Menekülthullám veszélyeztetheti a vajdasági magyarokat

2007. november 6., kedd, Világfigyelő

Orbán Viktor szerint megnehezülhet a vajdasági magyarok kisebbségi jogainak gyakorlása, ha a magyarlakta települések etnikai arányait megváltoztatja egy menekülthullám.

A Fidesz elnöke erről azt követően beszélt újságíróknak, hogy tegnap Budapesten tárgyalt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével. Pásztor István, a vajdasági magyar szervezet vezetője elmondta: elképzelhető, hogy a Szerbia és az Európai Unió közötti toloncegyezmény következményeképpen több ezer, akár több tízezer, Nyugat-Európából kitoloncolandó szerb a Vajdaságban telepedik le. Orbán Viktor szerint emiatt megváltozhat a Vajdaságban élő magyarlakta települések etnikai összetétele, aminek egyenes következményeként megnehezül az ott élő magyarok alkotmányos és kisebbségi jogainak gyakorlása. Hozzátette: azt sem lehet egyelőre látni, a függetlenné váló Koszovó milyen népmozgásokat indít el, de a délszláv válság tapasztalataiból az biztosan tudható, hogy ilyenkor a Vajdaság felé indulnak meg mozgások, amelyek általában a magyarlakta településeket célozzák. A Fidesz elnöke és a VMSZ vezetője bejelentette, hogy a vajdasági magyar szervezetet a napokban felveszi soraiba az Európai Néppárt. Orbán Viktor szerint ezzel Antall József néhai miniszterelnök elképzelése valósul meg a határon túli magyar szervezetek integrációjáról.

A romániai európai parlamenti vá­lasztások kapcsán megkérdezték Orbán Viktortól, nem tart-e attól, hogy Tőkés László támogatásával megoszlanak majd a szavazatok, és végül az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselete Brüsszelben. A Fidesz elnöke azt mondta, az EP-választás nem belpolitikai, hanem európai kérdésekről szól, ezért a be nem avatkozás gondolata a régi idő rossz reflexe, elhibázott dolog és az európai választás félreértelmezése. Hozzátette: a romániai EP-képviselők olyan döntésekben vesznek majd részt, amelyeknek következményei Magyarországon is érvényesülnek. Orbán Viktor szerint ez a ,,dimenzió" még nem nyílt ki teljes egészében Romániában, ezért lehet hallani ilyen hangokat a magyarok választási indulásával kapcsolatban. Úgy vélte, minden Kárpát-medencei magyar politikusnak kötelessége biztatni a határon túli magyarokat bármilyen szavazáson arra, hogy éljenek szavazati jogaikkal.

Hozzátette: a Fidesz erdélyi szerepvállalása is azt célozza, hogy minél több magyar menjen el választani, és szavazzon politikai ízlése szerint.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2007-11-06: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Kortárs filmnapok
Sepsiszentgyörgyön ma kezdődik a kortARS FILMnapok elnevezésű rendezvény a volt Művész mozi termében.
2007-11-06: Világfigyelő - x:

Tüntetések Pakisztánban

Várhatóan mégis megtartják januárban a törvényhozási és tartományi választásokat Pakisztánban. Ezt tegnapi sajtóértekezletén jelentette be Saukat Aziz kormányfő.