Külföldi hírek

2011. október 8., szombat, Közélet

A megújulás motorja
Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a közép-európai térség a megújulás motorja lehet a pénzügyi-gazdasági válságból való kilábaláskor. Az államfő a térség gazdasági lehetőségeiről szóló, a visegrádi országok köztársasági elnökeinek részvételével a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott konferencián tegnap azt mondta: az egész kontinens büszke lehet azokra a változásokra, amelyek az elmúlt két évtizedben Közép-Európában történtek.

Schmitt hangsúlyozta, hogy a válságot a visegrádi országok is megszenvedték, ugyanakkor szerinte a krízis végső soron javíthatja a térség lehetőségeit, és Közép-Európa a megújulás motorjává válhat. Ehhez – tette hozzá – a régió országainak szoros együttműködése szükséges. Magyaror­szágról szólva azt mondta: hatalmas államadóssággal, a közelmúlt felelőtlen döntéseinek következményeivel küzd, ezért a felemelkedés szempontjából különösen lényeges, hogy a jövő év elején életbe lépő új alaptörvény meggátolja az adósság növekedését.
Magyarország késésben
Áder János fideszes európai parlamenti képviselő szerint Magyarország komoly késésben van a külföldön élők szavazati jogának szabályozásával, hiszen más országokban már túl vannak az e kérdést övező vitákon. A határon kívüli állampolgárok parlamenti képviseletéről és a külföldi szavazásról tegnap Budapesten tartott nemzetközi konferencián a politikus kifejtette: a külföldön élők szavazati jogát az EU 27 tagállama közül 24 szabályozza. Áder János a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Egyetem által szervezett eseményen a külföldi szavazatleadással kapcsolatban kiemelte: a Fidesz javaslata alapján a személyes voksolás mellett lehetőség lenne a szavazásra levél útján is, ugyanakkor az elektronikus voksolás lehetőségét elvetették. Hangsúlyozta, hogy a külföldön élő magyarok csak az országos listára szavazhatnának a Fidesz tervei alapján. S Martonyi János külügyminiszter a külföldön élők szavazati jogáról elmondta, ennek szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik, de az országok között megértést és párbeszédet igényel. A külföldön élők szavazati joga nem sérti annak az országnak a szuverenitását, ahol élnek – emelte ki. A miniszter hangsúlyozta, a korábban külföldre távozott magyarok általában megtartották magyar állampolgárságukat. A magyar állampolgársági jog módosítása azért volt szükséges, mert a szomszédos országokban élő magyarokkal és leszármazottaikkal szemben diszkriminációt jelentett, hogy nekik viszont nem volt magyar állampolgárságuk, holott ők is külföldön élő magyarok – mutatott rá. Hozzátette: így egységes rendszer jött létre a magyar diaszpórában.
Cigány autonómia
Duray Miklós felvidéki magyar közíró, politikus tegnap Budapesten a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. nemzetközi konferenciáján egyetlen elfogadható lehetőségként a beilleszkedést nevezte meg, amely az egységenkénti, közösségenkénti megmaradást jelenti. Duray Miklós jelezte, nem kíván javaslatokat tenni, ugyanakkor úgy vélte: azt kell megfogalmazni minden társadalmi és gazdasági gond mellett, hogy a romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg. Mint fogalmazott, értéket menteni csak akkor lehet, ha a saját intézmény és az állam intézménye összefog, és ezt az összefogást törvény szabályozza. Kifejtette: az egész Kárpát-medence minden kisebbségben élő közösségének megmaradására, fejlődésére csakis az adottságainak megfelelő autonómia jelent megoldást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 371
szavazógép
2011-10-08: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Nem adják fel a régiósítást
A Demokrata Liberális Párt nem tett le a közigazgatási átszervezésről, annak végrehajtásához azonban szükség van a koalíció támogatására – szögezte le tegnap Temesváron Emil Boc kormányfő. Reményét fejezte ki, hogy a koalíciós partnerekkel esedékes tárgyalásokon sikerül előremozdítani az ügyet. Azt is elmondta: a közigazgatási átszervezés azért fontos, hogy a megyei hatóságok hatékonyabban, közvetlenül Brüsszelből hívhassák le az európai pénzeket, ellenkező esetben továbbra is marad a központi irányítás, márpedig a bukaresti hatóságok nem ismerhetik a helyi közösség igényeit.
2011-10-08: Közélet - Mózes László:

Háromszék címere

A Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa Háromszék címere című tanulmánya. A reprezentatív kiadvány ezer példányban látott napvilágot, a történeti és a heraldikai ismertető mellett illusztrációként számos székely címer látható.