Belföldi hírek

2007. november 1., csütörtök, Belföld
Külön bizottság előtt voksolunk

Külön bizottságok előtt, külön teremben és külön urnába voksolunk november 25-én. A kormány tegnapi döntése értelmében így csökkenteni lehet az egy időben zajló EP-választások és egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről szóló népszavazás költségeit, ugyanakkor ez a jogilag két különböző szavazás lebonyolítását is elősegíti.

Călin Popescu Tăriceanu mindezt levélben tudatta Traian Băsescu államfővel. A kormányfő ugyanakkor bejelentette, a népszavazás költségei 47 300 lejre rúgnak. A kabinet öt rendeletet fogadott el a népszavazás lebonyolításáról. S A Demokrata Párt elnöke nemtetszését fejezte ki a döntés után, hiszen szerinte a kormány által kijelölt megoldás a választókat elbizonytalanítja.

A kormány is küzd a korrupció ellen

Az Európai Bizottság nyári jelentése nyomán a kormány korrupcióellenes cselekvési tervet fogadott el tegnapi ülésén. Tăriceanu bejelentése szerint az igazságügyi minisztérium által kidolgozott terv 174 intézkedést tartalmaz a négy monitorizált területen. Hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezte magát az igazságügyi reform és a korrupció elleni harc mellett, és a vállalt kötelezettségek teljesítésében semmilyen engedményt nem tesz. Tudor Chiuariu tárcavezető szerint minden intézkedésnek megnevezték az intézményi felelősét, a megvalósítás határidejét és a megvalósítás ismérveit.

Nagykövetekkel találkoztak

Markó Béla szövetségi elnök meghívására valamennyi uniós tagállam nagykövetségének képviselője részt vett azon a találkozón, amelyen az RMDSZ bel- és külpolitikai prioritásait, EP-választási kampányát, Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseit, valamint a gazdaságfejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó koncepciót ismertették. Markó Béla elmondta, az RMDSZ a kampányban uniós kérdésekről kívánja tájékoztatni a lakosságot. Reményét fejezte ki, hogy a tagállamok mielőbb elfogadják a lisszaboni egyezménytervezetet, hiszen ez a dokumentum könnyítené a döntési mechanizmusokat, de jelentős mértékben megnőne az Európai Parlament szerepe és hatásköre is.

Leváltva jobbítanak

Cristian David, a belügy és a közigazgatási reform minisztere arra a kérdésre, hogy a kormánynak szándékában áll-e leváltani további prefektusokat, azt felelte, hogy ,,állandó célkitűzés a központi közigazgatás tevékenységének javítása, és ezt a rendelkezésünkre álló eszközökkel, intézkedésekkel érjük el". Az utóbbi hónapokban a kormány több változtatást eszközölt a prefektusi hivatalokban, főként volt DP-tagokat menesztve a tisztségekből.

Marad a nyugdíjemelés menetrendje

Tegnap a kormányülés előtt az SZDP képviselői átadták a munkaügyi miniszternek azt a hétszázezer szavazatot, amelyet a nyugdíjemelés érdekében gyűjtöttek össze. A szociáldemokraták azt szeretnék, ha már mától a bejelentett 37,5 százalékkal növekednének a nyugdíjak. Paul Păcuraru munkaügyi miniszter elmondta, elmezni fogja annak lehetőségét, hogy nagyobb összeggel növeljék a nyugdíjakat, mint amit a kormány rendeletben megállapított. A kormány korábbi döntése értelmében a nyugdíjak két szakaszban növekednek, november 1-jétől 30, jövő január elsejétől pedig 7,5 százalékkal. A menetrenden pedig a kormány nem kíván változtatni.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-11-01: Belföld - x:

Hírsaláta

FELHÍVÁS VÉDŐOLTÁSRA. Az idén télen több grippés megbetegedés várható, ami egy új, Ausztráliából származó Solomon Islanda nevű vírustörzs megjelenésének következménye, amellyel szemben az európaiak szervezete nem elég ellenálló.
2007-11-01: Közélet - Mózes László:

Elektromos hulladékot gyűjtenek (Környezetünk)

November 3-án, szombaton Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, illetve e két város környéki falvakból gyűjtik össze az elektromos, illetve elektronikus hulladékot a lakók kapuja, tömbháza elől.