Hírsaláta

2007. november 3., szombat, Belföld
TŐKÉS NEM ESÉLYTELEN. A Curs közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése szerint egy héttel az EU-választások kampányának megkezdése után az RMDSZ négy százalékot érne el, Tőkés László pedig két százalékot. A választási törvény értelmében a pártoknak, politikai alakulatoknak az ötszázalékos küszöbön kell átjutniuk, míg a független jelöltnek elég a 2,8 százalék.

A közvélemény-kutatást tehát úgy is értelmezhetjük, hogy Tőkés Lászlónak nagyobb az esélye, mint az RMDSZ-nek. A felmérés további eredményei: a népszerűségi listát a Demokrata Párt vezeti 34 százalékkal, ezt követi a Szociáldemokrata Párt 23 százalékkal, a Liberális Pártnak 14, az Új Generáció Pártjának 9, a Liberális Demokrata Pártnak 6, a Nagyrománia Pártnak 5, az RMDSZ-nek 4, Tőkés Lászlónak és a Konzervatív Pártnak 2, a Nemzeti Parasztpártnak és a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának 1 százalékos a támogatottsága. (Erdély Ma)

MÉG VÁRNI KELL AZ ÖTVENHATOSOK REHABILITÁLÁSÁRA. Elnapolta a kabinet az RMDSZ-nek a politikai elítéltek rehabilitálására vonatkozó törvényjavaslatát, melynek nyomán a rehabilitált személyek állami kártérítésben is részesülnének. Frunda György jogász-szenátor az Erdély FM-nek a törvényjavaslat apropóján elmondta: azt javasolják, hogy a törvény értelmében hivatalból töröljék az 1948—1963 között az állam ellen elkövetett bűncselekmény jogcímén született ítéleteket, ennek következtében pedig az ’56-os ellenállásért elítélt személyeket is mentsék fel.

ÜGYFELEKRE VADÁSZIK A ROMTELECOM. Románia legnagyobb vezetékes telefonszolgáltatója bejelentette, hogy 50 százalékos kedvezményt ad minden új kliensének. A megkötött szerződés időtartamának felére érvényes ez az akció, azaz: akik egy évre kötnek szerződést, hat hónapig csak az előfizetési díj felét kell kifizetniük. A vezetékes telefonszolgáltató így próbálja felvenni a versenyt ez erősödő konkurenciával, hiszen a nagyobb mobilszolgáltatók már betörtek a vezetékes telefonszolgáltatás piacára is. (România liberă)

ISĂRESCU FIGYELMEZTET. Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója annak kapcsán, hogy a pénzintézet 0,5 százalékkal megemelte alapkamatát, kifejtette: a nemzeti bank eszközei az ország gazdasági-pénzügyi helyzetének pozitív befolyásolására elérte lehetőségei határát. A makrogazdasági mutatók veszélyben, az ország és a lakosság eladósodása igen magas, a gazdasági termelékenység mértékét meghaladó fizetésemelések begyűrűznek az árakba, az meg inflációt okoz. Míg a kormány nagy gazdasági robbanásról álmodik, a jegybank elnöke úgy véli, képtelen elvárás a fizetések és a nyugdíjak emelése, valamint az infláció megfékezése egyszerre. (HotNews)

ELBOCSÁTÁS A HADSEREGBEN. A Legfelsőbb Védelmi Tanács döntése értelmében csökkentik a hadsereg állományát. Jövő év végéig 1500 főtiszttel és 1800 polgári alkalmazottal kevesebben lesznek a kötelékben. (Kolozsvári rádió

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2007-11-03: Közélet - Ferencz Csaba:

Felszámolják a barakknegyedeket (Olaszország)

Az olasz hatóságok tegnap kiürítették azt a Róma melletti barakkvárost, ahol több román állampolgárságú bevándorló lakott, közöttük az a Nicolae Romulus Mailat, akit egy 47 éves olasz nő megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak.
2007-11-03: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Minimálbér-emelésért harcolnak
Öt szakszervezeti konföderáció tegnap bejelentette a munkakonfliktust, mivel a munkáltatókkal folytatott tárgyalások során nem tudtak megállapodni a jövő évi minimálbérről. A szakszervezetek 540 lejes minimálbért követelnek, a munkáltatók 480 lejes ajánlatát nem fogadták el. A szakszervezetek ugyanakkor írásbeli értesítést küldtek a munkáltatók szövetségeinek, amelyre ezeknek legtöbb 48 órán belül választ kell adniuk, a határidő lejárta után a konföderációk a munkaügyi tárcához fordulhatnak, és kérhetik a békéltetést.