Hírsaláta

2007. november 6., kedd, Belföld

ROMÁN PRÓBÁLKOZÁSOK. Traian Băsescu államfő felkérte a román külügyminisztériumot, tegyen panaszt az Európai Bizottságnál, mert véleménye szerint Olaszország hibásan alkalmazza a közbiztonsági törvényt — írja az Evenimentul zilei.

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök vasárnap délután telefonon beszélt Romano Prodi olasz kormányfővel, és felkérte, szavatolják a Romában és Olaszország más nagyvárosaiban élő és dolgozó román állampolgárok biztonságát. Abban is megegyeztek, hogy Tăriceanu még a hét folyamán Romába utazik — írja a Gândul. Románia összes olaszországi diplomáciai kirendeltségére az elmúlt napokban fenyegető telefonhívások érkeztek — tudta meg a Cotidianul. Mihai Răzvan Ungureanu volt külügyminiszter úgy véli, a román kormány sorozatos tévedései is hozzájárultak a jelenlegi helyzet kialakulásához. Megítélése szerint Tăriceanuéknak vállalniuk kellene tévedéseiket — nyilatkozta a România liberănek. Az Európai Bizottság egyelőre nem lép fel Olaszország ellen — közölték brüsszeli illetékesek, akiket a Realitatea TV idézett.

SÓGOR KITART. Nem lép vissza a jelöléstől Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje. A Szabadságnak nyilatkozó szenátor a Magyar Polgári Egyesület (MPE) felhívására reagált. Sógor Csaba annyit mondott: ha akarná, sem tehetné már meg, hogy visszalépjen, és ezt az MPE-nek is kellene tudnia.

A MINDENTUDÓ KELEMEN. Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában október 24-én kijelentette, hogy ,,a püspök úr bukaresti kampányszakértővel és céggel dolgozik", melynek vezetője Ioana Lupea, az Evenimentul zilei újságírója. Kelemen felhívta még a figyelmet arra is, hogy Lupea Tőkést támogatja publicisztikáiban, továbbá Băsescuhoz közel álló újságírónak mondható. Az Evenimentul zilei vezető szerkesztője viszont tagadja, hogy üzleti kapcsolatban állna Tőkés Lászlóval: ,,Nincs politikai tanácsadó cégem, és nem is szándékozom ilyen területen tevékenykedni" — mondta Lupea. Szilágyi Zsolt, a független jelölt kampányfőnöke a Transindexnek nyilatkozva rágalomnak minősítette e feltételezést, és kilátásba helyezte, hogy jogi lépéseket kezdeményeznek az RMDSZ ellen.

CÉGBEJEGYZÉS INTERNETEN. December elsejétől interneten is be lehet jegyeztetni az újonnan létesülő cégeket. Szakemberek úgy vélik: legkevesebb három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a leendő üzletemberek fele ezt a megoldást vá­lassza cége bejegyzésekor.

FOGJA RÖVIDEBBRE! Túl hosszúnak találták a prédikációt, ezért tiltakozásba kezdtek az egyik temesvári ortodox gyülekezet tagjai. A pópa körülbelül húsz perce beszélt, amikor a hátsó sorból közbeszóltak: Fogja rövidebbre a prédikációt, tisztelendő atya! A 80 éves Vasile Dâmbă elmondta, a gyülekezetnek azzal gyűlt meg a baja, hogy a templomban nincsenek székek az öregek számára, így elfáradnak a hosszú mise alatt. A pap egyébként nem rövidítette meg a misét, amelynek végére ugyancsak megfogyatkozott a hallgatóság létszáma. (Rompres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1512
szavazógép
2007-11-06: Közélet - Kuti János:

Hazaküldik a romá(no)kat Rómából (A múlt hét)

Mert Róma csak egy van, de roma sok. Pedig a latin közmondás valami olyasmit mond, hogy: Ha Rómában élsz, légy római. És romáink megpróbáltak rómaiak lenni. Neki is fogtak szorgalmasan építkezni.
2007-11-06: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Minimálbér: közel a megegyezés
Várhatóan holnapi ülésén dönt a kormány a jövő évi minimálbérről — jelentette be tegnap Varujan Vosganian pénzügyminiszter a szakszervezeti tömbök vezetőivel folytatott tárgyalások után.