Az önkormányzatiság ünnepén

2011. szeptember 27., kedd, Közélet

Kétszázharminckilenc volt és jelenlegi megyei tanácstagot, illetve polgármestert díjazott tegnap a megyei önkormányzat az egykori Háromszék Vármegye Közgyűlése alakulásának 135. évfordulója alkalmából tegnap a Tamási Áron Színházban megtartott ünnepi ülésén, post mortem díjazásban csupán Orbán Árpád részesült.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Köszöntőbeszédében Tamás Sán­dor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kijelentette, szeptember 26-át az önkormányzatiság ünnepének lehet nevezni, a kiegyezés után e napon kezdhette újra sorsa alakításának kézbevételét a háromszéki közösség. És hogy nincs új a Nap alatt, azt a 135 évvel ezelőtti első rendes közgyűlésen elhangzottakkal támasztotta alá: akkor az 1876-ban az árvíz által tönkretett bölöni hidak újjáépítésének kérdése merült fel, most szintúgy aktuális a bölöni kérdés, annyi különbséggel, hogy pénteken átadták a tavaly a faluközpontban elmosott híd helyén épült új átjárót. Az építés a kulcsszó ma – fogalmazott Tamás Sándor –, a válság ellenére is építjük Háromszéket, amit elértünk, az összefogás erejével értük el – mondta. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, művelődési és örökségvédelmi miniszter kiemelte az önkormányzatiság, avagy helyi autonómia elvének fontosságát, mint mondta, ez tartotta meg a rendhagyó székely közösséget, ebből építkezett mindig. Az építkezés mögött hit állott: hogy itt akarunk élni, a hit mögött bizalom a közösség választott képviselőiben, amit a maguk során ők a közösség szolgálatával érdemelnek ki. Ha van hit és bizalom, van mód az építkezésre, az építkező közösség pedig bízik benne, hol ősei éltek, azon a földön van jövője – jelentette ki. Kitért a régiósítás veszélyére, elismerte, reformokra ugyan szükség van a közigazgatásban, de a jelenlegi megyei rendszernél jobbat nehezen lehetne elképzelni. Végül ő is az összefogásra szólított fel, ha nem lesz parlamenti képviselete a magyarságnak, közösségünk könnyen szétverhető, és sokan épp erre várnak, figyelmeztetett, bölcsességre, türelemre, a jó értelemben vett székely konokságra, a párbeszédre való hajlamra intve a magyarság vezetőit.
Az ünnepi ülés szolgáltatta az alkalmat arra, hogy Kelemen Hunor átadhassa a Kul­turális Érdemrend Lovagkereszt­jét Szekeres Attila István heraldikusnak (felvételünk), a kitüntetést az ő felterjesztésére adta Traian Băsescu államfő a Há­romszék munkatársának címerta­ni kutatásaiért, többéves címeralkotói munkásságáért. Köszö­nő­beszédében Szekeres Attila elmondta, történész körökben korántsem áll olyan rosszul a szénánk, az illyefalvi címer körül kialakult vita során például a Román Tudomá­nyos Akadémia elismerte a Szé­kely­föld létét, ugyan nem mint jelenlegi közigazgatási egységét. Bízik benne, a politikum is elfogadja, van Székelyföld – zárta beszédét.
Az 1990–2011 közötti volt és jelenlegi megyeitanácstagok, polgármesterek díjazása következett, mindannyiuknak emlékérem és emléklap átadásával köszönte meg a tanácselnök a közigazgatásban Három­szék javára kifejtett tevékenységüket. A rendezvényt a Háromszék Táncegyüttes előadásai és Szilágyi Zsolt magánénekes áriája színesítette, végül a színház előterében koccintással zárult a megye születésnapjának ünnepi műsora.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 368
szavazógép
2011-09-27: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Változatok állampolgársági törvényre
Változatlanul megoszlanak a vélemények a szlovák kormánykoalícióban arról, hogy miként változtassák meg a Robert Fico kormánya által tavaly módosított állampolgársági törvényt, amely alapján jelenleg elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként újat vesz fel. A belügyminisztérium múlt héten előterjesztett, majd visszavont elképzelése után, most a Kereszténydemokrata Mozgalom két képviselője javasolta, ne veszítse el szlovák állampolgárságát, akik felveszi egy másik országét, ha van tartózkodási engedélye az illető államban. Ezt a megoldást ellenzi a Híd magyar–szlovák párt.
2011-09-27: Közélet - :

Ősbemutató a Tamási Áron Színházban

A Bánk bán pénteki bemutatója után ma este 7 órától újabb bemutatóval, ezúttal ősbemutatóval várja közönségét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, Sławomir Mrożek Egy nyári nap című darabja magyar nyelven először kerül színpadra, az előadást Zakariás Zalán rendezésében láthatják a színház Kamaratermében – olvasható a színház tegnapi közleményében.