Hírsaláta

2007. november 2., péntek, Belföld

TÖRVÉNYES A KORMÁNY. Az alkotmánybíróság megsemmisítette azt a szenátusi határozatot, mely elutasította Tăriceanu második kormányának szerkezeti felépítését. A törvényesség szempontjából tehát a kabinet jelenlegi felállása nem aggályos. (Adevărul)

EGYRE ROSSZABB. Románia lakóinak szociális helyzete az elkövetkező időszakban romlani fog, a termelés visszaesett, a mezőgazdaság válsága egyre jobban kitűnik, az élelmiszerek, közszükségleti cikkek ára jelentősen növekedni fog, a szolgáltatások ára úgyszintén. Ráadásul folyamatosan csökken a lakosság száma, egyre nagyobb az elvándorlás, s egyelőre a kormánynak még elképzelése sincs a kialakuló válsághelyzet kezelésére. (Realitatea)

KIZSUPPOLJÁK A BŰNÖZŐKET. Olaszországban Róma mellett újabb gyilkosságot követett el egy román állampolgár. Az olasz kormány szerda esti rendkívüli ülésén úgy döntött, kiutasítja az országból a bűnöző idegen állampolgárokat. (Realitatea)

BOLDOGTALANOK A ROMÁNOK. Az unió legboldogtalanabb állampolgárai a románok és a bolgárok — derül ki egy francia kutatóintézet adataiból. A bolgárok 9, a románok mindössze 8 százaléka tartja magát boldognak. (România liberă)

NEM KELLÜNK. A brit kormány kedden úgy döntött, hogy 2008 végéig fenntartja azokat a korlátozásokat, amelyek jelenleg a romániai és a bulgáriai munkásokra vonatkoznak. Hasonló elhatározásra jutott Írország is. Tăriceanu kérte, hogy oldják fel ezeket a korlátozásokat, mivel ezzel csupán a feketemunkát bátorítják. A külügyminisztérium is kedvezőtlenül ítéli meg a döntést, mivel a legtöbb uniós tagország már megnyitotta munkapiacát. (Hotnews)

AUTÓBUSSZAL ÜTKÖZÖTT EGY VONAT. Tíz személy megsérült Beszterce határában, amikor egy autóbusz és egy vonat ütközött. A baleset a 7C jelzésű országút egyik vasúti átkelőjénél történt Beszterce és Naszód között; a busz sofőrje vélhetően nem vette figyelembe a villanyjelzéseket, és ráhajtott a sínekre, amelyeken éppen egy személyvonat érkezett. A vonat telibe találta a buszt, amely az ütés következtében nekicsapódott egy Kolozs megyei rendszámú, a másik oldalon várakozó kamionnak is. A busz egy vállalat munkásait szállította, akik közül tíz nő megsérült. Valamennyiüket kórházba szállították, de a jelentések szerint egyikük állapota sem súlyos. (Antena3)

SZÁZEZER SZEKUSDOSSZIÉ LAKAT ALATT. Nemzetbiztonsági okok miatt a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) még mindig százezer szekuritátés aktát tart lakat alatt. Ez Florin Pintilie, az RHSZ Központi Levéltára vezetőjének nyilatkozatából derült ki. Úgy vélte: az RHSZ-szel és a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Tanáccsal (SZIVOT) rendszeresen tartanak együttes üléseket, s itt döntik el, hogy a százezer akta közül melyik nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Pintilie szerint a SZIVOT-nak eddig több száz olyan iratcsomót is átadtak, amely a kommunista hatalmat kiszolgáló titkosszolgálat kádereit érinti. Hozzátette: a mikrofilmek átadása is folyamatban, eddig kevesebb mint fele került az átvilágító bizottsághoz. Egy nappal korábban a Legfelső Védelmi Tanács úgy döntött, hogy az RHSZ-nek át kell adnia a forradalom előtti hivatalos levelekről készült fénymásolatokat is a SZIVOT-nak. (Ziua)

GYANÚBAN. A SZIVOT kedden két EP-képviselőjelölttel és egy újságíróval kapcsolatban fogalmazta meg azt a gyanúját, hogy együttműködött a Ceauşescu-rezsim titkosszolgálatával. A sajtóba csak egyik név szivárgott ki, a Corneliu Zaneáé, a Becali pártja 5. helyezettjéé, a másokat jövő héten hallgatja meg a tanács. Ugyancsak jövő hétre hívta meghallgatásra a SZIVOT Călin Anastasiut és Mariana Celacot, a Társadalmi Dialógus Csoport tagjait. (HotNews)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2007-11-02: Közélet - Szekeres Attila:

Iuliu nyelve (Tollraforgó)

A Realitatea tévé jóvoltából bemutathatta választási programját Winkler Gyula, egész pontosan Winkler Iuliu, az EP-választásokra állított RMDSZ-lista harmadik helyezettje.
2007-11-02: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Románok Olaszországban
Közös akcióterv kidolgozását helyezte kilátásba Călin Popescu Tăriceanu és Romano Prodi olasz miniszterelnök a román állampolgárok által Olaszországban elkövetett bűncselekmények visszaszorítására. A két kormányfő azután vette fel telefonon a kapcsolatot egymással, hogy Olaszországban letartóztattak egy román állampolgárt. A férfit azzal gyanúsítják, hogy Róma egyik külvárosában megvert és megerőszakolt egy 47 éves asszonyt.