Belföldi hírek

2007. november 3., szombat, Belföld

Minimálbér-emelésért harcolnak

Öt szakszervezeti konföderáció tegnap bejelentette a munkakonfliktust, mivel a munkáltatókkal folytatott tárgyalások során nem tudtak megállapodni a jövő évi minimálbérről. A szakszervezetek 540 lejes minimálbért követelnek, a munkáltatók 480 lejes ajánlatát nem fogadták el. A szakszervezetek ugyanakkor írásbeli értesítést küldtek a munkáltatók szövetségeinek, amelyre ezeknek legtöbb 48 órán belül választ kell adniuk, a határidő lejárta után a konföderációk a munkaügyi tárcához fordulhatnak, és kérhetik a békéltetést.

Ha így sem jutnak eredményre, a szakszervezetek kirobbanthatják a figyelmeztető sztrájkot, majd az általános sztrájkot. Az öt szakszervezeti tömb — az Alfa Kartell, a Nemzeti Szakszervezeti Tömb, a Frăţia, a Romániai Demokratikus Szakszervezetek Konföderációja és a CSN Meridian — bejelentette: általános sztrájkoz folyamodnak, ha a munkáltatókkal nem sikerül egyezségre jutni.

A miniszterek is tárgyalnak

Paul Păcuraru munkaügyi és Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyi miniszter hétfőn találkozik a szakszervezeti konföderációk képviselőivel, hogy a jövő évi minimálbér összegének megállapításáról tárgyaljanak. A munkaügyi tárca tegnap kiadott közleménye szerint a találkozó végén a két miniszter bemutatja a közvéleménynek a találkozó következtetéseit, illetve a megoldásokat az ügyben.

Szavazási szabályok

A tegnap közzétett kormányrendelet szerint a november 25-i európai parlamenti választást reggel hét és este kilenc óra között kell lebonyolítani, míg a népszavazás csak reggel nyolc órakor kezdődik, a szavazókörzeteket este nyolc órakor bezárják. Mindez annak ellenére, hogy a kormány tagjai korábban azonos időintervallumról beszéltek. Ugyanakkor összesen 17—17 ezer szavazókörzetet kell berendezni a kétféle voks érdekében, a körzetek ugyanabban az épületben is lehetnek.

Inflációs veszélyek

Paul Păcuraru munkaügyi miniszter figyelmeztet az infláció veszélyére, amelyet a bérek növekedése eredményezhet. Szerinte egyrészt veszélyezteti az euró bevezetését, másrészt a reáljövedelmek csökkenését hozhatja. 2004 és 2007 között 94 százalékkal nőttek a bérköltségek, mondta a miniszter. A munkatermelékenység növekedése nélkül a béremelés fedezet nélkül marad, és inflációt eredményez — fűzte hozzá Păcuraru.

Plakátháború

Az RMDSZ kampánystábja közleményben tiltakozott Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester intézkedése ellen, mert négy köztéri választási pannót távolított el. ,,Tudomásunk van arról is, hogy a polgármester azzal fenyegette meg a plakátolóhelyet bérbe adó céget, hogy visszavonja működési engedélyét, ha nem enged a nyomásnak, nem távolítja el a városból az összes RMDSZ-pannót" — áll a közleményben. A kampánystáb úgy véli, a polgármester visszaélt hatalmával, megsértette az egyenlő esélyű politikai versenyt.

A katonák is voksolnak

A katonák, a tisztiiskolák diákjai, az önkéntes hadsereg tagjai, illetve a védelemben dolgozó civil alkalmazottak a törvényes keretek között vagy lakhelyükön, vagy a helyőrségekben gyakorolhatják szavazati jogukat. Teodor Meleşcanu védelmi miniszter rendelete előírja azokat az intézkedéseket, amelyeket a védelmi tárca keretében hoznak, és amelyek biztosítják, hogy az EP-választás és a referendum megfelelő körülmények között történjen. A kiképzési zászlóaljak önkéntes katonái november 13. és 26. között eltávozási engedélyt kapnak, hogy hazatérhessenek szavazni. ,,A védelmi tárca alkalmazottainak tilos részt venniük a politikai pártok rendezvényein a referendum vagy az EP-választások kapcsán" — áll a közleményben. November 22. és 25. között nem szerveznek lőgyakorlatokat. A külföldi küldetésben levő katonák az illető országok román nagykövetségein vagy az erre a célra berendezett szavazókörzetekben szavazhatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2007-11-03: Belföld - x:

Hírsaláta

TŐKÉS NEM ESÉLYTELEN. A Curs közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése szerint egy héttel az EU-választások kampányának megkezdése után az RMDSZ négy százalékot érne el, Tőkés László pedig két százalékot. A választási törvény értelmében a pártoknak, politikai alakulatoknak az ötszázalékos küszöbön kell átjutniuk, míg a független jelöltnek elég a 2,8 százalék.
2007-11-03: Világfigyelő - x:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Gyurcsány csillaga hanyatlik

Gyurcsány Ferenc magyar szocialista pártelnök és kormányfő helyzetével foglalkozik tegnapi kommentárjában a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A Gyurcsány csillaga hanyatlik című, bécsi keltezésű elemzés alcímében azt írja: a magyar pártelnök-kormányfőt saját pártja buktathatja meg.