Mi, hol, mikor

2007. november 1., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Zene

* Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési ház nagytermében holnap 21 órától az e heti dzsesszklubban élő zene lesz. Fellép: Ségercz Ferenc, Fodor Réka, Gáspár Álmos, Fazakas Albert, Várhelyi Attila, Kelemen István, Gáspár Csaba, Vitályos Lehel, Csurulya Árpád. A saját számokból álló programjuk végén más zenészeket is szívesen látnak jamsessionre. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

* Brassóban a Nemzetközi Opera-, Operett- és Balettfesztivál keretében szombaton 18.30 órától a helyi opera termében a bukaresti Ion Dacian Operettszínház mutatja be a Bál című mozgásszínházi előadását, rendező-koreográfus: Bozsik Yvett, ötlet: Ettore Scola. Vasárnap 16 órától a bukaresti Ion Creangă Színház mutatja be a Farsa jupânului Pathelin című vásári tréfáját. Egy 15. századi névtelen francia szerző művét fordította, színpadra alkalmazta és rendezte: Cornel Todea.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata William Shakespeare Lear király ― rendező: Bocsárdi László ― című tragédiáját a nagyteremben holnap 18 órától szabadelőadáson mutatja be, az Eugen Ionesco-bérletek érvényesíthetők. Szombaton 19 órától a kamarateremben Ruszuly Éva egyéni előadóestje, Visky András: Júlia.

A pénztár nyitvatartási rendje: ma 11―15, pénteken 11―13 óráig, valamint másfél órával az előadások kezdete előtt is. További információk a Tamási Áron Színház közönségszervező irodájánál, telefon: 312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336.

Megjelent

Megjelent a Történelmi Magazin novemberi száma. A 40 oldalas, több mint 100 színes képpel illusztrált folyóiratban olvashatunk a globalizáció negatív hatásairól, a Bolyai Tudományegyetem történetéről, az illyefalvi templomvárról. Érdekfeszítő a barcasági helytörténet, hasonlóképp Rabocskai Lászlónak Kemény János Erdély honvédő fejedelméről írt tanulmánya. Háromszék jeles szülötteinek rovatában ezúttal Bod Péter életútját ismertetik. A címertan iránt érdeklődők számára szaktanulmányt közöl a lap Kolozsvár régi címereiről, továbbá ismerteti a háromszéki közigazgatási címereket. Élvezetes a marokkói útleírás, Agadir bemutatása. Érdekes V. Károly császár szerepének objektív tárgyalása. A folyóirat megrendelhető a 0740 026 450-es, a 0722 308 635-ös telefonon, a gyula.kadar@gmail.com címen. A Történelmi Magazin kapható a sepsiszentgyörgyi Diákboltban és a Sugás Áruház földszintjén, Kézdivá­sárhelyen a Székely Hírmondó szerkesztőségében.

Képernyő

Az Erdővidék térségi televízió mai műsora: 19.30 Falutalálkozó Felsőrákoson. 19.55 Emlékplakett-avatás Kisbaconban. Benedek Elek halálának 78. évfordulóján ünnepi műsorral emlékeztek a falu nagy szülöttjére. 20.12 Erdővidéki származású képzőművészek tárlata a református templom közösségi termében. 20.30 Vihar után ― vihar előtt. Az erdélyi közgondolkodás 1956-ban (Benkő Levente előadása).

Őszi Közművelődési Napok helyett

A Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával novemberre a megye területén kulturális rendezvénysorozatot terveznek. A rendezvénysorozat struktúrája hasonlít a korábbi években szervezett Őszi Közművelődési Napokhoz, de ez alkalommal csak megyén belüli, helyi értékek népszerűsítését támogatják. A programok helyszíneinek kiválasztását, előszervezését, lebonyolítását és az utómunkálatokat együttműködő partnerek végzik. Műsoraikkal, termékeikkel, szolgáltatásaikkal sajátos, helyi értékeket tájoltatnak a megye területén, megteremtve ezáltal is a kulturális találkozások lehetőségét. Bővebb információkat a művelődési központ honlapján (www.kultkov.ro) olvashatnak.

