogatottabb térsége.

Az idegenforgalom változatlanul fontos szerepet játszik az uniós országok gazdaságában, átlagosan négy százalékkal járul hozzá a hazai össztermékhez, de van, ahol csak két, míg máshol kilenc százalékkal. A közvetett hozzájárulás eléri a tíz százalékot, és a munkahelyek tizenkét százalékát adja. (MTI/APA)

Burgonya az árutőzsdén

Ma a bukaresti árutőzsde sepsiszentgyörgyi terminálján Csiszár Levente egyéni háromszéki termelő húsz tonna első és ugyanannyi másodosztályú krumplit kínál eladásra. A limitár kilónként hetven, illetve 45 bani plusz áfa. A burgonyaringben az árverés 12 órakor kezdődik, a terminál a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában működik. További részletekkel Buksa Árpád szolgál a 0267/351 677-es telefonon. (i.)

Politika és üzlet

November 14-én 14 órától Nagyszebenben a román—magyar együttes kormányülés kísérőrendezvényeként gazdasági konferenciára és üzletember-találkozóra kerül sor a Hotel Ramada Atlaszban. * November 30-án 8.30 órától a parlament épületében versenyképességről szóló konferenciát tartanak. Mindkét rendezvénnyel kapcsolatban bővebb információk, jelentkezés az Asimcov székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Táncsics Mihály utca 2. szám).

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1202
szavazógép
2007-10-31: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Takarékos szemléletet követel az élet

Október utolsó munkanapja takarékossági világnap. Nem a kényszerű kuporgatásé, nem is a zsugoriságé, annál inkább egy napjainkban felértékelődött fogalomé, aminek ésszerűségét nálunkfelé még sokan alábecsülik. A pénzügyek szakértője a takarékosság számos célja közül az öngondoskodás lehetővé tételét emeli ki.
2007-10-31: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Duna-deltai kisebbségi lét

Emilian Iurco, akinek deltajárásaink évtizedei alatt csak a keresztnevét ismertük, kemény, tagbaszakadt testű, ukrán-oroszos, markáns vonású és mégis szelídséget sugárzó arcú férfi, és most sem tudom, hogy amikor a telefonszámának tudakozása ürügyén nevét a noteszembe jegyeztem, nem felejtettem-e le a v betűt a Iurco, azaz magyarosan a Jurkov szó végéről.