Takarékos szemléletet követel az élet

2007. október 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Október utolsó munkanapja takarékossági világnap. Nem a kényszerű kuporgatásé, nem is a zsugoriságé, annál inkább egy napjainkban felértékelődött fogalomé, aminek ésszerűségét nálunkfelé még sokan alábecsülik. A pénzügyek szakértője a takarékosság számos célja közül az öngondoskodás lehetővé tételét emeli ki.

— A takarékosság ügyét nem minősíthetjük ,,lerágott csont"-nak, ugyanis napjaink változásai számos új megközelítésben vetik fel a takarékosság kérdését. A változó szociális rendszer olyan új fogalmakkal ismertet meg bennünket, mint például az öngondoskodás, illetve az eddiginél jóval szélesebben értelmezett tartalma. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ami még számunkra újszerű, az a világ több részén már régóta létező valóság — vezeti be a gondolatkört dr. Korondán Gábor nemzetközi pénzügyi szakértő.

— Milyen speciális nemzetközi tapasztalatokra kell figyelnünk a takarékosság összefüggésében?

— Többek között arra, hogy tőlünk nyugatra a takarékosság — mint az ,,öngondoskodás" része — a legtermészetesebb dolgok egyike. A történelem, a társadalmi fejlődés sok dologra, így a takarékosságra is rányomta bélyegét. Érdekes példákat hozhatunk fel, közöttük vallási tényezőket is. A protestáns országokban már a vallás is a takarékosságra szólított. Értékrendje ugyanis magasra emelte a takarékos életmód rangját, s mindenben a pazarlást elvető életvitelt követelt. Persze, az öröklött szemlélet, a társadalom ítélete is sokat nyom a latban. Emiatt is alakultak ki nagy különbségek az egyes országok lakói között a téren, hogy az emberek megtakarításai havi vagy éves jövedelmük hányszorosát teszik ki. Ebből a szempontból nézve a legtakarékosabb nép a japán, ahol a megtakarítások átlaga eléri a háromévi jövedelmet. Ez részben a távol-keleti kulturális háttérre, életfilozófiára visszavezethető jelenség. Általános, hogy egy japán bankigazgató csupán egy hatvan négyzetméteres lakásban él, habár megengedhetné magának a luxuspalotát, hiszen annyit keres. Ám ő mégsem teszi, mert a közszellem, a hagyomány másra készteti. Európában a svájciak és a hollandok ,,verik leginkább a fogukhoz a garast". Svájcban a mai napig aranyszabály, hogy az emberek jövedelmük egyharmadát költik lakásra — hozzáteszem, ez döntően a lakás bérlete —, egyharmadát megélhetésre, egyharmadát pedig félreteszik. Ez az egyharmad rész megtakarítás egyaránt igaz a bolti eladóra és a bankvezérre is.

— Nekünk változtatnunk kellene tehát, de hogyan?

— A változásokat mindenképpen kikényszeríti az élet, csak az nem mindegy, hogy erre mikor jövünk rá. Minél előbb, annál jobb. Már egyre többen kezdik megérteni, hogy aki félti a jövőjét, a gondoskodást ne mástól várja, hanem önmaga elé tűzze feladatul. Vagyis: elengedhetetlen a megtakarítás! A változó nyugdíj- és egészségügyi ellátás csak fokozza ennek szükségességét. Jó, ha az ember nem az utolsó pillanatban szembesül a ténnyel, hogy nyugdíjasként a korábbi jövedelmének töredékéből kellene megélnie, miközben a gyógyszerei a korábbi időszak többszörösébe kerülnek. De megint csak ismétlem, ami most számunkra talán sokkoló új helyzet, más országokban évtizedek óta mindennapi valóság. Ott azt tanítják, hogy a mindenkori fizetésünk közel tíz százalékát próbáljuk félretenni, ha nem akarunk később jelentősebb életszínvonal-eséssel szembesülni. A konklúzió tehát mindenképpen az, hogy takarékoskodni nem csak szép és jó dolog, hanem az egyetlen helyes választás.

(MTI-Press—i.)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1202
szavazógép
2007-10-31: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Több mint egymillió csatlakozó (Kötelező magánnyugdíj)

Az egy hónappal ezelőtt elindított nyugdíjreform részeként egymilliónál többen csatlakoztak a magánnyugdíj-biztosítási alapokhoz — közölte Mircea Oancea, a nyugdíjbiztosítókat felügyelő hatóság (CSSPP) elnöke.
2007-10-31: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Európa lemaradhat a globális versenyben
Európa rosszul áll a turistákért folytatott globális versenyben, félő, hogy veszíteni fog piaci részesedéséből. Mindamellett az Európai Unió nem is törekszik mindenáron idegenforgalmi vonzerejének növelésére, igyekszik egyensúlyban tartani a versenyképesség javítását és a környezet védelmét — jelentette ki az ENSZ idegenforgalmi szervezete, a WTO főtitkárhelyettese Portugáliában a 6. európai idegenforgalmi fórumon.