Mi, hol, mikor

2007. november 6., kedd, Mi, hol, mikor?

Kortárs filmnapok

Sepsiszentgyörgyön ma kezdődik a kortARS FILMnapok elnevezésű rendezvény a volt Művész mozi termében.

A mai program: 17.30 órától Zakariás Zalán: Ződ (2007, kísérleti rövidfilm, DVD), utána 18 órától közönségtalálkozó és beszélgetés a film alkotóival, 19 órától Alternative-plakátkiállítás az előcsarnokban, megnyitja: Kósa András Macsu fesztiválszervező, 20 órától Alternative, 2006 ― díjnyertes rövidfilmek (DVD, angol felirattal). A holnapi műsor: 18 órától rövidfilmek a Duna Műhelyből: Szél, Eső után, Kyrie, A disznó útja (DVD), 18.30-tól Mészáros Péter: Kythéra (2006, magyar játékfilm), 20 órától közönségtalálkozó és beszélgetés a látott filmekről Durst György producerrel és Mészáros Péter filmrendezővel, 21 órától Szemző Tibor: Az élet vendége ― Csoma-legendárium (2006, magyar játékfilm).

A Ződ című kísérleti rövidfilm idén készült, rendezte: Zakariás Zalán, sepsiszentgyörgyi színészek is játszanak benne: Erdei Gábor, Mátray László, Nagy Alfréd, Kolcsár József, Galló Ernő, Farkas Loránd, Albu István, Gábos Albin, Kányádi Szilárd, Bocskai Gyopár. Fényképezte: Kató Zsolt, díszlettervező: Kerezsi Nemere, jelmeztervező: György Eszter, a vágásban Dobondi Lehel segített.

Kiállítás

50 év képei ― Híres képek, képes hírek címmel nyílik kiállítás Sepsiszentgyörgyön a Gyárfás Jenő Képtárban holnap 19 órakor; megnyitja Vince Mátyás, az MTI elnöke, jelen lesz Hadnagy Miklós, a Magyar Kulturális Központ igazgatója.

Rádió

A Sepsi Rádió Magasles című ökológiai műsorában ma 18 órától: beszélgetés Czimbalmos Kozma Csaba alpolgármesterrel Sepsiszentgyörgy belvárosi parkjáról. A műsor további tartalmából: Pillanatkép a természetből, Vetélkedő iskolásoknak, Zöldsarok.

Tudományos előadás

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 18 órától Kocs János mérnök beszélget az érdeklődőkkel Műszaki értelmiségiek hatalomközelben... és távol. A genealógiáról általában — Honnan jövünk? Kik vagyunk? Merre tartunk? Családkutatás a székelyföldi levéltáraktól a houstoni DNS-laboratóriumokig témával. A belépés díjtalan.

Az Erdélyi Genealógiai (Családkutató) Társaság a helyszínen digitalizálásra átvesz családi gyászjelentő- vagy egyéb iratgyűjteményeket, régi fényképeket és családfatöredékeket, melyeket feldolgozás után visszajuttatnak a tulajdonosoknak.

VI. Szellemiség Napok

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében zajló rendezvény mai műsora: 18.30 órától A Felajánlás misztériuma, utá­na meditáció: Az alázat állapota. A holnapi program: Imádság és meditáció (I.), meditáció: A Mennyei Atyához való fohász. A rendezvénysorozat alatt a résztvevők folyamatosan könyveket olvashatnak és vásárolhatnak, természetgyógyászati termékeket szerezhetnek be.

Közlekedés

Súlyos baleset. Vasárnap este fél hét körül a 13E országúton, Sepsiszentgyörgy közelében súlyos baleset történt: a T. Gavril (73) sepsiszentgyörgyi lakos Réty felől közlekedő, kivilágítatlan szekerébe hátulról beleszaladt a K. Benedek (27) sepsiszentgyörgyi lakos által vezetett személygépkocsi. Utóbbi az ütközéstől átpördült a másik sávra, ahol frontálisan ütközött egy 52 éves kézdivásárhelyi hivatásos sofőr által vezetett ARO-val. A balesetben a személygépkocsi vezetője és a mellette ülő 27 éves nő, valamint az ARO 24 éves utasa súlyosan megsérült. A baleset körülményeit vizsgálják.

