Hírsaláta

2007. november 7., szerda, Belföld

MENNIE KELLENE. Adrian Ciroianu nevétől hangos a román sajtó, a bűnöző romák sivatagi munkatáborba deportálásának ötletéért elnézést kért ugyan a román külügyek gyakorlatlan vezetője, de sem az ellenzék, sem a civil szervezetek nem térnek napirendre az enyhén szólva rasszista elszólás fölött.

Sajnos, Cioroianunak nem ez az első, nem diplomatára valló megnyilatkozása, Moldáviával kapcsolatban is félreérthetően fogalmazott, nemrég Portugáliában az államfők és külügyminiszterek értekezletén azt sem tudta, miről tárgyaltak, korábban meg félrevezette a közvéleményt a gázai övezetből hazaszállítandó román állampolgárok helyzetével kapcsolatban. Ennyi baklövés után mindenhol a világon venné kalapját, és lemondana a külügyér. Romániában nem.

BĂSESCU VISSZAHÍVNÁ A FELELŐTLEN NAGYKÖVETEKET. Visszahívná azokat a román nagyköveteket Traian Băsescu államfő, akik nem teljesítik diplomáciai kötelezettségeiket a külföldön élő román közösségekkel szemben — nyilatkozta az elnök a közszolgálati televízióban. ,,Sok nagykövet úgy értelmezte küldetését, mint koktélpartikon való részévételt, vagy a nagykövetségi épületekből nyolc-kilenc, vagy akár tízezer eurós ingatlanokba való kiköltözést" — mondta. Az elnök emellett Adrian Cioroianu külügyminiszter lemondását is kérte a bűnözők deportálására vonatkozó kijelentése miatt. (Hotnews)

KI IS ROMULUS MAILAT? A Rómában emberölés és rablás gyanújával letartóztatott román állampolgár etnikai hovatartozása körül is nagy vita bontakozott ki. Cioabă, a szebeni romakirály az Antena 3 adásában azt állította, a gyanúsított apja német volt, anyja kanalas, illetve teknővájó cigány, tehát Mailat nem színtiszta roma, ezt neve is mutatja. A család valahonnan Észak-Moldvából származik. Különben a nyugati televíziók és lapok munkatársai ellepték a Szeben melletti Felek nevű helységet, ahol Mailat családja él, s oldalas riportokat közölnek a falu lakóinak mérhetetlen nyomoráról, a román hatóságok közönyéről. (Evenimentul zilei)

FÖLÖSLEGES RENDŐRÖK. Hiába küldött Tăriceanu Rómába román rendőröket, hogy részt vegyenek a Mailat-ügy felderítésében, római kollégáik távol tartják a vizsgálatoktól, s jóformán semmit sem tudnak az ankét eredményeiről. Annyi már most bizonyosnak tetszik, hogy a gyanúsított nemi erőszakot nem követett el. (Adevărul)

ELNÖK LETT AZ ALELNÖK. Megerősítette tisztsé­gében a szenátus Cătălin Alexandru Macoveit, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség alelnökét, aki az intézmény elnöki tisztségét is ellátja. A felsőház jogi bizottságának döntése értelmében megüresedett elnöki posztot és az intézményvezetői teendőket az alelnök látja el. A jogi testület azért döntött így, hogy az ügynökség mielőbb megkezdhesse működését. (Új Magyar Szó)

ÖNÉRZETES PARLAMENT. Elutasította a törvényhozás a szervezett bűnözés elleni ügyészségnek azt a kérését, hogy tájékoztatást kapjon a tőkepiaci törvény pénzügyi bizottsági vitájának részleteiről. Azért kérték az adatokat, mert fennáll a gyanú, hogy a jogszabály megvitatása során elfogadott módosítások némelyike bizonyos gazdasági érdekköröket szolgált. A képviselők formai okokra hivatkozva utasították el a kérést, a dokumentumot ugyanis nem írta alá az ország főügyésze sem. (Új Magyar Szó)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2614
szavazógép
2007-11-07: Közélet - Sebestyén Mihály:

Üzenet a konzervgyárba (Jegyzet)

Dan Voiculescu, a konzervatív párt elnöke és tettestársai égető hiányt igyekeznek betölteni. Az izgatókét és békebontogatókét. Az idők kezdetén, amikor már minden román pártnak le volt osztva a megfelelő politikai színezet, igazából labdába sem rúghattak. Későn ébredtek, ráadásul rosszkedvűen.
2007-11-07: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Nő a román—olasz feszültség
A tolonctörvény elfogadása és több román állampolgár Itáliából való hazaküldése után fokozódik a feszültség az olasz—román viszonyban. ,,Valamennyi olasz városban jelentősen romlott a közbiztonság, miután Románia belépett az Európai Unióba" — nyilatkozta egy olasz napilapnak Walter Veltroni, Róma polgármestere.