Tőkés László Torján és Ozsdolán

2007. november 7., szerda, Közélet

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, független európai parlamenti képviselőjelölt háromszéki kampánykörútját az Aporok ősi fészkében, Torján indította, ahol hétfőn délután a zsúfolásig telt templomban előbb istentiszteletet tartott, majd a Székely házban lakossági fórumon vett részt.

A püspököt Torjára elkísérte többek között Kónya Ádám, a Székely Nemzeti Múzeum ny. igazgatója, Gazda József kovásznai közíró, Sánta Imre református lelkész, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke. A Székely házban százharmincan — reformátusok és katolikusok egyaránt — várták Temesvár hősét, aki elöljáróban jelöléséről szólt, arról, miért vállalta, hogy függetlenként induljon a november 25-i választásokon. Elmondta: az önrendelkezés, az autonómia a legkedvezőbb feltételeket biztosítja a jólétre. Ha megválasztják, Brüsszelben a közösségi önrendelkezést, a Székelyföld területi autonómiáját fogja képviselni. Spanyolország legfejlettebb tartománya Katalónia, Olaszországé pedig Dél-Tirol, ahol megvalósult a területi önrendelkezés. Székelyföld minden olyan adottsággal rendelkezik, mely az itt élők jólétét biztosíthatja, és Erdély egész Románia legfejlettebb régiója lehetne. Tőkés László kemény hangon ítélte el az RMDSZ csúcsvezetőségét, mely ma már nem annyira a magyarok, hanem inkább a román és saját politika érdekeit képviseli Bukarestben. Az RMDSZ-t nem szabad összetéveszteni a csúcsvezetőséggel — hangsúlyozta —, Markóék elszakadtak a tagságtól, erre a konkrét példa az államelnök elleni kampányolás volt, amikor a magyarság szembe fordult velük, és nem úgy szavazott, ahogy várták.

Az RMDSZ-nek két-három éve már ott van Brüsszelben három képviselője — mondotta —, s ha közvélemény-kutatást tartanánk, senki vagy nagyon kevesen mondanák meg, kik ők, és mit csinálnak. A püspök az európai képviselet tartalmát és lényegét ismertetve elmondta: az Unió, Erdéllyel! jelszava nem üres szólam, ő nem csak az erdélyi magyar nemzeti közösség, hanem a többi magyarországi és felvidéki magyar képviselővel együtt az Európai Unióban az egész magyar nemzet képviselője lesz, aki a romániai általános érdekeket is képviseli majd. A Székelyföld területi autonómiájának szószólója is egyben, hiszen ez ügyben már többször is járt Strasbourgban és Brüsszelben. Azt is közölte, hogy neki csupán 2,8 százalékot, míg az RMDSZ-nek öt százalékot kell elérnie a bejutáshoz. Mi nem párt-, hanem magyar nemzeti egységet akarunk megvalósítani — emelte ki Tőkés László. Ehhez kérte a torjaiak támogatását.

A lakossági fórumon többen is felszólaltak, főleg az erdők kimérésének késése miatt marasztalták el az önkormányzatot, bírálták a torjai községháza vezetőségét. Egy férfi az erdőmérésre összegyűjtött pénz felől érdeklődött. Gazda József arra kérte az embereket, hogy november 25-én menjenek el minél nagyobb számban szavazni, hiszen a saját sorsunkról, jövőnkről van szó. Végre van értelme annak, hogy elmenjünk szavazni — mondotta egy torjai idős asszony. Sánta Imre arra intett: nem szabad hinni az RMDSZ által emlegetett hamis egység demagógiájának, mivel az egység azon civil és politikai szervezetek eddig példa nélküli összefogásában valósult meg, amelyek Tőkés László indulását támogatják.

Torjáról Tőkés László és kísérete Ozsdolára utazott, ahol a Zsögön Zoltán Művelődési Otthon nagytermében több mint kétszázan várták. Az ozsdolai fiatalok félórás műsorral, verssel és dallal köszöntötték a romániai forradalom fáklyáját — ahogy Kónya Ádám nevezte a püspököt. Tőkés arra emlékeztette a jelenlevőket, az RMDSZ szenátorai és képviselői 1992-ben a kolozsvári Szent Mihály-templomban a négy erdélyi magyar történelmi egyház képviselői előtt esküdtek meg, hogy hűségesek lesznek nemzetünkhöz, és megvalósítják a Székelyföld területi önrendelkezését. Esküjüket hamar elfelejtették — mondta Tőkés László. Akik nem álltak be a sorba, nem fújnak velük egy követ, azokat sorra kiszorították a parlamentből, illetve az RMDSZ-ből. A nagy célok — az önálló magyar oktatási rendszer, a Bolyai Egyetem visszaállítása, a Székelyföld területi autonómiája — nem valósultak meg. A püspök közölte: Garda Dezső Hargita megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő felhatalmazta arra, hogy elmondja, nemrég felfedezte, négymillió köbméter fának kelt lába hatmillió euró értékben, s hiába jelenti az esetet, konkrét bizonyítékokat is felsorakoztatva, a politikai és gazdasági érdekek összefolyása miatt szinte tehetetlen. A fás maffia erősebbnek bizonyul, és ebben a nagy lopásban, sajnos, RMDSZ-es politikusok is nyakig benne vannak.

Bögözi Attila önkormányzati képviselő, a fórum fő szervezője Ozsdola gondjairól szólt, s azt sem rejtette véka alá, hogy a lakosság érdekei nem minden esetben egyeznek a helyi és országos magyar vezetők elképzeléseivel, érdekeivel.

Tegnap Tőkés László még Csernátonban és Kézdivásárhelyen vett részt lakossági fórumon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2007-11-07: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Koszovó december tizedikéig vár
A közvetítői tárgyalások újabb bécsi fordulójának kudarca után a koszovói albán vezetők nem látnak lehetőséget arra, hogy megállapodjanak Belgráddal a dél-szerbiai tartomány jövőjéről — derül ki azokból a nyilatkozatokból, amelyeket képviselőik adtak a tegnapi osztrák sajtónak.
2007-11-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elköltöztetnék a szovjet emlékművet

A közös temetőbe helyezné át a szovjet emlékművet Albert Álmos polgármester Sepsiszentgyörgy központjából. Az ötlet nem új — már a kilencvenes évek elején, a vörös csillag levétele után felmerült —, de a park felújítása miatt most lassan halaszthatatlanná válik.