Háromszéki cégek az országos toplistán

2007. november 7., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A megyei számbavétel után a Román Kereskedelmi és Iparkamara országos szinten is díjazza azokat a cégeket, amelyek a megyei toplistán szereplő eredményeik alapján arra érdemesekké válnak.

Az értékelési kritériumok ugyanazok, ám a különböző mutatók alapján kiszámított ponthatár szerint csak a legnagyobb teljesítményt nyújtó vállalkozások kerülhetnek az országosan díjazottak közé. A megyében díjazott 392 cég közül tizenhárom érdemelt ki országos elismerést.

Amint az várható volt, csupán egy kategóriában, illetve iparágban, a nagy vállalatok közé sorolható textil- és készruhaipari egységeknél van két befutó, a kézdivásárhelyi Zarah Moden, illetve a sepsiszentgyörgyi RGT nadrággyár az ötödik, illetve a tizenkettedik helyen végzett. De van olyan tevékenységi terület, ahol a háromszéki cégek egészen az élvonalban, az első három hely egyikén találhatóak a maguk kategóriájában. A kézdivásárhelyi Siculcom az első helyet szerezte meg a kis vendéglátó egységek versenyében, a szintén kisvállalatnak számító sepsiszentgyörgyi Abies Hunting Kft. a halászat, vadászat és ehhez kapcsolódó tevékenységű cégekében pedig országosan a második helyen végzett. Szintén második, ám a mikrovállalkozások kategóriájában a szállítmányozással foglalkozó sepsiszentgyörgyi Hope Sped Kft. A sepsiszentgyörgyi dobozgyár, hivatalos nevén a Dunapack Rambox Prodimpex Kft. a közepes vállalatok kategóriájában a harmadik.

A 2006-os gazdasági eredmények alapján országos negyedik helyre két háromszéki vállalkozás került, az ételjegyeket forgalmazó Hungastro Rt. (ezek szerint a megye évekig legnagyobb profitot termelő vállalata kimagasló teljesítményét konkurens cégei is tudják hozni) és a mikrovállalkozások között egy kereskedelemmel foglalkozó kézdivásárhelyi cég, az Import Export Aktiv GBI Kft. További helyezések: nyolcadik a Nexon Kft. Kézdivásárhelyről, amely kisvállalkozásként autókereskedésben érdekelt, kilencedik a közepes vállalatok kategóriájában a sepsiszentgyörgyi játékgyár, a D-Toys Kft., tizedik a szintén közepes méretű kézdivásárhelyi keményítőgyár, az Amylum, tizenegyedik a szigetelőanyagokat gyártó sepsiszentgyörgyi Arcon Kft. és tizenkettedik a nagy vállalatnak számító sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 687
szavazógép
2007-11-07: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Romlottak a kilátások

A Standard & Poor’s hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Románia gazdasági kilátásait, az intézet elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy az ország jelenlegi helyzete lehetetlenné teszi, hogy hasznot húzzon az uniós csatlakozásból.
2007-11-07: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Támogatások és nyilvánosság

Az Európai Unió csökkentené a legnagyobb mezőgazdasági támogatásokat. Évi 100 000 eurótól 10 százalékkal, évi 200 000 eurótól 20 százalékkal, évi 300 000 eurótól 30 százalékkal csökkennének a közvetlen kifizetések — mondta az EU mezőgazdasági biztosa, Mariann Fischer Boel szóvivője az APA hírügynökségnek. A részletes javaslatot novemberben terjeszti elő a mezőgazdasági biztos.