Röviden

2007. június 12., kedd, Világfigyelő
Az UMP nyerte meg a választásokat

A jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) nyerte meg jelentős előnnyel a franciaországi parlamenti választások első fordulóját vasárnap a belügyminisztérium által közzétett végeredmény szerint.

A kormányzó UMP a szavazatok 39,54 százalékát kapta, a Szocialista Párt a második helyen végzett a szavazatok 24,73 százalékával. A Francois Bayrou vezette centrista Demokrata Mozgalom (MoDem) szavazatainak aránya 7,61 százalék. A becslések szerint a kormányzó jobboldali többség 383—501 képviselői helyre számíthat az 577 fős nemzetgyűlésben a június 17-i második fordulót követően, míg a baloldal képviselőinek száma várhatóan 60 és 170 között lesz. A részvételi arány 60,24 százalék volt. * A francia nemzetgyűlés 577 képviselői helyéből 110 sorsa dőlt el az első fordulóban, közülük egy jutott a baloldalnak — derült ki a francia belügyminisztérium által tegnap közzétett végeredményből.

Rálőttek a palesztin kormányhivatalra

Fegyveresek tüzet nyitottak tegnap a palesztin kormány Gázai övezetben lévő hivatalára, miközben Iszmáil Haníje, a Hamasz mozgalmat vezető miniszterelnök a kabinet többi tagjával tanácskozott az épületben. A lövöldözés nyomán a kormány heti rendes ülését berekesztették, majd a tanácskozás résztvevői távoztak a helyszínről. A Hamasz az ellenlábas Fatah szervezetet vádolta meg a támadás végrehajtásával. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette szervezet nem fűzött megjegyzést az incidenshez. A lövöldözés mindössze négy órával azután zajlott le, hogy a két mozgalom újabb tűzszüneti egyezményt kötött.

Izrael új kémműholdat bocsátott fel

Izrael sikeresen felbocsátotta tegnapra virradóra új kémműholdját — jelentette be a védelmi minisztérium. A 300 kilogrammos Ofek-7 (Látóhatár-7) műhold a 2002-ben felbocsátott Ofek-5-öt felváltva biztosítja ,,távoli országok, köztük Irán jobb ellenőrzését".

A belga ellenzék az első helyen

Yves Leterme flamand miniszterelnök pártja, a flamand kereszténydemokrata párt (CD & V) rendelkezik majd a legtöbb képviselővel a belga parlamentben a vasárnapi választások után. A CD & V-nek, amely nyolc éven át volt ellenzékben, 30 képviselője lesz a 150 fős képviselőházban, azaz nyolccal növelte képviselőinek számát a 2003. évi választásokhoz képest. Érzékeny politikai veszteséget szenvedett el Guy Verhofstadt távozó kormányfő pártja, a flamand liberális párt, amelynek mindössze 18 képviselője lesz. A legnagyobb a veresége a flamand szocialista pártnak, amelynek kilenccel lesz kevesebb képviselője, és 14 hellyel rendelkezik majd a törvényhozásban. A korábbi kormánytöbbség vallon pártjai közül a szocialisták 21 képviselői helyet szereztek, lemaradva a 23 helyet megszerző liberálisok mögött.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1509
szavazógép
2007-06-12: Világfigyelő - x:

Egy texasi Európában (Bush körútja)

Nyolcnapos európai körútja során az amerikai elnök ismét rászolgált a hírnevére, emellett néhány malőr is színesítette az öreg kontinens országaiban tett látogatásait.
2007-06-12: Közélet - Magyari Lajos:

A honi erkölcsi válságról (Álláspont)

Mi mostanában hajlamosak vagyunk arra, hogy többet foglalkozzunk az anyaországban dúló politikai, gazdasági, erkölcsi válsággal, mint saját itthoni dolgainkkal.