Belföldi hírek

2007. november 2., péntek, Belföld

Románok Olaszországban

Közös akcióterv kidolgozását helyezte kilátásba Călin Popescu Tăriceanu és Romano Prodi olasz miniszterelnök a román állampolgárok által Olaszországban elkövetett bűncselekmények visszaszorítására. A két kormányfő azután vette fel telefonon a kapcsolatot egymással, hogy Olaszországban letartóztattak egy román állampolgárt. A férfit azzal gyanúsítják, hogy Róma egyik külvárosában megvert és megerőszakolt egy 47 éves asszonyt.

Román szakértők egy csoportját várják Rómába, hogy segítsék az olasz rendfenntartó és igazságszolgáltatási szervek munkáját. Prodi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olaszországi népes román közösség döntő többsége megbecsülésnek örvend, sikerült beilleszkednie az olasz társadalomba. Tăriceanu kifejezte reményét, hogy a legutóbbihoz hasonló bűnesetek nem befolyásolják károsan a kétoldalú kapcsolatokat, és nem érintik hátrányosan a többi, becsületes román állampolgárt.

Băsescuval vitatkoznak

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Traian Băsescu államfő tulajdonképpen saját portréját rajzolta meg, amikor az RMDSZ vezetőit jellemezte. Băsescu egy tévéinterjúban azt mondta, a magyarok nem akarják, hogy olyan vezetők képviseljék őket a parlamentben, mint Markó Béla és Verestóy Attila, és biztosította a közvéleményt arról, hogy a magyar kisebbség az egyéni szavazókörzetes választás bevezetése után is képviselethez jut. Băsescu kijelentette, az RMDSZ politikusai azt szimbolizálják a székelység számára, amit Ion Iliescu Románia számára: kiöregedett politikusok a forradalom előtti időkből. ,,A kommunista rendszerből jön, vezetője volt a kommunista rendszernek" — érvelt Kelemen Hunor Băsescu elnökre utalva. Kelemen szerint ugyanakkor a demokrácia megcsúfolása az államelnök ama szándéka, hogy sikertelenség esetén megismételje a referendumot az egyéni szavazókörzetes választásról. * Az államelnök hivatali előjoga referendumot szervezni, de egy ilyen eljárás megismétlése csupán egy olyan ember szeszélyét jelenti, aki csak a pénzt akarja költeni — jelentette ki tegnap Călin Popescu Tăriceanu.

Fűtéstámogatás

December 31-ig változatlan marad a jövedelmek felső határa, amely alatt igényelhető a fűtéstámogatás. Ez azokra a nyugdíjasokra is vonatkozik, akiknek november elsejétől megemelték a nyugdíját — jelentette be Călin Popescu Tăriceanu. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2008. január 1-jétől új jövedelemrács lép érvénybe a fűtéstámogatás juttatását illetően. Eszerint azok is kapnak majd fűtéspótlékot, akiknek jövedelme meghaladja a jelenlegi küszöböt.

Hitelközvetítés hőszigetelésre

A polgármesteri hivatalok hitelt vehetnek fel a tömbházak hőszigetelésére, ha a lakótársulások nem tudják kifizetni a szükséges összeget, a hivatalok később visszaszerzik a pénzt a lakások tulajdonosaitól — jelentette ki Borbély László területfejlesztési miniszter. A kölcsön akár húszéves futamidejű is lehet, a kamat a hivatalok költségvetését terheli. A javasolt törvénymódosítást a parlamentnek kell jóváhagynia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2007-11-02: Belföld - x:

Hírsaláta

TÖRVÉNYES A KORMÁNY. Az alkotmánybíróság megsemmisítette azt a szenátusi határozatot, mely elutasította Tăriceanu második kormányának szerkezeti felépítését. A törvényesség szempontjából tehát a kabinet jelenlegi felállása nem aggályos. (Adevărul)
2007-11-02: Közélet - Mózes László:

Kérvényezik a fűtéstámogatást

Az önkormányzatoknál folyamatos a fűtési segély kérvényezése, október második feléig már több mint tizenkétezer, fával melegítő családnak hagyták jóvá a támogatást. Főként falvakon élőkről van szó, ugyanis fát, szenet vagy olajszármazékot használóknak jár ez a pénz (amit egyébként az egész hideg évszakra, egy tételben fizetnek ki).