Kocsilopás üldözéssel. Szombaton éjféltájt riasztotta a kézdivásárhelyi rendőröket egy torjai férfi, hogy a mulatóhely elől, ahol tartózkodott, eltűnt a Daciája. A környéken elrendelt ellenőrzés során a kocsit Kézdivásárhelyen a Csernátoni úton látták, de mivel a rendőrök jelzésére nem állt meg, üldözni kezdték. Hamar sikerült megállítani, s az is kiderült, hogy O. Levente (21) helybeli lakos ittas, a szonda 0,90 mg/l-t jelzett. Kórházba kísérték vérvételre. Az eset körülményeit vizsgálják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Két döntőben érdekeltek női birkózóink

A hét végén az országos kadettbajnokság csoportküzdelmeinek negyedik, egyben utolsó fordulóján szerepeltek a Kós Károly Iskolaközpont-ISK női birkózói. Eddig is a csoport legjobbjai voltak, így aztán most csak megerősítették a róluk kialakult szakvéleményt. Utcahosszal nyerték a negyedik fordulót: 1. Kós Károly ISK 86 pont, 2. Romani ISK 72 pont, 3. Botoşani 63 pont, 4. Bákó... Az első három helyezett jutott be az országos bajnokság döntőjébe Kolozsvár, Déva és Craiova együtteseivel. A döntőre Székelyudvarhelyen kerül sor két hét múlva. Na de egy hét múlva Brassóban rendezik meg az ifjúsági I-es leánycsapatok országos döntőjét, melyen a Sepsiszentgyörgyi MSC vesz részt, ellenfelei Steaua, Bákó, Roman és Kolozsvár együttesei. Mindkét korosztályban éremre számítunk, szívünk szerint aranyéremre. A kadet fiúk egyéniben versenyeztek. Eredményeik: első helyezettek: Kohán András (50 kg), Robert Bucşa (54 kg), Bucur Bucşa (69 kg), Florin Furtună (85 kg), második helyezettek: Lukács Eduárd (58 kg), Apa Tibor (63 kg), Gheorghe Enea (76 kg). A nagyszerűen szereplő fiúk minden vágya az, hogy a jövőben csapatot alakítsanak, s felülmúlják a leányok teljesítményét. (áros)

Jégkorong

November 2—4. között Gyergyószentmiklóson rendezték meg az U12-es gyerekek országos bajnokságának első fordulóját. A kézdivásárhelyi ifjú jégkorongozók sikeresen szerepeltek, ha azt vesszük figyelembe, hogy a háromszéki csapat többnyire tízéves vagy éppen ennél fiatalabb gyerekekből áll. Márton Sándor edző vezetésével a következő eredményeket érték el: KSE-Nagy Mózes SK—Csomafalva 2—3, KSE-NMSK—Felcsík I. 2—2, KSE-NMSK—Gyergyószentmiklós 0—14, KSE-NMSK—Felcsík II. 6—1, KSE-NMSK—Gyergyóremete 7—1, KSE-NMSK—Felcsík III. 7—0, KSE-NMSK—Balánbánya 4—0, KSE-NMSK—Csíkszeredai Sportclub 0—7. A csapat összetétele: Mátyás Zsolt (1 gól), Molnár Akos (5), Deme Balázs (5), Fetés Róbert (9), Fetés Norbert (1), Kelemen Hunor (1), Gajdó Balázs (3), Fazakas Levente (3), Csurulya Csongor, Mátyás Attila, Kovács Levente, Simon Alfonz, Molnár Balázs (kapus). (józsef)

Kézdivásárhelyiek győzelme

A Transintex tekecsapata a közelmúltban Németországban vendégszerepelt, ahol 4953—4944 (5—3) arányban győzte le a TSG Backnangot egy barátságos találkozón. A mérkőzés legeredményesebb játékosai: Valjetic Zeljko 882 fa, Prade Wolfgang 861 fa, Flaig Eckhart 854 fa, Martin Venu 824 fa, illetve Veres Gyula 956 fa, Harai Jenő 863 fa, Ovidiu Zlotu 835 fa, Benkő Sándor 808 fa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-11-06: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
KORODI IMRÉNÉ
SEBŐK ILONA
életének 63. évében elhunyt.
Temetése 2007. november 6-án 13 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4200915
2007-11-06: Világfigyelő - x:

Menekülthullám veszélyeztetheti a vajdasági magyarokat

Orbán Viktor szerint megnehezülhet a vajdasági magyarok kisebbségi jogainak gyakorlása, ha a magyarlakta települések etnikai arányait megváltoztatja egy menekülthullám.