Ingatlan-visszaszolgáltatásHáromnegyed részt megoldhatatlan

2007. november 7., szerda, Közélet

Az államosított ingatlanok 70 százalékát nem tudja visszaszolgáltatni a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: a volt tulajdonosok által benyújtott 803 kérésből 562 megoldatlan, azaz a jogosultak alig egynegyede költözhetett be valamikori házába — a többiekét időközben lebontották, telküket beépítették, vagy a bérlők vették meg.

A hoppon maradt igénylők kárpótlására több elképzelés is létezik, de ezek mindegyike nagyon bizonytalan, sőt, megvalósíthatatlannak látszik. Albert Álmos polgármester szerint a legjobb lenne beltelket osztani az örökösöknek, csakhogy a legtöbb városi terület már magánbirtok. Következő lehetőség a szántók, legelők felajánlása lenne — de itt is rendezetlenek a tulajdonviszonyok, még az első, tizenhét éve elfogadott földtörvénynek sem sikerült kielégítő mértékben érvényt szerezni. Marad tehát az erdőkkel való kárpótlás — ennek mikéntjét azonban még nem módolta ki az illetékes bizottság.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4564
szavazógép
2007-11-07: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Nő a román—olasz feszültség
A tolonctörvény elfogadása és több román állampolgár Itáliából való hazaküldése után fokozódik a feszültség az olasz—román viszonyban. ,,Valamennyi olasz városban jelentősen romlott a közbiztonság, miután Románia belépett az Európai Unióba" — nyilatkozta egy olasz napilapnak Walter Veltroni, Róma polgármestere.
2007-11-07: Közélet - Farcádi Botond:

Fél évszázad, egész világ képekben (ma MTI-fotókiállítás nyílik a képtárban)

Bevásárlószatyorba csomagolt kisgyerek, hirtelen elhasalt díszőrség-tag, tojáskötelezettségét törlesztő falusi asszony, szabályos négyszögbe felsorakozó tömeg a politikai nagygyűlésen, arcához szegezett pisztollyal a kamerával szembenéző kisfiú, útszéli tócsa átugrását próbálgató magyar miniszterelnök, egyszerű pillanatképek és a történelem nagy pillanatait megörökítő felvételek.