Háromszék címere

2011. október 8., szombat, Közélet

A Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa Háromszék címere című tanulmánya. A reprezentatív kiadvány ezer példányban látott napvilágot, a történeti és a heraldikai ismertető mellett illusztrációként számos székely címer látható.

A szerző szerint az újonnan megjelent munka "rámutat arra, hogy Háromszék címere az ősi székely címeren alapul, annak továbbélése közigazgatási jelkép alakjában; nyomon követhető a folytonosság a székely közösség szimbólumától Háromszék mint székely szék, majd az Osztrák–Magyar Monarchián belüli vármegye, később a királyi Románia Háromszék nevű megyéje (judeţul Trei Scaune), utóbb a szocialista Románia Kovászna megyéjének címerén át napjaink közigazgatási egységi jelképéig. Háromszék címerében, szintúgy, mint az ősi székely címerben, a kardot tartó páncélos kar a székely lakosság hősiességét és feladatát, a gyepűk védelmét jelképezi, a szív az áldozatkészséget, a nap és a hold az új székely címer elemeiként ráerősít a székely jellegre, a három csillag a székelység hármas tagozódását jelképezte, de esetünkben utal a névadó három székre is". Mint fogalmazott, a hagyományos jelképek átmentése mai címerekbe egyik fő jellemzője heraldikusi munkásságának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 367
szavazógép
2011-10-08: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

A megújulás motorja
Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a közép-európai térség a megújulás motorja lehet a pénzügyi-gazdasági válságból való kilábaláskor. Az államfő a térség gazdasági lehetőségeiről szóló, a visegrádi országok köztársasági elnökeinek részvételével a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott konferencián tegnap azt mondta: az egész kontinens büszke lehet azokra a változásokra, amelyek az elmúlt két évtizedben Közép-Európában történtek.
2011-10-08: Közélet - Ferencz Csaba:

Barokk sokszínűség (Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat)

Csak remélni lehet, hogy a Codex együttes (képünkön) tematikus koncertsorozatának lesz folytatása. Az ilyen időutazás jellegű muzsika ugyanis – a jól bejáratott fesztiválokon kívül – viszonylag kevés nézőt vonz, önmagát tehát még egy jó menedzselés nyomán sem tudná "eltartani". Hát még, ha ingyenes koncertekről van szó.