Hírsaláta

2007. november 1., csütörtök, Belföld

FELHÍVÁS VÉDŐOLTÁSRA. Az idén télen több grippés megbetegedés várható, ami egy új, Ausztráliából származó Solomon Islanda nevű vírustörzs megjelenésének következménye, amellyel szemben az európaiak szervezete nem elég ellenálló.

Az Egészségügyi Világszervezet új oltóanyaga már tartalmazza a vírus elleni hatóanyagot, és 85 százalékban védettséget is biztosít. Az oltásra legajánlottabb korosztály az idősek és gyerekek, valamint az olyan intézményekben dolgozók, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Ellenben a tojásfehérjére allergiásoknak tilos ezt a grippé elleni oltást beadatni. (Egészségügyi Világszervezet)

PÁRTGONDOK. Vasile Dâncu Kolozs megyei szenátor úgy véli, a Szociáldemokrata Pártnak meg kell becsülnie bölcs öregjeit, de meg kell szabadulnia a vén kutyáktól, akik lábukat törlik a pártba. A szenátor úgy véli, mihamarabb le kell rázniuk a bolsevik maradványokat, a régi rezsim söpredékét. A Cotidianulban Dâncu tagadja, hogy Iliescura gondolt volna. Az Evenimentul zileinek elmondta: jelen pillanatban a legnagyobb politikai pártok kaotikusan, nem a nemzeti érdek mentén cselekszenek, ráadásul egyre jobban közeledik egymáshoz a vörös nómenklatúra és az új oligarchia.

ÚJRA SZEMBE GEOANĂVAL. Ion Iliescu bojkottra szólítja híveit a Băsescu által meghirdetett népszavazás ellen, Adrian Năstase meg élesen bírálja az SZDP által kezdeményezett, névre szóló szavazást, s kifejti, számára az elfogadhatatlan, mert az Băsescu zsarolása, és esetleges elfogadása több választási cikluson át károsan befolyásolná Románia politikai életét. (Realitatea)

NĂSTASE DIXIT. Nem hogy butaság, egyenesen hiba volt meghívni az államfőt a Romexpo termében tartott kampánynyitóra — véli Adrian Năstase. (HotNews)

A MINISZTER REMÉNYKEDIK. Két héttel ezelőtt az Európai Bizottság a mezőgazdasági támogatások csökkentését helyezte kilátásba amiatt, hogy a kabinet elmérte az ország területén lévő mezőgazdasági területek kiterjedését. Az Európai Bizottság november 27-én közli Romániával, hogy életbe lépteti-e a büntetést — mondta Leonard Orban, a román EU-biztos. Ezzel kapcsolatban Dacian Cioloş mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta, a számítógép-rendszer tesztelésének befejeztével sikerül kijavítaniuk az utolsó rendellenességeket is. A román hatóságoknak november 9-én kell beszámolniuk az EB-nek munkájukról, ők november 27-ig hozzák meg a döntést, és ha nem léptetik életbe a büntetőeljárást, a kifizetéseket legkorábban 2008 januárjában kezdhetik meg. (România liberă)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2156
szavazógép
2007-11-01: Közélet - Mózes László:

Városkép óriásplakáttal (Kármentő)

Nem olyan rég azon töprengtek sepsiszentgyörgyi képzőművészek a Képtárban, kell-e beleszólnia, s ha igen, miként a vizuális kultúrában otthonosan mozgó alkotónak, szemlélőnek a városkép alakulásába.
2007-11-01: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Külön bizottság előtt voksolunk
Külön bizottságok előtt, külön teremben és külön urnába voksolunk november 25-én. A kormány tegnapi döntése értelmében így csökkenteni lehet az egy időben zajló EP-választások és egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről szóló népszavazás költségeit, ugyanakkor ez a jogilag két különböző szavazás lebonyolítását is elősegíti.