Belföldi hírek

2007. november 6., kedd, Belföld
Minimálbér: közel a megegyezés

Várhatóan holnapi ülésén dönt a kormány a jövő évi minimálbérről — jelentette be tegnap Varujan Vosganian pénzügyminiszter a szakszervezeti tömbök vezetőivel folytatott tárgyalások után.

A megbeszélésen a kormány és az érdekvédelmi szervezetek képviselői nem jutottak egyezségre a fizetések alsó határa ügyében, ennek ellenére a pénzügyi tárcavezető szerint közel van a megállapodás, és elkerülhetőek lesznek a tiltakozó megmozdulások. A szakszervezeti vezetők leszögezték: semmiképpen nem fogadják el, hogy a jövő évi minimálbér 500 lejnél kisebb legyen. A pénzügyminiszter elmondta: a kormány pénzügyi elemzéseket végzett a fizetésemelés hatásairól. A kabinet által biztosított legkisebb jövedelem 450 és 540 lej között lesz — tette hozzá Vosganian. Eközben a kabinet fontolóra veszi az érdekvédelmi szervezetek azon javaslatát is, hogy a tervezett hat százalék helyett csak négy százalékkal csökkentsék a társadalombiztosítási járulékot, a maradék részt pedig utalják a munkanélkülisegély-alapba. A pénzügyminiszter szerint Romániában jövőre is két minimálbér marad érvényben: a kormány által garantált jövedelem az állami szférában dolgozók számára, illetve a szakszervezetek és a munkáltatók által megegyezett fizetés. Ez utóbbi esetében azonban kudarcba fulladtak a tárgyalások, így az érdekvédelmi szervezetek kirobbantották a munkakonfliktust. A munkáltatók ugyanis azt szeretnék, hogy a jelenlegi 440 lej helyett jövőre 460 lejre emelkedjen a legkisebb fizetés, míg a szakszervezetek komolytalannak tartják az ajánlatot, és az 540 lejes minimálbérért harcolnak. Felsőfokú végzettségűek esetében ez 1080 lejes alsó jövedelemhatárt eredményezne.

Tőkés László ,,Erdély szamurája"

Magas rangú japán kitüntetést, Japán Kulturális Díjat kapott Tőkés László királyhágó-melléki református püspök. A Japán Kulturális Díjat átvette már uralkodó, volt országgyűlési képviselő, oktatási biztos és kultúravezető. Kurátorai a távol-keleti kultúra ismert terjesztői, akad közöttük tévéigazgató, dzsúdómester és iskolaigazgató. A patinás díjat a kurátorok egyöntetű szavazatukkal dr. Tőkés László püspöknek ítélték ,,a Nemzetközösségben a japán kultúrcsere felemeléséért végzett áldozatos munkájáért". A püspök Erdélyben japán rendezvények szervezésével, Magyarországon pedig a Japán Múzeum védnökeként szerzett elévülhetetlen érdemeket a két nép ősi rokonságának ápolásában — állítják a kitüntetés kurátorai. Mint mondták, a nemzeti egységben, nemzettestben gondolkodó japánok szimpatizálnak a püspök hasonló törekvéseivel. A díjhoz mellékelt üdvözletben az adományozók leszögezik: ,,Tőkés püspököt Japánban a romániai forradalom hőseként ismerjük és tiszteljük. Bátorsága, hithűsége és önfeláldozása alapján számunkra ő Erdély szamurája. Kívánjuk, hogy az Európai Unióban képviselőként tovább harcolhasson a népek közötti megértésért!"

A tervezettnél nagyobb lesz az infláció

Az eredetileg tervezett 3,9 százalék helyett valószínűleg 5,7 százalékos lesz idén az inflációs — jelentette be tegnap Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke. Mint mondta, az áremelkedés oka a szárazság, az euró-lej árfolyam ingadozása, illetve a bér- és nyugdíjemelés. Ugyancsak hatással volt az infláció alakulására a kőolaj árának emelkedése is a nemzetközi piacon. A gazdasági növekedéshez viszonyítva aránytalanul nagy béremelések inflációt gerjesztenek — figyelmeztetett a jegybank elnöke, majd rámutatott: az infláció növekedése késleltetheti az euró bevezetését is. Isărescu hangsúlyozta: az áremelkedések megakadályozása a kormányon múlik. A szakszervezetek nyomása ellenére a kormánynak nem szabadna túl nagy béremelést jóváhagynia — véli Isărescu.

A közszolgálati adókat vádolja Boc

A közszolgálati rádió- és tévéadók nem tartották be a törvényeket, mivel nem szerveztek vitákat a referendumra bocsátott többségi szavazási rendszerről — jelentette ki tegnap Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke. Mint mondta, hiányoznak az erről szóló viták a közszolgálati rádió- és tévéadókon, bár az alkotmány előírásai szerint ezeknek kötelességük tájékoztatni a lakosságot az államelnöki eljárásban javasolt téma kapcsán. ,,A DP felszólítja a közszolgálati adókat, hogy szervezzenek közvitákat az egyéni választókerületes szavazásról" — mondta Boc. A Román Televízió vezetősége korábban közölte: úgy döntött, senkinek nem biztosít műsoridőt, mivel még nem szabályozták a referendum kampányának feltételeit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2156
szavazógép
2007-11-06: Belföld - x:

Hírsaláta

ROMÁN PRÓBÁLKOZÁSOK. Traian Băsescu államfő felkérte a román külügyminisztériumot, tegyen panaszt az Európai Bizottságnál, mert véleménye szerint Olaszország hibásan alkalmazza a közbiztonsági törvényt — írja az Evenimentul zilei.
2007-11-06: Közélet - Bodor János:

Ünnepelt a vajnafalvi református gyülekezet (Kovászna)

A Kovászna II. Vajnafalva Református Egyházközség vasárnap ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az ünnepi istentisztelet után felavatták a templomépítő lelkipásztor, Havadtőy Sándor emlékére állított kopjafát.