RODOSZ-konferencia

A Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) nyolcadik alkalommal szervezi meg országos tudományos konferenciáját Kolozsvárott november 2—4-én a Babeş—Bolyai Tudományegyetem főépületében. Az értekezlet idén a következő szekciókban zajlik: nyelvészet és irodalomtudomány, társadalomtudományok, természet- és műszaki tudományok. A kötet megjelenését és a RODOSZ-konferencia megszervezését a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma, a Communitas Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. További részletek a programról az alábbi linken olvashatók: http://oktatas.nmd.ro/view.php/menuID=24&submenuID=87.

Országos méhészprogram

November 6-án, kedden 17 órától a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában ülésezik a Kovászna Megyei Méhészegyesület. Napirenden az országos méhészprogram ismertetése. Minden tagot elvárnak. (Fer-)

Pályázat

Az Országos Magyar Diákszövetség pályázatot hirdet az oktatas.ro hírportál felújítására: teljes (arculat, programozás) átalakítás és bővítés. A cél fiatalos, komoly, a diákok számára könnyen kezelhető és átlátható szakoldal létrehozása. Pályázhat minden, Romániában tanuló egyetemista, akinek érvényes papírja van arról, hogy jogviszonyban áll bármely hazai egyetemmel. Jelentkezni az office_omdsz@yahoo.com e-mail címen lehet november 5-ig. A jelentkezésnek tartalmaznia kell a személyes adatokat, elérhetőséget, valamint két referenciamunkát. Az elnyerhető összeg 300 euró. Elvárások: Photoshop/Corel Draw és bármely más grafikai program magas szintű ismerete, HTML/XHTML, CSS, PHP/MySQL, táblázatmentes programozás. Kérdéseket a jelzett e-mail címen várnak.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy gondnok (középfokú végzettség — kf.), kereskedelmi ügynök (szakképesített — szk.), jogtanácsos (felsőfokú végzettség — ff.), művészeti tanácsadó (ff.), könyvelő (kf.), szállításirányító (kf.), szabó (szk.), művészi rajzoló (kf.), kereskedelmi igazgató (lehet kf. végzettségű is), ruhatáros, fára nyomtató (szk.), felcser, vízvezeték-szerelő (szk.), könyvkötő (szk.), kézi könyvkötő (szk.), készletkezelő (kf.), árumozgató, két-két eladási ügynök (műszaki ff.), pék (szk.), szakács (szk.), faszerkezet-összeszerelő munkás (szk.), cipőfelsőrész-készítő (szk.), elektromos és energetikai berendezésre szakosodott villanyszerelő (szk.), műanyag-extrudáló (elektromechanikai líceum), vasbetonszerelő (szk.), faipari mérnök, gépgyártóipari mérnök, gázvezeték-szerelő (szk.), fatermék-előállító dolgozó (szk.), gipszkartonszerelő (szk.), három-három épületgondnok (kf.), hőközpontlaboráns (szk. vagy szakképzetlen), négy áruházi osztályvezető-helyettes (kf. vagy ff.), báros/pincér (szk.), öt általános egészségügyi asszisztens (technikum), hat-hat banktisztviselő (líceum), szakképzetlen munkás, hét-hét ács (szk.), karbantartó villanyszerelő (szk.), burkolómunkás (szk.), kilenc szakképzetlen munkás építkezésre, tizenkét géplakatos (szk.), hatvanhét szakképzetlen konfekciós munkás, nyolcvan összeállító konfekciós (szk.).

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2007-10-31: Magazin - x:

Kutyahús az étteremben

Moszkvában bezártak egy kínai étteremláncot, mert kutyahúst tálaltak a vendégeknek: az oroszoknak bárányként, a kínaiaknak megszokott csemegeként.
2007-11-01: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szentkirályi születésű zágoni
BAROK KÁROLY
életének 57. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. november 2-án 14 órakor lesz a családi háztól.
A gyászoló család
4200845