Tél előtt Cófalván

2007. november 8., csütörtök, Faluvilág
Van még termény a mezőn. Maradt még cukorrépa és egy kevés takarmányrépa is a cófalvi mezőn. Remélik, még nem kezd fújni a Nemere. A meteorológusok szép novembert jósolnak, s ha lesz napsütés, könnyebb a maradék termény betakarítása.

Egyébként a krumpli értékesítése még mindig aggodalmat szül, nem jelentkeznek a felvásárlók, a fagy ellen tárolni kell. ,,Nem fecsérelhetjük el a nyári munkánk eredményét, a gazdaember mostanság türelmet is kell hogy termeljen!"

Új köntöst kapott a falu iskolája, öröm a helybelieknek, de ez még nem minden, mert gond, az maradt. Látogatásunk idején nem volt víz az épületben, állítólag kiégett a szivattyú, mely az udvari kútból szolgáltatja a vizet, így a korszerű mosdó sem működött. A tél ellenben jöhet, mert a tüzelőanyag már a raktárban, csempekályhákkal fűtik az óvoda és az iskola osztályait. A tanulólétszám azonban gond itt is: az összevont I—IV. osztályban csupán nyolc gyerekkel foglalkozik Benedek Réka tanítónő. Egy gyerek megy ősszel ötödikbe. Csoma Beáta óvónő szerint hat elsősre számíthat az iskola a következő tanévben, ám az óvodások száma nem fog nőni.

— Cófalva Nagyborosnyó község egyik olyan települése, ahol gördülékenyebben mennek a dolgok, szorgalmas emberek lakják, s van közélet is — jelentette ki Bartha László polgármester. A helybeliek elmondták, hogy a községben egyetlen panzió van, a Hazavárlak nevű vendégház. S mert az új cófalvi szórakozóhely most közbeszéd tárgya, biztattak: kopogtassak be oda is. Akkora híre van, hogy hétvégeken még Kovásznáról és a környékről is ide jár a fiatalság szórakozni, táncolni. Egy régi épületet alakított át Kelemen Géza helybeli vállalkozó. Utcára néző részén hét közben a Bújj be! kiskocsma működik, mellette vegyesüzlet. Ha engedi az idő, a rendezett udvaron is lehet fogyasztani. Az épület hátsó ajtajának feliratát olvassuk: Avant Garden Party Club. Ultramodern itt is minden — mutatta meg a szórakozóhelyet Mihály Lenke, s akit nagyon érdekel, az interneten is megtalálhatja. A tágas udvaron kis színpad áll, itt tartották idén a Cófalvi Napok rendezvényeinek egy részét. Szentgyörgyi Ernő tanácstagtól tudjuk, 2008-ban a tervezett ifjúsági park lesz majd a falunapok helyszíne.

Búcsúzáskor találkoztunk Benedek Dezsőnével, aki idős asszony létére azért hordozta el a szomszédsághoz a Há­romszéket, hogy ,,hamarabb készhez juthasson a hír".

— Engem nehogy levetessenek, mert én nem idevaló vagyok. Kisbaconból jöttem a lányomhoz, s ha otthon meglátnak, azt mondják, hogy ne, ez elment Mántovába, s már szerepelhetnékje van! — tiltakozott a fényképezés ellen Benedek néni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2007-11-08: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A faluval együtt fejlődni (Oltszem)

A legnagyobb érdeme lehet egy sikeresnek mondható vállalkozónak, ha szülőfalujára is gondol: erejéhez mérten segíti, amikor éppen szükséges. Az oltszemi Dimény Árpád is így gondolja, amikor egyrészt a vállalkozását fejleszti, másrészt a falu előrehaladását is szem előtt tartja.
2007-11-08: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Borvizes számadás

Felgyorsult közéletünkben csak néhanapján esik szó borvízforrásaink, borvízkútjaink helyzetéről. Nyargalnak az évek, egyik nyertes pályázat a másikat követi, de nem nehéz számadást készíteni az elvárásoknak megfelelően befoglalt forrásokról, borvízkutakról, fürdőmedencékről.