KörnyezetünkElektromos hulladékot gyűjtenek

2007. november 1., csütörtök, Közélet

November 3-án, szombaton Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, illetve e két város környéki falvakból gyűjtik össze az elektromos, illetve elektronikus hulladékot a lakók kapuja, tömbháza elől.

A környezetvédelmi hivatal országos akciójáról van szó, melynek keretében a húszezer lakosnál nagyobb településeken próbálnak minél több ilyen jellegű hulladékot összegyűjteni. A szaktárca száztíz városban számít hasonló megmozdulásra, az EU-ban ugyanis meg van határozva, hogy egy országnak lakosonként mennyi elektromos és elektronikus kacatot kell összegyűjtenie. Románia esetében 2006-ban egy főre két kilogrammal számoltak, idén már hárommal, míg jövőre négy lesz ez az érték. Egyelőre azonban a háromszéki adatok meglehetősen szerények, itt ugyanis mindössze 100 gramm az eddigi, lakosonkénti összegyűjtött mennyiség. A szinte minden háztartásban kilószámra fellelhető, nagyjából porfogónak használt régi televízió, mosógép, megannyi más működésképtelenné, de főleg hasznavehetetlenné vált tárgy egyrészt káros vegyi anyagot tartalmazó veszélyes hulladék, amit nem szabad csak úgy kivinni a kukába, hanem megfelelő gyűjtőpontokra kell eljuttatni (térségünkben ilyennek számít a Remat, illetve az Ariadne telephelye), másrészt újrahasznosítható termékek, melyekkel a hulladékipar gazdálkodik.

Hobincu Zoltán, a megyei környezetvédelmi hivatal, illetve Tóth B. Csaba, a sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat vezetője sajtótájékoztatón ismertette a környéken szervezendő gyűjtőakciót. Sepsiszentgyörgyön (és közelében, a Tegával szerződéses viszonyban álló falvakon), illetve Kézdivásárhelyen a tömbházak, magánházak bejárata elől szállítják el az elektromos, illetve elektronikus hulladékot, a lakosoknak reggel csak ki kell oda tenniük azt. Hobincu szerint a közeljövőben azokon a falvakon is meg kell oldani az ilyen hulladék begyűjtését, ahová most nem érkeznek el, a polgármesteri hivataloknak kell majd gondoskodniuk megfelelő és ideiglenes tárolási helyről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4565
szavazógép
2007-11-01: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Külön bizottság előtt voksolunk
Külön bizottságok előtt, külön teremben és külön urnába voksolunk november 25-én. A kormány tegnapi döntése értelmében így csökkenteni lehet az egy időben zajló EP-választások és egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről szóló népszavazás költségeit, ugyanakkor ez a jogilag két különböző szavazás lebonyolítását is elősegíti.
2007-11-01: Közélet - Farcádi Botond:

Ifjúsági Egyeztető Tanács alakul

A gyűlésen megjelenhet minden olyan ifjúsági szervezet, amely legalább tíz taggal működik, és tagnévsorát, működési szabályzatát, alapszabályzatát a gyűlés kezdetén, regisztrációkor átadja a szervezőknek.