Borvizes számadás

2007. november 8., csütörtök, Faluvilág
Felgyorsult közéletünkben csak néhanapján esik szó borvízforrásaink, borvízkútjaink helyzetéről. Nyargalnak az évek, egyik nyertes pályázat a másikat követi, de nem nehéz számadást készíteni az elvárásoknak megfelelően befoglalt forrásokról, borvízkutakról, fürdőmedencékről.

Ha Bálványosfürdőn, Sepsibükszádon, Kiská­szonban, Székelypetőfalván, Dálnokon, Kovásznán, Bodokon, Mikóújfaluban, Magyarhermányban, Bibarcfalván, Középajtán, Székelyszáldoboson megtört a jég, még nem jelenti azt, hogy túl vagyunk a nehezén. Százával sorakoznak elhanyagolt értékes forrásaink. Egy friss felmérés alapján Kovászna megyében közel hatszáz a teljesen elhanyagolt borvízforrások száma.

Erdővidéki utunkon, Bardoc község területén vettünk számba ezek közül negyvenet Olaszteleken, Székelyszáldoboson és Erdőfülében. Egyharmaduk gyakorlatilag használhatatlan.

— Tudatában vagyunk annak, hogy ezek olyan természeti kincsek, melyek a jövő falusi turizmusa szempontjából is értéket jelentenek — mondta Balázsi Dénes polgármester —, nem nagy anyagi ráfordítással, közmunkával sok forrást meg tudunk menteni, környékét rendezni.

Székelyszáldobos Faluborvize a példa erre (képünk). Az alacsony vízszint ellenére úgy oldották meg a foglalatot, hogy a víz szabadeséssel ki tudjon folyni a kútból. A helybelieket azonban nem lehetett leszoktatni arról, hogy belemerjenek a kútba. A borvíz útja program bizonyára jelentős lépés lesz e kincs védelme, kihasználása szempontjából is.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1217
szavazógép
2007-11-08: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Tél előtt Cófalván

Van még termény a mezőn. Maradt még cukorrépa és egy kevés takarmányrépa is a cófalvi mezőn. Remélik, még nem kezd fújni a Nemere. A meteorológusok szép novembert jósolnak, s ha lesz napsütés, könnyebb a maradék termény betakarítása.
2007-11-08: Sport - x:

Folytatódik a pontvadászat (Kézilabda)

Újra ,,munkába áll" a női Nemzeti Liga mezőnye, s csapatunk rangadót játszik itthon — a kullogók rangadóját: Sepsiszentgyörgyi MSC—Zilah. A további mérkőzések: Oltchim—Kolozsvár, Buzău—Roman, Brăila—Rapid, Déva—Galac. Nagybánya áll, egy mérkőzést pedig már lejátszottak: Rulmentul—Konstanca 35—29.