Külföldi hírek

2007. november 9., péntek, Közélet
Grúziában előrehozott elnökválasztás lesz

Grúziában 2008. január 5-re hozzák előre az elnökválasztást, s vele egy időben népszavazás dönt majd a parlamenti választások időpontjáról — jelentette be Mihail Szaakasvili grúz elnök a kihirdetett rendkívüli állapot idején egyedül műsort adó közszolgálati televízióban.

Szaakasvili döntését azzal indokolta, hogy az ország vezetőjeként egyértelmű mandátumot kíván kapni arra, hogy ellenálljon minden külső veszélynek, a Grúziára gyakorolt nyomásnak és a politikai annektálásnak. A kijelölt időpont az elnök szerint előnyt ad az oroszországi elnökválasztás előtt, amelyet március 7-én tartanak. Kifejtette, hogy a parlamenti választások időpontjáról a népnek kell döntenie népszavazáson, amelyet az elnökválasztással egyidejűleg rendeznek. Szaakasvili televíziós beszédében egyben megígérte, hogy a rendkívüli állapotot néhány napon belül megszüntetik. Grúziában múlt péntek óta tüntetett az ellenzék, azt követelve, hogy a parlamenti választásokat az alkotmánynak megfelelően 2008 tavaszán tartsák. Előzőleg Szaakasvili javaslatára a parlament a képviselők mandátumát meghosszabbítva s az elnökét némileg megrövidítve, őszre tűzte ki a parlamenti és az elnökválasztást. A tüntetőket szerdán durván szétverték a rendőrök, katonák és kommandósok, majd aznap este előbb Tbiliszire vonatkozóan, majd az egész országban rendkívüli állapotot hirdettek ki Szaakasvili utasítására. A rendkívüli állapot idején tilos minden tüntetés, sztrájk és egyéb tiltakozó megmozdulás, továbbá korlátozzák a sajtó információhoz jutását.

Musharraf előremenekül

Februárra halasztották az eredetileg január közepére tervezett parlamenti választásokat Pakisztánban — közölte tegnap az ország főügyésze. Malik Mohammad Kajjúm egyúttal bejelentette, hogy a hat nappal ezelőtt bevezetett rendkívüli állapotot egy vagy két hónap múlva oldják fel a dél-ázsiai országban. A vezető ellenzéki párt több ezer aktivistáját vették őrizetbe csütörtökre virradóra Pakisztánban a párt közlése szerint a Pervez Musharraf államfőt bírálók elleni újabb fellépésként. A rendőrség cáfolta, hogy Benazir Bhutto volt miniszterelnök támogatóit, az ő vezetése alatt álló Pakisztáni Néppárt (PPP) híveit fogták volna le. A bíróság ugyanakkor elrendelte 331 jogász óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését a közül a háromezer ellenzéki közül, akiket a rendkívüli állapot szombati bevezetése óta őrizetbe vettek. A PPP megismételte felhívását, amelyben péntekre tiltakozó menetet hirdetett Ravalpindibe, a főváros Iszlámábád közelében fekvő nagyvárosba a rendkívüli állapot és az alkotmány hatályának felfüggesztése ellen. A rendőrség öngyilkos merényletek veszélyére hivatkozva előre figyelmeztette Bhutto pártját, hogy nem kapnak engedélyt a tüntetésre.

Putyin nemzeti vezető lesz

Nemzeti vezetővé szándékozik megtenni Vlagyimir Putyin elnököt a parlamenti és elnökválasztások után az Egységes Oroszország. Minderről a párt és az állami duma elnöke, Borisz Grizlov beszélt a párt legmagasabb tanácsának és elnökségének közös ülésén. ,,A választások eredménye nyomán biztosítanunk kell Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak a nemzeti vezető státusát" — mondta Grizlov. Újra kifejtette: a decemberi parlamenti választás lényegében népszavazás lesz Putyin támogatására, de az elnök az alkotmány értelmében nem indulhat egy harmadik mandátumért. ,,Putyin szerepét vezetőként és az országban való hitet visszaadó kurzus folytatását a párt és parlamenti többsége fogja megbízhatóan garantálni" — mondta Grizlov. Kijelentéseiből nem világos, hogy az Egységes Oroszország szán-e valamiféle tényleges jogkört a nemzeti vezetőnek, s az sem, hogy ez életre szóló szerepkör lesz-e.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4483
szavazógép
2007-11-09: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Olteanu második levelét is megírta
Bogdan Olteanu, a képviselőház liberális elnöke tegnap újabb nyílt levelet küldött az államfőnek, amelyben felhívja Traian Băsescu figyelmét a parlament által a kormány felelősségvállalása nyomán elfogadott, az egyéni választókerületes szavazás bevezetését célzó törvény kihirdetésének fontosságára.
2007-11-09: Közélet - Iochom István:

Öregek vagyunk, de nem hülyék

November 7-én, szerdán Antal Árpád és Tamás Sándor háromszéki képviselők szervezésében a sepsiszentgyörgyi Sugás nyugdíjas érdekvédelmi szervezet és a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjas Klub meghívására a háromszéki városok nyugdíjasaival találkozott Kerekes Károly, a képviselőház szociális bizottságának titkára.