Külföldi hírek

2011. szeptember 27., kedd, Közélet

Változatok állampolgársági törvényre
Változatlanul megoszlanak a vélemények a szlovák kormánykoalícióban arról, hogy miként változtassák meg a Robert Fico kormánya által tavaly módosított állampolgársági törvényt, amely alapján jelenleg elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként újat vesz fel. A belügyminisztérium múlt héten előterjesztett, majd visszavont elképzelése után, most a Kereszténydemokrata Mozgalom két képviselője javasolta, ne veszítse el szlovák állampolgárságát, akik felveszi egy másik országét, ha van tartózkodási engedélye az illető államban. Ezt a megoldást ellenzi a Híd magyar–szlovák párt.

A magyar nyelv napja november 13.
A magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, a magyar nyelvet az államigazgatásban és a közoktatásban hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját a magyar Országgyűlés hétfőn. A határozatot 339 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar törvényhozó testület. Az Országgyűlés felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy 2011-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2011-09-27: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Konzuli válságközpontok
Tegnap avatták fel a külügyminisztérium konzuli válságközpontját, ennek az egységnek kell segítenie a külföldön különleges helyzetbe került román állampolgárokon. A válságközpontban önkéntes alapon teljesítenek szolgálatot a diplomaták és a külügy alkalmazottai, és egy irányítóegység vezeti, amely kezeli a külföldön előadódó válsághelyzeteket. Bel­földön a rendszer része az irányítóegység, a titkárság és a riadóegység.
2011-09-27: Közélet - Váry O. Péter:

Az önkormányzatiság ünnepén

Kétszázharminckilenc volt és jelenlegi megyei tanácstagot, illetve polgármestert díjazott tegnap a megyei önkormányzat az egykori Háromszék Vármegye Közgyűlése alakulásának 135. évfordulója alkalmából tegnap a Tamási Áron Színházban megtartott ünnepi ülésén, post mortem díjazásban csupán Orbán Árpád részesült.