Belföldi hírek

2007. november 7., szerda, Belföld
Nő a román—olasz feszültség

A tolonctörvény elfogadása és több román állampolgár Itáliából való hazaküldése után fokozódik a feszültség az olasz—román viszonyban. ,,Valamennyi olasz városban jelentősen romlott a közbiztonság, miután Románia belépett az Európai Unióba" — nyilatkozta egy olasz napilapnak Walter Veltroni, Róma polgármestere.

Az elöljáró nyilatkozatára reagálva Călin Popescu Tăriceanu kormányfő csalódottságának adott hangot, és leszögezte: be kellene fejezni az Olaszországba kitelepedett romániaiak körüli helyzet politikai célokra való kihasználását. A román miniszterelnök egyébként ma Rómába látogat, hogy Romano Prodi olasz kormányfővel a szükséges intézkedésekről tárgyaljanak. Miközben újabb romániaiak által elkövetett bűncselekményekről érkeztek hírek, a botrányt kiváltó ügy főszereplője, Romulus Mailat leszögezte: nem ölte meg, hanem kirabolta az olasz nőt, aki kómás állapotban került kórházba. Az olasz kormányt eközben mind a nemzetközi sajtó, mind európai politikusok — például Graham Watson, az európai liberálisok vezetője — bírálták a tolonctörvény miatt.

Tőkés nem volt besúgó

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök nem folytatott politikai rendőrségi tevékenységet — hozta meg tegnap hivatalos döntését a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (SZIVOT). A SZIVOT vezetői megállapították: jóllehet a volt titkosrendőrség megpróbálta behálózni a püspököt, Tőkés nem írta alá az együttműködési egyezményt. Tőkés dossziéját más európai parlamenti képviselője-löltekével egyszerre vizsgálta meg az átvilágítási tanács.

Az államfő visszaküldte a referendumtörvényt

Traian Băsescu államelnök tegnap újraelemzés végett visszaküldte a parlamentnek az európai parlamenti választások megszervezésére hozott intézkedésekről szóló sürgősségi kormányrendeletet elfogadó törvényt. Az államfő kéri, hogy töröljék a jogszabály azon cikkelyét, mely szerint az európai parlamenti választásokat el kell halasztani, ha ugyanarra a napra népszavazást hirdet az államfő. Az említett cikkelyt Eugen Nicolicea szociáldemokrata képviselő javaslatára fogadta el a parlament. Ha a törvény életbe lépne, az európai parlamenti választásokat el kellene halasztani. Az alkotmánybíróság nemrég úgy döntött, az említett cikkely az ország alaptörvényébe ütközik. A taláros testület szerint ugyanis a törvényhozó testület nem korlátozhatja az államfőnek a népszavazás kihirdetésére vonatkozó, alkotmány által biztosított jogát.

Ezer iskolabuszt vásárol a szaktárca

Cristian Adomniţei oktatási miniszter tegnap kijelentette, a tárca jövő évben ezer iskolai mikrobuszt vásárol annak érdekében, hogy minden erre irányuló kérést megoldjanak. Adomniţei kifejtette: jövő évben felújítják a gépkocsiparkot is, az ARO típusú régi kisbuszokat lecserélik újakra. Ugyanakkor a minisztérium szeretné megkétszerezni az iskolai kampuszok számát, jövőre 84 bentlakás építését tervezik — mondta a tárcavezető.

Lemaradás a sztrádaépítésben

A kisajátítások akadozása miatt lemaradt az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának építése — közölte tegnap Tánczos Barna, a szállításügyi minisztérium államtitkára azt követően, hogy ellátogatott az építkezés helyszínére. A kisajátítás azért okoz gondot, mert a visszaszolgáltatás még folyamatban van, ezért a birtokviszonyok sok helyen tisztázatlanok. Eközben folyamatban vannak az egyeztetések Románia és Magyarország között az észak-erdélyi autópályának a magyar úthálózattal való összekapcsolásáról is — tájékoztatott az államtitkár. Tánczos Barna arról szeretné meggyőzni a magyar kormányt, hogy Magyarországon ne gyorsforgalmi úttal, hanem autópályával csatlakozhasson majd az észak-erdélyi autópálya. A metszéspontok megjelölése érdekében hétfőn először találkoztak a román tervező cég képviselői a magyar Országos Autópálya Rt. illetékeseivel — mondta az államtitkár. A megbeszélésen a román fél átadta az észak-erdélyi autópálya koordinátáit. Olyan elvi megállapodás született ugyanis korábban a román és a magyar kormány között, hogy a közeljövőben várhatóan egymással csatlakozó utak megépítésében előbbre tartó fél átadja szomszédjának az adatokat, hogy ez utóbbi a későbbiekben szem előtt tarthassa ezeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-11-07: Belföld - x:

Hírsaláta

MENNIE KELLENE. Adrian Ciroianu nevétől hangos a román sajtó, a bűnöző romák sivatagi munkatáborba deportálásának ötletéért elnézést kért ugyan a román külügyek gyakorlatlan vezetője, de sem az ellenzék, sem a civil szervezetek nem térnek napirendre az enyhén szólva rasszista elszólás fölött.
2007-11-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Háromnegyed részt megoldhatatlan (Ingatlan-visszaszolgáltatás)

Az államosított ingatlanok 70 százalékát nem tudja visszaszolgáltatni a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: a volt tulajdonosok által benyújtott 803 kérésből 562 megoldatlan, azaz a jogosultak alig egynegyede költözhetett be valamikori házába — a többiekét időközben lebontották, telküket beépítették, vagy a bérlők vették meg.