Röviden

2007. november 7., szerda, Világfigyelő
Koszovó december tizedikéig vár

A közvetítői tárgyalások újabb bécsi fordulójának kudarca után a koszovói albán vezetők nem látnak lehetőséget arra, hogy megállapodjanak Belgráddal a dél-szerbiai tartomány jövőjéről — derül ki azokból a nyilatkozatokból, amelyeket képviselőik adtak a tegnapi osztrák sajtónak.

Hasim Thaqi, a legnagyobb koszovói ellenzéki párt vezetője azt mondta a Die Presse lapnak, hogy ha száz évig tárgyalnának, akkor sem tudnának kompromisszumra jutni Szerbiával Koszovó státusáról. A koszovói albánok a december 10-i határidőig tiszteletben tartják a válságban közvetítő nemzetközi összekötő csoport által megszabott forgatókönyvet, de utána meghozzák a szükséges döntéseket a függetlenné válás menetrendjéről. ,,Azt várjuk, hogy a legfontosabb országok, köztük az Egyesült Államok és a jelentősebb európai országok rövid időn belül elismernek majd bennünket" — mondta Thaqi.

Musaraff bekeményít

Iszlámábád visszautasítja a rendkívüli állapottal kapcsolatos nemzetközi bírálatokat — közölte tegnap a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője. Kijelentette: Pakisztán megérti az ország számos barátjának elítélő nyilatkozatát, de mindenekelőtt belügyről van szó. Pervez Musarraf tábornok-elnök a rendkívüli állapot múlt szombati kihirdetését azzal indokolta, hogy országának súlyos kihívásokkal kell szembenéznie a terrorizmus és az iszlamista szélsőségek terén. Musarraf azonban a nemzetközi közösség, s főként az Egyesült Államok bírálataival szembesült az elmúlt napokban: Washington a polgári kormányzás visszaállítására és a parlamenti választások tervezett januári megtartására szólította fel. Pakisztánban tegnap újabb zavargás tört ki: a rendőrség a rendkívüli állapot ellen tiltakozó, mintegy ezer ügyvéddel csapott össze Multan városban. Egy rendőrtisztviselő szerint tegnap reggel országszerte több mint száz embert állítottak elő a hatóságok.

Merénylet Afganisztánban

Legalább száz ember, köztük több parlamenti képviselő életét vesztette vagy megsebesült egy öngyilkos merényletben, amelyet egy cukorgyárban hajtottak végre Afganisztán északi részében — közölte tegnap az afgán belügyminisztérium. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismeretes. Egy parlamenti delegáció éppen a cukorgyárat készült meglátogatni az északi Baglán tartományban, amikor a robbantás történt. Egyes hírek szerint a halottak között van öt képviselő is.

Európai terrorsejtre csaptak le Milánóból

Húsz terrorista tevékenységgel gyanúsított ember ellen adott ki körözést a milánói bíróság. Jelentések szerint a rendőrség külföldi állampolgárokat keres, akik öngyilkos bombamerényleteket akartak elkövetni Afganisztánban és Irakban. Olaszországban több házkutatást tartottak, Nagy-Britanniában és Franciaországban többeket letartóztattak a kiadott európai letartóztatási parancs alapján. Állítólag terroristasejtet hoztak létre öngyilkos merénylők toborzására és a merénylők segítésére. A nyomozás során távirányítású robbanószerkezeteket és a gerillaháborúzás technikáját részletező útmutatókat találtak. Egyelőre nem világos, hogy eddig hány embert tartóztattak le. Az olasz rendőrség Milánóban, Bergamóban és az Emilia-Romagna régióban tartott rajtaütéseket. Nagy-Britanniában két férfit, Franciaországban többeket vettek őrizetbe az európai elfogatóparancs alapján. A gyanúsítottakat a terrorizmus mellett illegális bevándorlással és okirat-hamisítással is vádolják.

Olmert reménye

November végén rendezik meg a Közel-Kelet-konferenciát az Egyesült Államokban — mondta tegnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, aki arra számít, hogy a meghívókat napokon belül megküldik. Jóllehet, George W. Bush amerikai elnök már júliusban bejelentette a nemzetközi tanácskozás tervét, hivatalos időpontját még mindig nem tűzték ki, részben amiatt, hogy az izraeliek és a palesztinok nem tudtak megállapodni a konferencia napirendjéről. Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn a térségben járt, hogy segédkezzék a csúcsszintű tanácskozás előkészítésében. Az izraeliek és a palesztinok ez idő szerint egy írásos dokumentumról egyezkednek, amelyben a leendő békemegállapodást körvonalazó alapelvek sorát rögzítenék még a konferencia előtt. Mindkét fél abban bízik, hogy a tanácskozással újraindulnak a csaknem hét éve zátonyra futott hivatalos béketárgyalások.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2007-11-07: Világfigyelő - x:

Sarkozy és Amerika

Nicolas Sarkozy francia elnök kedden Washingtonba érkezik, és megfigyelők szerint olyan meleg fogadtatásban részesül majd, mint legutoljára Lafayette 1777-ben, aki George Washingtonhoz csatlakozott a britek elleni függetlenségi harcban.
2007-11-07: Közélet - Iochom István:

Tőkés László Torján és Ozsdolán

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, független európai parlamenti képviselőjelölt háromszéki kampánykörútját az Aporok ősi fészkében, Torján indította, ahol hétfőn délután a zsúfolásig telt templomban előbb istentiszteletet tartott, majd a Székely házban lakossági fórumon vett részt.